Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ONLINE: Vichřice v Česku zabíjela! Na muže spadla zeď, nehod přibývá. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
30. ledna 2022
15:34
Autor: Dagmar Honsová, sova, ČTK - 
30. ledna 2022
05:00

V neděli Česko zasáhla vichřice Nadia. Pobyt venku během ní by mohl být i nebezpečný. Rychle přibývá nehod a výjezdů hasičů nejčastěji kvůli popadaným stromům. Na horách se vichr projevil v síle orkánu. Na Kladensku spadla pětimetrová zeď patrně vlivem silného větru na dva muže, jeden svým zraněním podlehl. Dění kolem počasí sledujeme na Blesk.cz online.

  • Silný vítr dnes zasáhl v podstatě celou republiku. Už v noci meteorologové naměřili na několika místech nárazy větru o rychlosti odpovídající orkánu. Na Sněžce zaznamenali poryv o rychlosti 185 kilometrů v hodině.
  • Počasí komplikuje silniční i železniční dopravu. Bez elektřiny kvůli němu zůstaly desetitisíce odběratelů. Hasiči v souvislosti s počasím vyjížděli ke stovkám zásahů, především k polámaným a spadlým stromům.
  • Na Kladensku vítr shodil zeď, která zabila muže - čtěte ZDE.
  • Vítr komplikuje i situaci i v Praze, detaily ZDE
  • Bouře a vichřice zabíjela na několika místech v Evropě, způsobila také záplavy. Více ZDE

Sledujte meteorologický radar Blesku

Vichřice v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
22:00
30. 1. 2022

Vážení čtenáři, online zpravodajství k vichřici končí. Přejeme klidnou dobrou noc. Připomeňme si nejdůležitější události:

  • Hasiči v souvislosti s počasím vyjížděli k více než 2500 zásahům, především k polámaným a spadlým stromům. Už v noci na neděli meteorologové naměřili na několika místech nárazy větru o rychlosti orkánu.
  • V průmyslovém areálu ve Velkém Přítočně na Kladensku vítr shodil pět metrů vysokou zeď. Jednoho muže zabila, druhého člověka záchranáři vyprostili ze sutin živého. Se zlomeninami byl převezen do kladenské nemocnice.
  • Menší podíl mělo počasí i na dalším neštěstí, kterým byl rozsáhlý noční požár výrobních a skladovacích hal poblíž nádraží v Mladé Boleslavi. Silný vítr plameny rozdmýchával. Požár se hasičům podařilo zhruba po 17 hodinách dnes před 13:30. Škoda podle předběžných odhadů policie přesáhne miliardu korun.
  • Kvůli pádu stromu do troleje byl skoro na šest hodin zastavený provoz na hlavní železniční trati mezi Českem a Slovenskem u Lanžhota na Břeclavsku. Více než čtyři hodiny stál v místě vlak z Budapešti do Prahy, ve kterém bylo 70 cestujících. Kvůli nedostupnému terénu vlak nebylo možné evakuovat a bez přísunu tepla museli cestující čekat na odtažení.
  • Kvůli stromům spadlým na trati u Žďáru nad Sázavou byl zastaven provoz na hlavní železniční spojnici Prahy a Brna. Provoz byl po jedné koleji obnoven ve 21:30.
  • Vítr, který vyvracel stromy a lámal větve, přidělal práci energetikům. Kolem poledne bylo bez proudu v Česku skoro 53.000 odběratelů.
  • Výrazně více práce dnes měli kvůli vichru i hasiči, zasahovali u víc než 2500 případů. Dlouhodobý denní průměr je 365 zásahů, a to včetně výjezdů k požárům a autonehodám.
  • Hasiči se museli nejčastěji potýkat s vyvrácenými stromy blokujícími silnice, zlomenými větvemi či s plechy uvolněnými ze střech. Neobvyklý případ řešili na jezeru u Píšťan na Litoměřicku. Zřejmě v důsledku vlnobití vyvolaného vichřicí se tam potopila část mola a středně velká motorová loď.
  • Silný vítr v Krkonoších zastavil lanovky ve Špindlerově Mlýně, na Černé hoře, na Kněžickém vrchu a kabinovou lanovku na Sněžku. V noci na neděli meteorologové zaznamenali na Sněžce náraz větru o rychlosti 185 kilometrů v hodině, tedy o síle orkánu. Na krkonošské Luční boudě naměřili poryv o rychlosti kolem 145 kilometrů.
  • Varování meteorologů před silným větrem platí do dnešní půlnoci. V pondělí by se mohly na Šumavě a v Krušných horách tvořit sněhové jazyky a závěje.
  • Několik obětí, dopravní komplikace i výpadky elektřiny způsobily silný vítr a bouře napříč Evropou. Místní záplavy ohlásilo Dánsko či Hamburk.
21:58
30. 1. 2022

Trať u Žďáru n. Sázavou, spojnice Prahy a Brna, je opět průjezdná. Jezdí se zatím po jedné koleji. Trať byla zavřená od odpoledne, spadly tam stromy.

21:15
30. 1. 2022

"Aby toho nebylo dneska dost, tak právě zasahujeme u požáru chaty v Domaníně. A i tady nám vítr dost komplikuje práci," uvedli hasiči Jihočeského kraje.

21:01
30. 1. 2022

"Do Koblova k likvidaci pádu stromu na dům přijela automobilová plošina AP-27 na podvozku Tatra 815. Strom jsme zajistili popruhy, odstranili jsme plot a začínáme pomalu odřezávat kmen z domu," uvedli hasiči z Moravskoslezského kraje, které dnes také zaměstnávaly popadané stromy po vichřici.

"Nenahraditelným pomocníkem hasičů je v těchto situacích výšková technika - používat ji však lze do rychlosti větru přibližně 12 m/s, dle typu. Každý takový automobil tak má vlastní anemometr, který rychlost měří a zobrazuje na ovládacích stanovištích u strojníka i v koši," uvedl velitel čety hasičů Jakub Kozák.

Vichřice v Česku: K popadaným stromům vyjížděli i hasiči v Moravskoslezském kraji (30.1.2022) Vichřice v Česku: K popadaným stromům vyjížděli i hasiči v Moravskoslezském kraji (30.1.2022) Vichřice v Česku: K popadaným stromům vyjížděli i hasiči v Moravskoslezském kraji (30.1.2022)
20:30
30. 1. 2022

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji bylo dnes v 19:00 kvůli poruchám způsobeným silným větrem bez elektřiny asi 2500 domácností; po poledni to bylo přes 17.500 domácností. 

V Královéhradeckém kraji energetici k 19:00 evidovali čtyři poruchy na vedeních vysokého napětí, bez elektřiny bylo necelých 2000 domácností. V Pardubickém kraji bylo na vedeních vysokého napětí šest poruch a domácností bez elektřiny bylo asi 480.

Poruch k večeru ubylo i díky slábnutí větru. „Opravení poruch na vedeních vysokého napětí předpokládáme ještě dnes,“ uvedla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

20:23
30. 1. 2022

"Nejen případy související s větrem. Nad rámec více než stovky technických pomocí jsme dnes zasahovali také u pěti požárů a šesti dopravních nehod," poznamenali dnes hasiči z Královéhradeckého kraje.

21:58
30. 1. 2022

Trať u Žďáru n. Sázavou, spojnice Prahy a Brna, je opět průjezdná. Jezdí se zatím po jedné koleji. Trať byla zavřená od odpoledne, spadly tam stromy.

19:28
30. 1. 2022

Kvůli silnému větru dnes vyjížděli hasiči ve Středočeském kraji desetkrát častěji než v jiné dny. Od dnešní půlnoci do 18:00 registrují 406 událostí souvisejících s větrem. Nejčastěji mezi 11:00 a 12:00. 

„V pátek a sobotu, kdy už platila výstraha, to bylo jen několik případů, začalo se to stupňovat dnes nad ránem a během dopoledne,“ sdělil mluvčí hasičů Jan Sýkora. K odstraňování popadaných stromů vyjížděli hasiči v 338 případech, další zásahy se týkaly například uvolněných plechů nebo parapetů. Podle Sýkory se zásahy hasičů netýkaly ohrožení životů, popadané stromy komplikovaly zejména průjezdnost silnic. Výstraha meteorologů kvůli silnému větru platí do dnešní půlnoci.

19:03
30. 1. 2022

„V Bozkově na Semilsku, části obce Podbozkov je uzavřena silnice z důvodu spadlých drátů vysokého napětí přes komunikaci,“ informují hasiči Libereckého kraje.

18:47
30. 1. 2022

„K 18. hodině evidujeme celkem 2558 technických pomocí v souvislosti se silným větrem,“ sečetli za celou republiku hasiči na Twitteru.

18:46
30. 1. 2022

„Úhrnně jsme zaznamenali zhruba 230 zásahů do 17:15. Převážně se jednalo o stromy,“ uvedl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Radek Buryánek. Během dne hasiči odstraňovali hlavně stromy popadané na komunikaci, stromy padaly také na automobily, nikdo nebyl zraněn. Jeden ze stromů spadl také na vlak v obci Dzbel na Prostějovsku. „I tady se vše obešlo bez zranění, z místa jsme evakuovali dva cestující a personál lokálního vlaku,“ uvedl mluvčí.

17:59
30. 1. 2022

Výpadků proudu způsobených dnešním silným větrem postupně ubývá. Kolem 17:00 bylo v Česku bez elektřiny přibližně 26.000 odběratelů. Ve srovnání se situací v poledne to je poloviční počet. Nejvážnější situace je na jihu Moravy. Vyplývá to z údajů distribučních firem ČEZ a E.ON.

Společnost ČEZ Distribuce měla k 17:00 bez dodávek elektřiny 15.000 zákazníků. Nejvíce odběratelů ČEZ odříznutých od proudu je ve Středočeském kraji, a to 3500. V Moravskoslezském kraji je bez elektřiny 3100 domácností.

Ceny elektřiny v Evropě vyletěly prudce nahoru
17:48
30. 1. 2022

Silný nárazový vítr komplikuje dopravu na Slovensku. Železničáři hlásí přerušené vlakové spojení s Českem, konkrétně mezi slovenskými Kúty a českým Lanžhotem. Problémy jsou i v silniční dopravě. V centru Spišské Belé na severu země podle slovenských médií vítr strhl střechu z jednoho domu.

Na západě země a pod Tatrami je místy bouřlivý vítr, v Nitře vichřice a v horských oblastech sněžení a závěje, popisuje server Teraz.sk s odvoláním na Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Na západním Slovensku podle něj nárazy větru místy dosahují 80 až 105 kilometrů za hodinu, na středním Slovensku pak povětšinou 60 až 80 kilometrů za hodinu.

Provoz na hlavní železniční trati ze Slovenska do České republiky zastavila trolej, která spadla ve větru poblíž Lanžhotu na Břeclavsku (30. 1. 2022)
17:35
30. 1. 2022

Lyžování v Krkonoších a v Orlických horách dnes v řadě středisek výrazně omezil silný vítr. V sobotu na horách v Královéhradeckém a Pardubickém kraji lyžovaly tisíce lidí. Do dalších dní podmínky na sjezdovkách vylepšilo sněžení. V Krkonoších za poslední tři dny napadlo asi čtvrt metru sněhu.

Krkonošská horská služba dnes vydala výstrahu před silným větrem a turistům nedoporučovala hřebenové túry. V noci na dnešek meteorologové zaznamenali na Sněžce náraz větru o rychlosti 185 kilometrů v hodině, tedy o síle orkánu. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině.

Lyžování v Krkonoších v únoru 2020. Sezonu následně předčasně ukončila pandemie covid-19
17:33
30. 1. 2022

Orkán Nadia, který v sobotu a v noci na dnešek zasáhl Polsko, připravil podle médií statisíce domácností o elektřinu. Jeden člověk kvůli silnému větru přišel o život, když na jeho auto spadl strom. Pět dalších lidí je kvůli počasí zraněných, uvedl server televize TVN 24. Hasiči museli po celé zemi zasahovat v devíti tisícovkách případů.

Například ve Velkopolském vojvodství silný vítr poškodil střechu drůbežárny, kde uhynula část z 28.000 kuřat, která se tam nacházela, uvedl zpravodajský portál Polsatnews.pl.

17:02
30. 1. 2022

Kvůli stromům spadlým na trati u Žďáru nad Sázavou, která je nyní hlavní spojnicí Prahy a Brna, neprojede dnes úsek 21 vlaků. Vyplývá to z informací na webu Českých drah (ČD). Provoz bude podle prvních odhadů Správy železnic zastavený do půlnoci.

ČD ale odhadují, že oprava by mohla být hotová dřív, řekl ČTK mluvčí Českých drah Lukáš Kubát. Kvůli silnému větru totiž popadaly stromy v úseku dlouhém asi 200 metrů na trakční vedení u Žďáru nad Sázavou a Ostrovem nad Oslavou na Vysočině.

16:55
30. 1. 2022

Hasiči v Jihomoravském kraji dnes v souvislosti s větrem vyjíždějí především k popadaným stromům, ale také k uvolněným střechám. Od půlnoci už za dnešek mají 250 událostí, což je běžné číslo za celý týden. ČTK to řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Podle něj jsou výjezdy zatím bez zranění.

Nejvíce událostí bylo na Blanensku, a to bezmála 100. „Postupně se ale vše přesunulo více na jih,“ uvedl Mikoška. Desítky událostí hasiči evidují na Brněnsku, v Brně, ale také na Znojemsku, Vyškovsku a několik případů také na Hodonínsku. „Většina událostí jsou popadané stromy. Najdou se mezi nimi i uvolněné střešní krytiny,“ dodal Mikoška.

Vítr komplikoval život Pražanům, zasahovat museli i hasači Vítr komplikoval život Pražanům, zasahovat museli i hasači
16:25
30. 1. 2022

Meteoroložka Dagmar Honsová hlásí nejsilnější nárazy větru do 14 hodiny: Sněžka 188 km/h (na polské straně 191 km/h), Milešovka a Luční bouda 145 km/h, Velký Javor 137 km/h, Lysá hora 119 km/h, Luka 118 km/h, Dukovany 93 km/h, Ústí nad Labem 101 km/h, Praha-Karlov 97 km/h, Kuchařovice 93 km/h, Prostějov 90 km/h a Kocelovice 90 km/h.

16:03
30. 1. 2022

Nedělní větrné počasí ovlivnilo víkendovou návštěvnost lyžařských areálů v Beskydech. Zatímco v sobotu byl zájem lyžařů nadprůměrný, neděle byla slabší právě kvůli nepříznivému počasí a silnému větru. Největší lyžařské centrum v Beskydech, Ski Bílá na Frýdecko-Místecku, muselo dnes kvůli poryvům větru zastavit provoz i lanovky, zjistila ČTK.

„V sobotu dopoledne bylo ideální počasí, v poledne začalo sněžit, ale návštěvnost byla skvělá, počet návštěvníků byl nadprůměrný. Do areálu přijelo asi 2500 lidí,“ řekl provozní areálu Jaroslav Vrzgula. Dnes ale podle něj byla návštěvnost slabší. 

15:48
30. 1. 2022

"Počet technických pomocí a dalších zásahů kvůli větru překročil 100. U Vysokova narazil do stromu na kolejích vlak, profesionální hasiči z Náchoda pomohli vystoupit 21 cestujícím. Všichni pak odešli na zastávku, nikdo nebyl zraněn," uvedli hasiči z Královéhradeckého kraje.

"Ve Spořilovské ulici v Hradci Králové odstraňují hasiči strom spadlý na auto a dráty elektrického vedení. Strom jsme museli přizvednout jeřábem. Nikdo nebyl zraněn," poznamenali hasiči k dalšímu z výjezdů.

Vichřice v Česku: U Vysokova v Královéhradeckém kraji narazil vlak do spadého stromu (30.1.2022) Vichřice v Česku: U Vysokova v Královéhradeckém kraji narazil vlak do spadého stromu (30.1.2022) Vichřice v Česku: U Vysokova v Královéhradeckém kraji narazil vlak do spadého stromu (30.1.2022) Vichřice v Česku: V Hradci Králové zasahovali hasiči u stromu spadlého na auto a elektrické vedení (30.1.2022)
15:33
30. 1. 2022

S částečnými omezeními byly o víkendu v provozu lyžařské areály v Karlovarském kraji. Sněhové podmínky měly areály výborné, na sjezdovky vyrazily zástupy lyžařů. Provoz ale částečně komplikoval vítr, který sice byl regionu slabší než jinde, ale přece jen si vyžádal zastavení některých lanovek, zjistila ČTK.

Největší areál v Krušných horách, Klínovec, dnes kvůli silnému větru zastavil provoz lanovky Prima Express. Mimo provoz byla celá část na Neklidu. „V provozu jsou lanovky Suzuki, Dámská, Cinestar Expres i vlek F pod Zámečkem,“ uvedli provozovatelé areálu na svém webu.

14:41
30. 1. 2022

V Jihomoravském kraji je kvůli větru téměř 7000 domácností bez elektrického proudu. Od rána jich přibylo. Nejvíc se to týká Blanenska a Znojma.

Hasiči v Praze zasahovali u desítek událostí v souvislosti se silným větrem. Jednalo se hlavně o uvolněné plechy a popadané větve a stromy (30. 1. 2022)
14:32
30. 1. 2022

Silný nárazový vítr komplikuje dopravu na Slovensku a také železniční spojení s Českem. Železničáři hlásí přerušenou dopravu mezi slovenskými Kúty a českým Lanžhotem, na trať spadl strom. Problémy jsou i v silniční dopravě. V centru Spišské Belé podle slovenských médií vítr strhl střechu z jednoho domu.

„Cestující ve směru na Brno či Prahu mohou využít REX vlaky na Vídeň. Z Vídně (mohou) využít dálkové vlaky ve směru na Břeclav přes Hohenau. Podobně to platí ve směru z Prahy, Brna,“ upozorňuje na twitteru slovenský národní železniční dopravce ZSSK.

Provoz na hlavní železniční trati ze Slovenska do České republiky zastavila trolej, která spadla ve větru poblíž Lanžhotu na Břeclavsku (30. 1. 2022) Provoz na hlavní železniční trati ze Slovenska do České republiky zastavila trolej, která spadla ve větru poblíž Lanžhotu na Břeclavsku (30. 1. 2022) Provoz na hlavní železniční trati ze Slovenska do České republiky zastavila trolej, která spadla ve větru poblíž Lanžhotu na Břeclavsku (30. 1. 2022) Provoz na hlavní železniční trati ze Slovenska do České republiky zastavila trolej, která spadla ve větru poblíž Lanžhotu na Břeclavsku (30. 1. 2022)
14:16
30. 1. 2022

Pět metrů vysoká zeď rozestavěné haly v průmyslovém areálu ve Velkém Přítočně na Kladensku dnes zabila sedmdesátitého muže. Shodil ji na něj silný vítr. Druhého zavaleného muže převezli záchranáři do nemocnice. Oba muži jsou cizinci. Zeď se na muže zřítila poblíž firmy Stavebniny DEK. ČTK to řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.

S vyprošťováním obou mužů z trosek pomáhali také kladenští hasiči. Přivolaní záchranáři jednoho z mužů resuscitovali, muž však na místě zemřel, druhého zhruba čtyřicetiletého muže převezli se zlomeninami ve středně těžkém stavu do kladenské nemocnice. Potvrdila to mluvčí záchranné služby Petra Homolová.

U Velkého Přítočna se zřejmě vlivem silného větru zřítila pětimetrová zeď, která zavalila dva muže. Jeden z nich tragédii nepřežil. U Velkého Přítočna se zřejmě vlivem silného větru zřítila pětimetrová zeď, která zavalila dva muže. Jeden z nich tragédii nepřežil. U Velkého Přítočna se zřejmě vlivem silného větru zřítila pětimetrová zeď, která zavalila dva muže. Jeden z nich tragédii nepřežil.
14:12
30. 1. 2022

Hasiči z Litoměřic zasahovali na Žernoseckém jezeře, kde velké vlny potopily středně velkou loď i s částí mola. Na místo vyjeli i potápěči ze stanice Modřany. „Potápěčům se podařilo odříznout molo od lodi, která se nacházela v hloubce asi 8 metrů," uvedli hasiči na Twitteru.

Velké vlny na Žernoseckém jezeře potopily středně velkou loď i s částí mola. Velké vlny na Žernoseckém jezeře potopily středně velkou loď i s částí mola. Velké vlny na Žernoseckém jezeře potopily středně velkou loď i s částí mola.
13:59
30. 1. 2022

Počet domácností bez elektřiny v hradeckém a Pardubickém kraji vzrostl na 17.500 z dopoledních 8500. Hasiči v Královéhradeckém kraji měli 85 výjezdů.

13:44
30. 1. 2022

Jihočeští hasiči měli dnes ke 12:45 přes 80 výjezdů kvůli větru. Při jednom zásahu odklízeli často i víc stromů. Nejvíc práce měli na Jindřichohradecku, tam vyjížděli třicetkrát. Na webu o tom informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Firma E.ON evidovala kolem 9:00 na Jindřichohradecku a Pelhřimovsku zhruba 3500 domácností bez proudu, po poledni zhruba 300 domácností, problémy se snaží odstraňovat, sdělil ČTK mluvčí E.ON Roman Šperňák. Silný vítr může mít dnes v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině.

13:28
30. 1. 2022

Popadané stromy, uvolněné střešní krytiny, ale i spadlé dráty elektrického vedení má na svědomí silný vítr, který zasáhl i Zlínský kraj. Zdejší hasiči mají na kontě za dnešní dopoledne již více než tři desítky výjezdů, události se zatím obešly bez zranění, informoval ČTK mluvčí hasičů Roman Žemlička. Kvůli silnému větru se uzavřela Zoologická zahrada Zlín, informovala zoo na sociální síti. Zastavila se i lanovka na Pustevnách.

Nejvíce výjezdů mají hasiči na Kroměřížsku, následuje Zlínsko, zasahovali dosud také na Uherskohradišťsku i Vsetínsku. V Kroměříži před polednem odstraňovali například v Peřinkově ulici utržený plech na střeše bytového domu, další hrozil pádem. „Ve Zlíně pod Tlustou horou v lese na modré turistické značce strom spadl na dráty elektrického vedení,“ uvedl mluvčí hasičů.

13:19
30. 1. 2022

Z vlaku z Budapešti do Prahy, který musel dnes na Břeclavsku zastavit kvůli poškozené troleji, není kvůli nedostupnému terénu možná evakuace cestujících. ČTK to řekl mluvčí Českých drah Lukáš Kubát. Ve vlaku je asi 70 cestujících, kteří budou muset odhadem do 15:00 čekat na odtah vlaku. Nyní v něm nejde elektrický proud. Podle Kubáta jsou ale vozy novější a tepelně izolované. Lidé by podle něj neměli vlak opouštět.

Vlak musel zastavit po 11:00, protože na trakční vedení ve větru popadaly stromy. Od té doby vlak stojí a je bez proudu, a tedy bez přísunu tepla. Původně se zvažovala evakuace cestujících a náhradní autobusová doprava. 

13:17
30. 1. 2022

Přistání letadla z Londýna na Letišti Václava Havla komplikoval vítr, řekla redaktorka Blesk Zpráv. Letadlo sebou házelo ze strany na stranu. Jinak je letiště zatím plně v provozu.

12:59
30. 1. 2022
!

Silný vítr komplikuje železniční provoz na Českolipsku. Kvůli několika popadaným stromům z preventivních důvodů Správa železnic zastavila provoz na pěti tratích. ČTK to řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

„Několik osobních vlaků zastavilo před spadlými stromy, proto jsme provoz preventivně zastavili,“ doplnila Pistoriusová. Vlaky neprojedou v úsecích Česká Lípa - Pakov nad Jizerou, Česká Lípa - Mimoň, Česká Lípa - Nový Bor, Česká Lípa - Horní Police a Česká Lípa - Blíževedly. Podle mluvčí spadly stromy i na Semilsku.

„I my jsme museli jet krokem. Kolem nás byla všude bílá tma,“ říkala reportérka ČT.

Silný vítr v Česku způsoboval nehody
12:48
30. 1. 2022
!

Hasiči na Vysočině od sobotního večera odklízejí stromy, které vyvrátil silný vítr. Měli dosud přes 110 zásahů. Popadané stromy komplikovaly také dopravu na železnici. Přerušená byla na tratích Havlíčkův Brod a Veselí nad Lužnicí a z Jihlavy do Brna. V úseku Horní Cerekev - Kostelec u Jihlavy bude omezený provoz až do 18:00, funguje náhradní autobusová doprava. Vyplývá to z informací hasičů a Českých drah (ČD).

12:36
30. 1. 2022
!

Vichřice si v Česku vyžádala první oběť?! K tragédii došlo dopoledne u Velkého Přítočna na Kladensku. Pětimetrová zeď tam zřejmě vlivem silného větru spadla na dva muže. Jeden muž vážným zraněním navzdory snaze záchranářů podlehl a druhý z nich byl převezen do nemocnice. Blesk.cz to potvrdila policejní mluvčí Michaela Richterová a mluvčí středočeských záchranářů Petra Homolová.

12:36
30. 1. 2022

Mluvčí ČD Lukáš Kubát uvedl, že se chystá evakuace vlaku EC 286, který mířil z Budapešti do Prahy. Ve vlaku bylo podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky asi 70 cestujících, nikomu se nic nestalo.

12:24
30. 1. 2022

Pád stromu zastavil železniční dopravu na hlavní železniční trati z Brna na Vídeň a Bratislavu nedaleko Lanžhota na Břeclavsku. Ve vlaku uvázlo 70 cestujících, nikdo se naštěstí nezranil.

„Trasu mezi Adamovem a Blanskem jsme museli objíždět oklikami,“ řekl Blesku řidič linkového autobusu Pavel Mokrý.

Pád stromu zastavil železniční dopravu na hlavní želenicční trati z Brna na Vídeň a Bratislavu nedaleko Lanžhota na Břeclavsku.Ve vlaku uvízlo 70 cestujících, nikdo se naštěstí nezranil.

Jan Kocián ( 31. ledna 2022 05:03 )

Na Sněžce dvoustovka nakonec nepadla... fouklo "jen" 195 km/h.

padrino ( 30. ledna 2022 23:47 )

Pět metrů vysoká zeď rozestavěné haly v průmyslovém areálu ve Velkém Přítočně na Kladensku dnes zabila sedmdesátitého muže.

70 let?V TV říkali,že to byl dělník.Že by Ukrajinec?

MichaelsCZ ( 30. ledna 2022 17:18 )

Teda ta zeď, pěkná fušeřina, když se to rozlouplo v místě spoje....

sasa vs.cenzor ( 30. ledna 2022 11:48 )

Jarda Vozembouch je prostě jiný...

Jarda ani neví, že jména Orkánů vznikají za 200 Éček v Německu tzv. Sponzoring počasí a jména ověřují studenti, viď Exote ?

- tak ještě jednou jak napsal MAK - Což takhle KYRILL

jajas ( 30. ledna 2022 11:41 )

Příroda se prostě už n*a*s*r*a*l*a! Už má toho lidského pokolení plnou.....kapsu!

Zobrazit celou diskusi