Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko pošle Ukrajině 4000 granátů. Fialova vláda se připravuje i na nejhorší scénář

Aktualizováno -
26. ledna 2022
22:41
Autor: ČTK, simao - 
26. ledna 2022
18:11

Česká republika daruje Ukrajině 4000 dělostřeleckých granátů za asi 37 milionů korun. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která návrh kabinetu předložila, považuje dar za důležité gesto solidarity. Česko chce darem posílit obranyschopnost Ukrajiny. K situaci kolem Ukrajiny a Ruska se po jednání vlády vyjádřili i premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Dlouhodobě s Ukrajinou rozvíjíme spolupráci a podporujeme její cestu k demokracii. K dispozici máme poměrně širokou škálu možností od politické a diplomatické podpory až po konkrétní projevy, jako je právě dar munice, který považuji za důležité gesto solidarity,“ uvedla k rozhodnutí vlády ministryně Jana Černochová (ODS).

Česko na Ukrajinu pošle 4006 kusů dělostřelecké munice ráže 152 milimetrů v hodně 36,6 milionu korun. Převedena bude prostřednictvím darovací smlouvy. „Účelem daru je posílení obranyschopnosti Ukrajiny, která o pomoc požádala v reakci na situaci, kdy Ruská federace soustředí u jejích hranic značný vojenský potenciál,“ poznamenal Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Lipavský: Připravujeme se i na nejhorší možný scénář

„Podporujeme Ukrajinu a snažíme se dosáhnout toho, aby se situace řešila mírovými prostředky, diplomatickou cestou a abychom odradili Rusko od jakékoliv agrese,“ uvedl po středečním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). „Je důležité ukázat, že Ukrajina má spojence a podporovatele, kteří jsou připraveni ji pomoci,“ podotkl.

„Společně v rámci EU a s našimi spojenci v NATO se připravujeme na ten nejhorší možný scénář. Ruská invaze vůči Ukrajině by byla vážným ohrožením bezpečnosti celé Evropy a také samozřejmě ČR. Ty důsledky by se nás velice vážně dotkly,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nelze vyloučit scénář, že se situace nenadále zhorší, dodal.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu? Ohrožení i pro Česko, varují vládní představitelé. A schválili dar 4000 granátů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Detaily darované munice

Darovanou munici česká armáda využívá pro samohybné kanonové houfnice DANA. Fajnor uvedl, že vojáci mají dostatečné zásoby této munice a připomněl, že granáty nebudou moct být používány v nově pořizovaných dělech, které Česko kupuje z Francie. Ta budou odpovídat ráži 155 milimetrů, kterou používají spojenecké země z NATO.

„Z toho důvodu se nejedná o materiál, který by byl pro ozbrojené síly perspektivní. Přesto se nejedná o trvale nepotřebný majetek, proto vláda svým usnesením povolila výjimku z podmínky trvalé nepotřebnosti v souladu se zákonem o majetku České republiky,“ dodal Fajnor. Poznamenal, že takový postup vyžaduje v případě bezúplatného převodu podmínku, aby byl dar materiálu ve veřejném zájmu. „Tato podmínka je splněna, neboť posílení obranyschopnosti Ukrajiny je v zájmu České republiky, protože přispěje ke snížení rizika vzniku ozbrojeného konfliktu na východě Evropy,“ podotkl.

Černochová minulý týden na tiskové konferenci řekla, že Ukrajina poslala seznam požadavků, Česko si z něj vybralo pomoc v podobě dělostřelecké munice. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) ČR zvažuje i další formu pomoci. O personální pomoc Ukrajina Česko nepožádala, dodala ministryně.

Na rozhodnutí vlády na twitteru reagoval bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). V příspěvku se s odkazem na postoj Německa a Chorvatska dotázal, zda existuje shoda na společném postupu EU vůči Rusku a zda je tento postup koordinovaný.

„Jsem toho názoru, že pomoc Ukrajině je nutné úzce koordinovat se státy EU a NATO, a jednoznačně se přikláním k diplomatické rovině, podporuji diplomatické vyjednávání a využití všech diplomatických prostředků,“ uvedl. „Solitérní akce jednotlivých států by mohly přispět k nevyžádané eskalaci současné krize. Veškerá podpora musí přispět k deeskalaci a stabilizaci současné situace a případné sankce nesmí negativně dopadnout na firmy a občany ČR,“ dodal.

Video  Konflikt na Ukrajině eskaluje. Bezpečnostní expert o možných scénářích  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fido2 ( 11. května 2022 12:33 )

Hm, to by bylo dobré - na munici vypálit L a Č.

fido2 ( 11. května 2022 12:30 )

Výhodu jít do války za ukrajinu a nechat se postřílet. O takovou výhodu němci nestojí.

Jokl ( 11. května 2022 09:30 )

To je krásné gesto.Darovat pár tisíc granátů za 35 milónů.To je jen muška zlatá.Tuto částku si nevydělá náš občan za celý život.To je v pořádku,nejsme přeci Ukrajinci.Je třeba vydat nařízení,že každá osoba u nás s jakýmkoliv příjmem zaplatí UK daň minimálně ve výši 10% příjmu měsíčně.Státní kasa není bezedná a UK mají potřeby.Nesmíme čekat až nás Zelensk obviní z podpory Ruska.Musíme jednat a zajistit UK blahobyt.

Soliter56O ( 27. ledna 2022 04:42 )

No, to je ohromné ... Takže teď pomáháme Ukronáckům a vyznavačům zločince Bandery ... Za toto se jednou ČR bude stydět ...

wheelhorse ( 27. ledna 2022 00:43 )

Nejhorší scénář nastane, až Rusové zastaví plyn a já pochybuji, že se někdo, jako Lipavský připravuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa