Češi a brambory: Nejvíc frčí bramboráky! Proč dovážíme tuny brambor z Egypta?
Každý z nás ročně zkonzumuje v průměru 60 kilo brambor. Připravujeme je na stovky způsobů, ať už jako přílohu, nebo hlavní jídlo. Vůbec nejradši si ale podle unikátního velkého průzkumu smlsneme na bramborácích.
Zemáky jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny a draslíku. Celosvětově patří k nejoblíbenějším a základním potravinám. Jako přílohu má více než třetina Čechů nejraději kaši, naopak příliš v lásce nemáme bramborové knedlíky či brambory v alobalu na grilu. Často si však stále k masu či rybě dopřáváme pečené a šťouchané.
„Asi nepřekvapí, že hranolkům dává přednost mladší generace, zatímco prosté brambory máslem maštěné zase upřednostňují lidé středního a vyššího věku,“ říká Dana Bratánková, mluvčí řetězce Billa, který si nechal průzkum zpracovat.
Kterému pokrmu dáváme přednost?
- Bramboráky 37,3 %
- Bramborový salát 20,2 %
- Francouzské brambory 12,4 %
- Bramborové knedlíky plněné masem 10,4 %
- Zapečené brambory 8,4 %
- Bramborové placky 4,5 %
- Bramborové šišky s mákem 4,0 %
- Škubánky 2,8 %
Zemáky až z Egypta
Protože u nás sklizeň raných brambor začíná později, na pultech objevujeme ty ze zahraničí. Mezi dovozce patří kromě Španělska, Řecka a Itálie také Egypt.
„Co se týká množství, v roce 2024 bylo do ČR celkem dovezeno 14 tisíc tun brambor, z Egypta 3,5 tisíce tun,“ řekl Blesku předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.
Dováží se k nám ale i pozdní brambory, především z Německa a Francie. „ČR není v produkci konzumních brambor soběstačná, každoročně je třeba dovézt cca 160 tisíc tun,“ dodal.
„Soběstačnost Česka v produkci brambor se pohybuje na úrovni kolem 70 procent,“ dodala pro Blesk Zprávy mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková s tím, že brambory dovážíme také z Nizozemska.
„Co se týká Egypta a dalších zemí ve Středomoří, podmínky pro pěstování brambor jsou v této oblasti optimální, a tak jsou odsud běžně dodávány na unijní trh brambory v době, kdy u nás ještě nejsou k dispozici z nové sklizně. Zpravidla v jarních měsících zásoby brambor z domácí produkce na českém trhu docházejí a dovozy ze zahraničí sílí,“ vysvětlila mluvčí.
Jak poznat tuzemské?
Už čtvrtý rok můžete podle komory v obchodech vidět brambory s označením Q CZ. „Jde o brambory vysoké kvality, bezpečnosti a dohledatelnosti produktu od pěstitele až po uvedení na trh. Kupující má jistotu, že plodina byla vyprodukována u nás,“ uvádí komora na facebooku.
A jak to bylo letos s tuzemskou sklizní? „V letošním roce ovlivnila vegetační vývoj brambor kombinace dvou faktorů, a sice noční a ranní teploty dokonce i v květnu leckdy pod bodem mrazu a sucho. K doplnění zásob vody v půdě částečně přispěly deště v posledních dnech, situace se ale lokálně velmi liší. Na Vysočině, která je významnou bramborářskou oblastí, je situace zatím příznivá,“ okomentovala pro Blesk Zprávy Pánková.
Nepředvídatelné počasí rostliny nepříznivě ovlivňuje. „Sucho je však stále problém na jižní Moravě, v jižních Čechách nebo v Polabí. Před výkyvy počasí je možné rostliny částečně ochránit zakrytím netkanou textilií a proti suchu mohou pomoci závlahy, obojí však zvyšuje produkční náklady pěstitelů,“ upozornila tisková mluvčí Agrární komory České republiky Barbora Pánková.
Víte, že...
...brambory pocházejí z Jižní Ameriky, kde se na jídelníčku objevily už před více než 7000 lety? Na evropský kontinent se dostaly v 16. století.
Kdyby na každém druhém lánu nebyla Babišova řepka a solární elektrárny, to by bylo brambor z vlastní produkce! 👎