Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Desetinu domácností ohrožuje energetická chudoba, připustil Havlíček. Kde získat lepší cenu?

Aktualizováno -
27. října 2021
18:55
Autor: ČTK - 
27. října 2021
16:35

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) oznámilo, že nemá žádné nástroje, s jejichž pomocí by mohlo řešit dopady zdražování energií a vysokých záloh. Situaci podle něj musí řešit ministerstvo průmyslu (MPO) a Energetický regulační úřad (ERÚ) vůči dodavatelům energií. ČTK to sdělilo tiskové oddělení ministerstva práce. Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) ale na dnešním briefingu uvedl, že zhruba deset procent českých domácností, které by mohly být ohroženy energetickou chudobou, bude mít nárok na takzvanou mimořádnou okamžitou pomoc. Týkat by se to tak podle něj mohlo 400 000 až 500 000 domácností. A šéfka MPSV Jana Maláčová požádala premiéra Andreje Babiše (ANO) o svolání mimořádného jednání vlády.

Mimořádná okamžitá pomoc je jednorázová dávka hmotné nouze. Pro přidělení této podpory se podle zákona zkoumá příjem a majetek nejen žadatelů, ale všech lidí v domácnosti. Posuzují se i další skutečnosti. Získat ji mohou jen osoby ve vážné tísni. Nedosáhnou na ni tak obvykle třeba lidé se spořením pro děti či s nemovitostí.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) požádala premiéra Andreje Babiše (ANO) o svolání vlády kvůli zdražení energií pro lidi, kteří přišli o stálého dodavatele. Podle ní musí řešení navrhnout ministerstvo průmyslu a rozhodnout musí kabinet. Jako cestu vidí dotace pro dodavatele poslední instance, bezúročné půjčky od státní banky nebo energošeky pro domácnosti. Ministryně to dnes řekla novinářům. Reagovala tak na prohlášení ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (ANO), podle něhož by řešením mohla být dávka mimořádné okamžité pomoci. To podle ministryně není možné. 

Lidé mají platit násobně vyšší zálohy

Nového dodavatele energií si musí hledat 900 000 odběratelů skupiny Bohemia Energy, která skončila. Ukončení činnosti oznámily i další firmy, týká se to tisíců jejich odběratelů. Na tuto dobu je přebírají jiné společnosti, tedy takzvaní dodavatelé poslední instance.

Řada lidí má teď platit násobně vyšší zálohy než dosud. O opatřeních ke zmírnění dopadů dopoledne jednali zástupci ministerstev průmyslu, práce, financí a ERÚ. Politický náměstek ministryně práce Robin Povšík (ČSSD) pak novinářům řekl, že resorty a úřad připravují soubor kroků a řešení musí být komplexní. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání tripartity mluvil o případném poskytování dávky mimořádné okamžité pomoci.

Video  Ideální čas pro „energošmejdy“: Odborník radí, proč nyní neuzavírat smlouvu déle než na rok  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ministerstvo práce krčí rameny: Chybí nám nástroj

„Na základě informací a předběžných dat od ministerstva průmyslu a obchodu Energetického regulačního úřadu nedisponuje ministerstvo práce a sociálních věcí žádným nástrojem, který by mohl řešit vzniklou situaci, kdy v důsledku přechodu stovek tisíc zákazníků k dodavatelům poslední instance jsou tyto domácnosti nuceny uhradit v extrémně krátkém termínu několikanásobně vyšší zálohy na energie v řádech i desítek tisíc korun,“ sdělilo ČTK ministerstvo práce. Podle něj musí situaci na trhu s energiemi řešit stát, tedy ministerstvo průmyslu a ERÚ.

Havlíček ale na tiskové konferenci řekl, že na mimořádnou okamžitou pomoc budou mít s velkou pravděpodobností nárok ti, kdo mají možnost čerpat příspěvek na bydlení, a ti, kteří jsou v takzvané hmotné nouzi. „Je to to, co se dneska propočítává a bude v následujících dnech zveřejněno,“ doplnil.

„Selhala ochrana spotřebitele“

Tiskové oddělení MPSV napsalo, že zálohy za energie u dodavatelů poslední instance jsou stanoveny nestandardně. Uvedlo, že „nepřípustným způsobem selhala základní ochrana spotřebitele“, když energie slouží k zajištění základních potřeb. Pokud legislativa neumožňuje ochranu při náhlém ukončení smlouvy, měl by být k dispozici garanční fond pro případ pomoci.

Podle Havlíčka ochrana spotřebitele nemohla selhat, neboť je nutné se chovat podle pravidel v liberálním tržním prostředí Evropské unie. „Stát nemůže vstoupit žádným zákonným prostředkem do trhu tak, že by kontroloval délky nákupů a prodejů, tím spíše pokud klienti prokazují dostatek hotovosti na svých účtech. Co může dělat ERÚ a co penalizuje, je agresivní, predátorské chování, to, co nazýváme chování šmejdů,“ dodal ministr.

Zákazníci by měli neprodleně požádat o uzavření běžné smlouvy, doporučuje MPSV. Radí, aby lidé od dodavatelů poslední instance žádali hned vyúčtování své spotřeby. S tímto dokladem by případně bylo možné žádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Ministerstvo práce uvedlo, že je do dávek připraveno ceny energií promítnout. Jedná se o úpravu legislativy.

krtek. ( 28. října 2021 07:11 )

kdo má barák nebo pozemek, hodí si na zahradu či střechu solární panely, jinak čínani dělají šuplík do elekromobilu, který obsahuje spalovací motor a generátor dle napětí baterie elektromobilu cca 7kw cena kolem 10kkč

Zdenek ( 28. října 2021 04:08 )

C E Z ..... Pan Neodvolatelný. Daniel Beneš je ředitelem ČEZ už deset let a končit se mu nechce

Za deset let se toho v České republice mnoho změnilo. Například předseda vlády se změnil třikrát, fotovoltaika už není sprosté slovo a místo dluhové krize řešíme následky koronavirové krize. Naopak v čele společnosti ČEZ je od poloviny září roku 2011 ten samý generální ředitel – Daniel Beneš. A nic nenasvědčuje tomu, že by měl ve funkci skončit.
Před deseti lety nastupoval Daniel Beneš na nejvyšší post ve Skupině ČEZ jako podceňovaný muž. Navzdory tomu brzy přerostl svého předchůdce ve funkci Martina Romana ve schopnosti budovat vazby na politiky a zákulisní hráče, jež mu zaručily faktickou neodvolatelnost. Je veřejným tajemstvím, že ochrannou ruku nad ním drží prezident Miloš Zeman. Své kontakty však má skoro ve všech významnějších stranách, dokonce i u Pirátů.

++ Vydělal jsem asi miliardu, přiznává čtvrt roku po svém pádu Martin R o m a n - Bývalý ředitel ČEZ - Například advokát Radek Pokorný, Romanův někdejší spolužák z pražské právnické fakulty...od roku 2000, kdy se stal ředitelem krachující plzeňské Škodovky. Od roku 2004 vedl ČEZ s tím, že nevadil ČSSD. Celou tu dobu se přitom objevovaly spekulace, že Roman si ponechal vliv v plzeňské Škodovce. Jak je možné, že si případného střetu zájmu nikdo z politiků nevšiml?....

Zdenek ( 28. října 2021 03:57 )

Je zapotřebí zestátnění ČEZu za úhradu
a regulace cen státního podniku. Lze to učinit snadno i za současných podmínek vykoupením 20% akcií na veřejném trhu a 10% vyvlastněním. Stát jako 100% vlastník ČEZu pak může stanovit cenu pro vnitřní trh pro distribuci a ostatní co nepřejdou ať zůstanou na trhu. Vysoké zdražení je pak věcí trhu, slabí nepřežijí. Almužna pro nízkopříjmové není řešením. Energetika je jednou z oblastí, kde privatizace selhala. Pracovat pro ČEZ bylo jako pracovat pro polovojenskou organizaci.

Tak na výkup akcií je rozhodně velmi špatná doba, to měl stát dělat před rokem, když byly za 450 kč/ks, ne dnes za 730kč.

Jinak pokud dobře počítám, tak ten výkup 30 % akcií by dnes (bez aplikace totalitních vyvlastňovacích praktik) stál cca 280 miliard.


C E Z - Majitelé Ministerstvo financí České republiky (69,8 %)
BlackRock (1,2 %)...... Vlastnická struktura (22. 06. 2020)

Akcie ČEZ, graf ceny na Burze Praha[16]
Ministerstvo financí ČR – 69,78 %
ČEZ, a. s. – 0,47 %
Ostatní právnické osoby – 17,47 %
Fyzické osoby – 12,28 %
Celková výše základního kapitálu ČEZ, a. s., zapsaná v obchodním rejstříku činila k 30. 06. 2020 celkem 53 798 975 900 Kč. Skládal se z 537 989 759 ks akcií ČEZ, a.s., ISIN CZ0005112300[17] o nominální hodnotě 100 Kč zaknihovaných v Centrálním depozitáři cenných papírů.......

Zdenek ( 28. října 2021 03:53 )

Energetická krize v Evropě se přitom nadále zhoršuje. Krize aktuálně zachvátila také sever starého kontinentu. Zejména v Norsku pociťují fatální nedostatek elektřiny z vodních zdrojů. Letos totiž v zemi čelí nedostatku vody, která se tak nedostává hydroelektrárnám. Celá Skandinávie tak zakouší dopad svého odstavování fosilních elektráren v uplynulých letech. Nedostatek elektřiny vyráběné z vody přispívá k dalšímu zhoršení energetické situace v celé Evropě, která již řadu týdnu čelí fatálnímu nedostatku plynu, který prodražuje výrobu elektřiny.

Zdenek ( 28. října 2021 03:52 )

Celá škála negativních vlivů roztáčí inflační spirálu, která má dopad na životní úroveň každého z nás. Green deal v boji proti klimatickým změnám je pouze ohlupování. Každý občan chce žit v ekologicky čistém prostředí, obává se klimatických změn, které by mohly mít dopad na život na naší planetě Země. Pak je nutná otázka, proč dovážíme do Evropy například jahody z amerického kontinentu, proč dovážíme jablka do naší země napříč Evropou, proč jsme vykáceli jabloňové sady, abychom mohli postavit například fotovoltaickou elektrárnu. Proč jezdí kamiony napříč naším kontinentem jeden za druhým, až vytváří pomalu se posunující sklady. Až někdo bude hovořit o boji proti klimatickým změnám, tak si tyto otázky musí položit, stejně jako např. ne-placení daně za kerosin, leteckou dotovanou přepravu tzv. nízkonákladovými spoji, neekologickou těžbu lithia, lodní přepravu odpadu z Evropy především do rozvojových zemí atd.

Otázkou zůstává, jak dlouho si občané Evropy tento zmar nechají od tzv. politiků líbit. Jak dlouho jsou ochotni platit ze svých daní experimenty politických uzurpátorů, které vedou ke snižování životní úrovně, zadlužování, budování strachu a beznaděje a ve svém důsledku k ekonomickým a ekologickým škodám.

Evropský zkostnatělý systém nemá ve stávající podobě žádnou šanci na přežití. Řada evropských zemí si to již uvědomuje a postupuje samostatně. Nejdále se v tomto procesu dostala Velká Británie.

Zobrazit celou diskusi