Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pozor na šmejdy, varuje úřad. Komu věřit po krachu Bohemia Energy a má cenu fixovat?

  • Autor: red - 
    Aktualizováno -
    17. 10. 2021
    09:30
    17. 10. 2021
    05:00

    Jste-li zákazníkem zkrachovalé Bohemia Energy, nemusíte dělat nic. Ozve se vám tzv. dodavatel poslední instance a řekne, jak postupovat. Možná to už udělal. Do problému se můžete vložit sami a začít hledat co nejlevnějšího nového distributora. Energetický regulační úřad už ale varoval před dalšími energetickými šmejdy. Jak tedy postupovat?

  • 1.Kdo je můj dodavatel poslední instance (DPI)?

    Jde o státem určenou firmu, která automaticky nastupuje místo končícího dodavatele. Dodávku zahájí okamžitě, aby nedošlo k jejímu přerušení. DPI jsou v případě elektřiny ČEZ Prodej (většina ČR), E.ON Energie (jižní části ČR) a Pražská energetika (Praha a blízké okolí). V případě plynu to jsou Innogy Energie (většina ČR), E.ON Energie (Jihočeský kraj) a Pražská plynárenská.

  • 2.Jak rychle jednat s novými distributory?

    Ještě vás DPI neoslovil? Nevadí. Můžete vyčkat. Zároveň už nyní můžete po vlastní ose shánět nového dodavatele elektřiny nebo plynu. Nepodepisujte však nic na první dobrou. Vše si pečlivě pročtěte a srovnejte cenu, kterou vám nabízejí i jiní dodavatelé.

  • 3.DPI mi nabídl strašně vysokou cenu, co mám dělat?

    Počítejte s tím, že cena bude o dost vyšší, než jste měli dosud. Zvlášť v případě, že jste si cenu zafixovali třeba před rokem. Cena na burze, kde dodavatelé nakupují, stoupla za poslední dva měsíce doslova raketově. „Například minulý týden ČEZ zdražil cenu elektřiny pro nové odběratele o padesát i víc procent,“ říká ekonom Lukáš Kovanda. U DPI můžete být maximálně půl roku, kdykoli během té doby si můžete vyjednat s jakýmkoli dodavatelem nižší tarif.

    Bohemia Energy měla kanceláře v centru Prahy Bohemia Energy měla kanceláře v centru Prahy | ČTK / Šulová Kateřina

  • 4.Už mi volal jiný dodavatel energie a nejde o DPI, můžu mu věřit?

    Pozor na šmejdské praktiky. Když na vás bude někdo tlačit s podpisem, nevěstí to nic dobrého. „Už máme první stížnosti, kdy se zákazníkům ozývají podvodníci, kteří se vydávají za dodavatele poslední instance,“ říká mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

  • 5.Mám podepsat, nebo počkat? Čekat se vyplatí

    „Trh je nyní nestabilní a cena kolísá. Například před pár dny byla cena na maximu, pak razantně klesla, a teď zase pomalu stoupá. Stačilo k tomu třeba jen prohlášení ruského prezidenta Putina,“ říká Lukáš Kovanda. Na druhou stranu však nenechávejte nic na poslední chvíli.

    Video  Z „Fialovy drahoty“ se lidé zapotácí: Ekonomové promluvili nejen o zdražení energií  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 6.Mám si cenu fixovat?

    V momentě, kdy je trh nestabilní, je lepší vyčkat a nefixovat. „S případnou fixací ceny bych počkal až na začátek roku, případně na jaro, kdy uvidíme, jak se ceny vyvinou,“ říká ekonom Kovanda, podle kterého už nemůžou být ceny vyšší. „Lidé by na to neměli peníze. Musel by se do celé situace vložit stát,“ řekl.

    Video  Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 7.Výzva všem dodavatelům

    Energetický regulační úřad také vyzval všechny dodavatele energie k doložení zajištění dodávek pro své zákazníky. Informace musejí zaslat do konce října. Do stejného termínu by měl mít úřad první souhrnné výsledky. ERÚ má jen omezené kompetence, jak obchodní strategie prodejců elektřiny nebo plynu prověřit, či regulovat. Zákonodárci nepočítali s dramatickým vývojem na trhu, úřad tak nevybavili potřebnými nástroji.

    „Dodavatelé musí nás, a především spotřebitele, přesvědčit a doložit, že se nepouštěli do podobného hazardu, který vedl k ukončení dodávek od společnosti Bohemia Energy. Zároveň bych rád upozornil, že přinejmenším největší dodavatelé, se kterými jsme neustále v kontaktu, dodávky zajištěné mají a opakovaně to deklarovali,“ řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček. Dodal, že není na místě panika, že by neměl kdo lidem energie dodávat.

krapotkin ( 17. října 2021 12:01 )

Přepínání TV nepomůže. Televize se totiž domluvily, a kromě toho, že vysílají dokolečka stále stejné filmy, vysílají i reklamy ve stený čas.

hejhej ( 17. října 2021 10:30 )

Jak nenaletět šmejdům ? Je nutné zvednout telefon i s neznámým číslem ( může volat kdokoliv), ale stačí,jak se šmejd ohlásí a buď ho poslat do pr....nebo ihned hovor ukončit. Nesnáším vnucování, proto se reklamy v TV vůbec nedívám a hned přepnu, raději přijdu o kousek pořadu, než se dívat na trapné ktéry, kteří reklamy předvádějí.

diskutujici ( 17. října 2021 09:17 )

To ušetřené teď zaplatí. V čem je problém?

frantacizek ( 17. října 2021 07:21 )

tak pokud sami označujete volající klientům Bohemia energy za podvodníky a tihle reprezentují energo společnosti, které tady máme na trhu, pak je absurdní, že před nimi varuje někdo z ERú. tak ať je rovnou tento úřad zakáže, od toho ho tady máme..

renalek ( 17. října 2021 06:01 )

Achtung,achtung! Die kurv@!!

Zobrazit celou diskusi