Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Příšerné faktury“ za energie: Ministerstva a ERÚ řeší opatření kvůli růstu cen

Autor: ČTK - 
27. října 2021
13:18

Ministerstva průmyslu a práce a Energetický regulační úřad (ERÚ) chtějí do několika dnů představit soubor opatření, která by zmírnila dopady růstu cen za energie na domácnosti. Obsahovat by měl sociální dávky i další kroky. Novinářům to po dnešním společném jednání řekl politický náměstek ministryně práce Robin Povšík (ČSSD), náměstek ministerstva průmyslu René Neděla a člen rady ERÚ Ladislav Havel. Možnosti řešení zatím podrobněji neupřesnili. Jednání budou pokračovat.

Přijdeme v řádu dnů se sérií jasných opatření, která lidem pomohou. Je potřeba nepodléhat strachu. Vláda a celá politická reprezentace se shodnou na tom, že v řádu dnů budou jasná opatření, aby se lidé nedostávali do exekucí a dluhových pastí,“ uvedl Povšík. Podle něj by lidé neměli „podléhat momentálním rychlým tlakům, aby okamžitě teď hned platili zálohové faktury“.

Elektřina a plyn výrazně zdražují. Dopadá to na domácnosti i podniky. Nového dodavatele energií si bude muset hledat 900.000 odběratelů skupiny Bohemia Energy, která skončila. Ukončení činnosti oznámily i další firmy. Lidé mají na nalezení nového dodavatele půl roku. Na tuto dobu je přebírají jiné společnosti. Řada lidí má teď platit násobně vyšší zálohy než dosud. „Přišli jsme s myšlenkou, kde je potřeba zapojit další resorty a zajistit, aby lidé nedostávali tak příšerné faktury,“ dodal Povšík.

Doplatek pro lidi v hmotné nouzi

Lidé mohou nyní získat příspěvky a doplatky na bydlení. K dispozici je i mimořádná okamžitá pomoc. Příspěvek na bydlení patří mezi dávky státní sociální podpory. Dosáhnou na něj ti, jimž na přiměřené bydlení nestačí 30 procent příjmu a v Praze 35 procent. Dávka odpovídá rozdílu mezi stanovenými normativními náklady a 0,3 či 0,35násobkem příjmu. Za přiměřenou bytovou plochu pro jednu osobu se považuje 38 metrů čtverečních, pro dvě 52, pro tři 68 a pro čtyři a víc lidí 82 metrů. Doplatek je pro lidi v hmotné nouzi. Má pak dorovnat výdaje na bydlení tak, aby žadatelům zbylo na živobytí. Mezi dávky hmotné nouze patří i mimořádná pomoc. Podle Povšíka se kvůli zdražování chystá legislativní úprava dávek.

Video  Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí  - Videohub
Video se připravuje ...

Podle Neděly dávky představují jen „střípek“ z řešení, které musí být ucelené. O souboru opatření budou ministerstva a regulátor dál jednat. „Na ERÚ máme nějaké nápady v mezích právního řádu, chceme to projednat podrobně,“ dodal Havel.

frantacizek ( 28. října 2021 11:37 )

navíc to běžnému člověku nikterak moc nepomůže, jde o nižší stovky korun za měsíc, ale ve státním rozpočtu se to projeví úbytkem v miliardách zase..

frantacizek ( 28. října 2021 11:36 )

no to jsem tady psal, že bude třeba vyhlásit znovu tu okamžitou pomoc, protože ti lidé by při platbách listopadových a prosincových záloh zpětně tohle dostali až v únorových platbách té státní soc. podpory - příspěvku na bydlení..čiže by si na to museli asi někde půjčit, nebo netuším, pokud by tohle vláda nevyhlásila a pak to vrátit v únoru, březnu a dubnu z toho příspěvku na bydlení, co jim bude stát posílat.
nicméně to snížení DPH na energie je nesmyslem za dané situace, pač se to dotkne většiny národa a většina národa tohle vůbec nepotřebuje, mělo to být, jak jsem psal, už přesně zacíleno jen na ty, kteří byli poškozeni nejen Bohemia energy. Zase se zbytečně rozhazuje..

frantacizek ( 28. října 2021 11:33 )

to se ti vyplatí odjet přes zimu do Oudagadougou do Burkiny Faso, ohřát se tam a ještě ušetříš 20korun...

krtek. ( 27. října 2021 16:21 )

zálohy 20k měsíčně ? to si nechám ty dráty ustřihnout a pořídím si fotovoltaiku a pro sichr elektrocentrálu, za 2 měsíce se mi zaplatí

Jaronovaku ( 27. října 2021 14:32 )

Tohle by mohlo napadnout jen bl.a. Neplaťte zálohy. Jestli si přečetl obchodní podmínky těch dodavatelů, tak jsou nastaveny tak, že si nikdo nesmí ani stěžovat, natož neplatit! Tedy alespoň u Innogy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa