Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Karantény, izolace, suply. Jsme unavení, říkají ředitelé škol. Studenti: Chceme 2 týdny online výuky

Autor: amb, ČTK - 
29. ledna 2022
05:00

Pondělní testování ve školách potvrdilo 16.627 nových nákaz koronavirem, tedy na dvojnásobek oproti minulému týdnu. Podle grafů Pedagogické komory se počet pozitivně testovaných žáků dostal v některých věkových kategoriích na historické maximum za celou dobu epidemie. Zdaleka přitom nejde jen o ty, kteří skončili v izolacích. Tisíce dětí a pedagogů jsou v karanténě, klidně i po několikáté. Studenti už rovnou navrhují, aby ministerstvo na dva týdny nařídilo plošně distanční výuku.

„Střídají se nám z karantény do karantény, výuka je velmi narušená, protože část žáků učíme prezenčně, část distančně a část hybridně,“ uvedla pro Blesk Zprávy ředitelka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. „Musím říct, že už jsme všichni dost vyčerpaní, a to učitelé, vedení, ředitelé, všichni, protože neslyšíme nic jiného než hygiena, covid, suplování, organizace výuky a tak dále,“ doplnila Schejbalová.

„Ředitelé se snaží trasovat a suplují hygienu, učitelé jsou nemocní, někteří mají nemocné děti,“ řekl Blesku předseda republikového výboru sekce základního školství Michal Kupka, který sám učí na základní škole v okrese Vyškov.

Řada škol a učitelů se snaží výuku udržet pro všechny - tedy jak pro děti, které jsou ve škole, tak pro ty, které jsou v izolaci či karanténě. „Nejhorší varianta je kombinovaná výuka, zajišťování prezenčního i distančního vyučování ve stejné hodině, je to extrémní zátěž. Nejlepší by bylo, aby všichni přešli na kompletní distanční, nebo prezenční výuku,“ doplnil Kupka. Někteří rodiče navíc stále nemají ani po dvou letech od začátku pandemie možnosti pro dálkovou výuku, chybí jim například dostatečné internetové připojení

Nejhorší situace je mezi žáky 2. stupně základních a středních škol. Nově nemocných je dokonce více než počet průměrně nakažených v celé České republice. „V posledních dnech registrujeme velký podíl školáků a středoškoláků,“ potvrdila ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Květoslava Kotrbová.

Kromě nemocných dětí a učitelů ale školy musí řešit i další související potíže. „Velké problémy jsou také s provozními zaměstnanci, když v karanténě skončí kuchařky a uklízečky, tak musíme ve školách třeba i uklízet,“ řekl Kupka.

Učitelé bojují s hygienami, ty nestíhají

Složitá je pro školy koordinace s krajskými hygienickými stanicemi. „Každá trasuje trochu jinak, v jiné rychlosti a běžně se stává, že do karantény musí děti posílat ředitel. Než by žákům přišla zpráva z hygienické stanice, tak by chodili ještě dva tři dny do školy. Pak by postrádalo smysl, abychom jim dělali antigenní testy a oni se dál promořovali,“ sdělila Blesk Zprávám předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová.

Pedagogové si také stěžují na to, že jednotlivé krajské hygienické stanice nezveřejňují všechna data o koronaviru na školách, na svém webu to má jen Středočeský a Plzeňský kraj. Je pak těžké vyhodnotit počty nakažených napříč jednotlivými věkovými skupinami. „V současné době již není v našich kapacitách tyto údaje sledovat. Při plošném komunitním šíření vznikají neustále nové pozitivity, velká část právě u školních dětí, při délce karantény 5 dnů se situace neustále mění, a to v podstatě každou minutou,“ uvedla tisková mluvčí krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí na žádost o informace o aktuálním výskytu koronaviru ve školách za jednotlivé týdny od 1.1.2022 do 23.1.2022

Školy: Zákon o ředitelském volnu nebo distanční výuce přichází pozdě

Sněmovna v úterý schválila zákon, který ředitelům umožňuje zavést kvůli koronaviru mimořádné ředitelské volno nebo distanční výuku. Představitelé škol se ale shodují na tom, že právní úprava přišla pozdě. „Už minulý týden byla situace ve školách špatná, teď je ještě horší, ten zákon přichází pozdě,“ řekl Blesk Zprávám šéf Pedagogické komory Radek Sárközi.

„Je to samozřejmě hodně pozdě. Ty školy se teď mohou zavřít, pokud mají hodně učitelů v karanténě. Pokud je tam ale velké množství nemocných dětí, tak ta možnost není a ředitelské volno aktuálně vyhlásit nemůžou,“ řekla Petra Mazancová z Učitelské platformy. Uzavření škol dosud záviselo na krajských hygienických stanicích.

Dost v ní také chybí nějaká metodika, kdy se může udělit ředitelské volno,“ řekl Kupka. 

Studenti: Distanční výuku na dva týdny

K přechodu škol na výuku na dálku v následujících 14 dnech vyzvali ministra školství Petra Gazdíka (STAN) studenti sdružení ve spolku Česká středoškolská unie (ČSU). „Celoplošná čtrnáctidenní distanční výuka by nám umožnila vytrhnout školy ze zdánlivě nekončícího cyklu karantén studentů a pedagogů a udržet výuku v chodu alespoň on-line,“ řekl předseda ČSU Ondřej Nováček. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) v reakci ČTK řekl, že ministerstvo školství si uvědomuje náročnost situace ve školách, a právě proto navrhl uzákonit možnost mimořádného ředitelského volna či výuky na dálku.

„Samozřejmě si uvědomujeme, že situace ve školách je náročná a díky dohodě s ministerstvem zdravotnictví se ji i příslušné krajské hygieny snaží řešit individuálně a tak, aby nedocházelo ke zbytečnému výpadku výuky, což není v zájmu škol ani samotných žáků a studentů,“ řekl Gazdík. Právě tyto situace má zákon o mimořádném ředitelském volnu nebo výuce na dálku vyřešit.. „Do doby než návrh projde Senátem, mají školy možnost požádat na ministerstvu školství o změnu organizace školního roku,“  dodal.

Rodiče shazují vinu na učitele

Velkou komplikací jsou pro školy také rodiče, kteří s postupem učitelů nesouhlasí. „Škola je v první linii styků s rodiči, kteří chtějí informace, ty by jim ale měla říct primárně krajská hygienická stanice. Rodiče se pak zlobí, že školy posílají jejich děti domů, když ještě nemají zprávu od stanice,“ řekla Petra Mazancová. Stávají se tak situace, že ředitelé musí psát rodičům v neděli večer zprávy, aby děti ráno neposílali do škol.

Školy se bojí toho, jak to bude v dalších týdnech. Někteří to ale vidí pozitivně. „Jsou školy, které píšou, že už jsou na tom dobře, pak jsou školy na pokraji zavření, mají poloprázdné třídy a půlku dětí doma, a školy, kde se to zhoršuje teď ke konci týdne. Je to mordor, ale podle mě se to nějakým způsobem zlepšuje, nějak to jimi prochází, i když ne všemi najednou,“ sdělila Mazancová. 

Video  Pandemie změnila, na co si rodiče stěžují. Školský ombudsman o největších problémech českých škol  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Watcheresses ( 30. ledna 2022 03:28 )

Watcheresses ( 30. ledna 2022 03:28 )

A kolik že to stálo?

Watcheresses ( 30. ledna 2022 03:27 )

Jestli se vaše děti nedokážou zabavit samy a vysportovat venku, pak je mi jich hodně líto.

nespokojeny ( 29. ledna 2022 18:55 )

lucie13, paní Doktorko, přihlaste u premiéra Fialy, Vás je škoda.
Vy všechno víte přesně.
pozn.: V řadě věcí máte určitě pravdu, způsob Vašich příspěvků je však nešťastný.
Tzv. "přechytralá".

lync ( 29. ledna 2022 11:58 )

Naprostý souhlas. Lidem se líbí tenhle totalitní režim.Čumí do PC a nadávají, nic jiného proto neudělají, trápí své děti, protože jim to někdo nařídí, prostě ovce. Dobře jim tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa