Spory o burgery pro vegetariány: Výborného »džihád« proti vegeburgerům pokračuje! Co mu vadí?

Autor: Dávid Pásztor - 
5. července 2025
12:50

Na přelomu loňského a letošního roku se veřejnost poprvé dozvěděla o záměru ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o zákazu pojmenování rostlinných alternativ masových výrobků po jejich masném vzoru. Tedy třeba vegetariánsky burger by se tak nemohl jmenovat. Tehdy to ministr po nátlaku veřejnosti vzdal. Ale jen na chvíli. V červnu stejnou myšlenku představil svým unijním protějškům a vyzval Evropskou komisi, aby takový zákaz zpracovala na centrální úrovni. 

Spor o veganský burger znovu vybublal. Po půl roce se ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) znovu zajímá o pojmenovaní rostlinných alternativ masových výrobků, teď to ale přinesl na jednání Rady ministrů pro zemědělství a rybolov EU (AGRIFISH).

Konkrétně se na červnovém jednání unijních ministrů zemědělství objevil dokument z české dílny, který „vyzývá Evropskou komisi, aby předložila legislativní návrh na ochranu názvů potravin živočišného původu a poskytla jim podobnou dlouhodobou ochranu jako mléku a mléčným výrobkům“.

Cíl? Ochránit „jediný opravdový“ burger, párky, tlačenku a podobné výrobky před tím, aby jejich rostlinné alternativy se jmenovali stejně, jen s přídavkem „vegetariánský“ nebo „veganský“. Argument, který Výborný použil na znovuotevření tohoto tématu je „ochrana spotřebitelů před zavádějícími informacemi“.

Zmatky na trhu

Když ale redakce Blesku ministra oslovila s vyjádřením, dokument z takzvaného Agrifishu bagatelizoval. „My jsme zařadili bod pro informaci, kde jsme chtěli znát stanoviska jiných členských států. 16 států se k nám připojilo, které nechtějí žádné zákazy, ale chtějí harmonizaci označování potravin v oblasti masa a masných výrobků tak, jako to v Evropě dneska už platí třeba u mléka, mléčných výrobků. A to, jestli k tomu dojde nebo ne, je věcí Evropské komise,“ řekl Výborný ve středu Blesku.

Důrazně však odmítl, že by chtěl zakázat existenci těchto výrobků. Takzvanou „harmonizaci evropského nařízení“ však vítá. „Považuji to za rozumné i z obchodních důvodů, protože to působí poměrně zmatky na trhu. Byl jsem opakovaně informován, že z hlediska názvosloví nepanuje na trhu úplně přehledná situace,“ řekl ministr na dotaz redakce.

S tím však minimálně část trhu nesouhlasí. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza řekl, že ministr v tomto ohledu neříká pravdu a v obchodech nepanuje chaos z toho, jestli si kupující z pultů berou párky z masa, nebo párky ze sóji.

Jsou to totální nesmysly

V Česku nemáme jedinou stížnost zákazníků, že by nechápali, co si kupují. Každý kdo si vezme něco do ruky a je na tom napsáno „vegan burger“ tak dobře ví, že si nekupuje maso. Nevím o jediné stížnosti, že by se někdo pak vrátil do obchodu a říkal, „já jsem si myslel, že tady toto je mletá směs vepřového“. Je to vždycky oddělené, není v jednom regále mezi sebou promíchané klasické burgre a vegeburger. Takže ani omylem si to nikdo nemůže si koupit. Jsou to totální nesmysly,“ popisuje Prouza. Podle něj by tento návrh Výborného stál spoustu peněz, protože by výrobce museli přejmenovávat, investovat do marketingu a podobně.

Podobně mluví i Česká asociace alternativních proteinů a organizace ProVeg. Mluvčí organizace Lucia Milec popisuje, že když jednali s ministrem zemědělství před půlrokem, ministr argumentoval podobně, nicméně nedodal důkazy, aby podpořil své argumenty.

Pan ministr nedodal jediný údaj, že spotřebitele matou názvy jako ,sójový párek’ nebo ,veganský burger’. My naopak máme nejenom české data, ale i data z celé Evropy, které dokazují, že spotřebitelé dobře rozumějí zažitým názvům u rostlinných výrobků. Podle průzkumu YouGov chce takové názvy až 7 z 10 lidí. Ministr vytváří problémy tam, kde nejsou, a otevírá diskusi, která už byla uzavřena,“ popsala Bleska Milec. Odkazuje přitom na diskusi koncem loňského roku, kterou ministr Výborný uzavřel tím, že není potřeba toto řešit a „kecat kupujícím do života“.

Vegeplátek namísto tlačenky

Ministr Výborný podle ní dává velkou váhu části průmyslu, které produkuje živočišní produkty a nebere ohled na jiné výrobce a spotřebitelé. Velkými propagátory takového zákazu jsou v Česku Potravinářská komora a Agrární komora. Obě skupiny výsledek jednání Rady ministrů přivítali.

Nyní bude úkolem Evropské komise, jak se k celé věci postaví. Situace na trhu je totiž nyní velmi nepřehledná. Dochází k tomu, že pod tradičními názvy masných výrobků, jako je například burger, řízek nebo párek, se skrývají i jejich napodobeniny čistě rostlinného původu, přestože složení takových potravin je naprosto odlišné, a mají tedy i různé vlastnosti z pohledu lidské výživy,“ napsal Blesku prezident Agrární komory Jan Doležal.

Podobně se vyjádřil i mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Podle něj po nových pravidlech v názvosloví rostlinných produktů volají i výrobci. „V budoucnu se může stát, že výrobek nebudeme moci uvést třeba ve Francii, ale bude moct být uveden třeba v Itálii nebo naopak. Pro výrobce to nebude znamenat žádná ztráta, protože v evropské směrnici eventuálně bude horizont, kdy budou moct doprodat dodané výrobky. Vnímáme to jako nový impuls pro tento sektor, marketingově může vyrůst. Samozřejmě, budou si muset vymyslet nové názvy, ať už třeba se to nebude jmenovat tlačenka, ale třeba vege plátek,“ popisuje Zemánek.

Greenwashing a parazitování

Podle tiskové zprávy, kterou Potravinářská komora poskytla Blesku před zveřejněním, nejde o „boj proti vegetariánství“, ale o férové označování pro všechny.

Používání „masných“ názvů může být také vnímáno jako forma „greenwashingu“, kdy se výrobci snaží využít popularity a zavedenosti masných výrobků. Regulace by proto mohla paradoxně podpořit kreativitu a inovace v rostlinném průmyslu a umožnit rostlinným produktům vybudovat si svou vlastní silnou identitu na trhu, aniž by musely „parazitovat“ na zavedených názvech. Namísto „vege karbanátku“ může být „zeleňák“, namísto „vege burgeru“ třeba „placka z čočky“ nebo „hrachový medailon“,“ píše komora v textu.

Spotřebitel teď přijde do obchodu a bude přemýšlet, jak to použít v kuchyni, jak to asi bude chutnat. Je tam opět nějaký krok stěžení pro nákupčího, protože musí víc přemýšlet nad tím, co to je za produkt,“ oponuje mu mluvčí ProVeg Lucia Milec.

Pokud se spotřebitelé rozhodnou dát při nákupu přednost rostlinným potravinám, na což mají i podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala plné právo, cestu si k těmto produktům najdou. „A není potřeba, aby jejich pojmenování napodobovalo jiný výrobek, který stejně složením neodpovídá,” dodal Doležal.

Video  Máslo za stovku? Prouza se pustil do ministra Výborného: Jen přihlíží kampani za zdražování  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Dagmar Vodenkova ( 5. července 2025 17:59 )

Právě, brutální porážky některých zvířat těm sadistickým úchylům schválil. Tato zvěrstva mu nevadí, pánbíčkáři. Kdo tyhle zlé, zmatené církviřáče může volit, jen tyĵí z těchto hloupých voličů.

bizon_pepa ( 5. července 2025 17:10 )

On je prostě úžasněj, jak to všech o zvládnul a všechno mu funguje. A teď už se může zabývat jenom blbostmi.

Jan Reichardt ( 5. července 2025 17:09 )

Ale název Rum Stroh, který není ze třtiny Rakušanům EU povolila.

petremler ( 5. července 2025 15:31 )

Prostě ho nemusím? 😂

Uživatel_5313099 ( 5. července 2025 15:27 )

Velice důležité ,kolik ta sranda bude stát? Stačí vegan v bulce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa