Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojáci podporují osiřelé děti mrtvých kolegů: V jedné ze stovek pokladniček můžete pomoci i vy

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: VaB - 
27. října 2021
13:55

Vojenský fond solidarity vyhlásil již sedmou sbírku ke Dni válečných veteránů. Po celé České republice jsou rozmístěny pokladničky, do kterých může kdokoliv přispět. Pomůže tím například osiřelým dětem po vojácích, kteří zahynuli ve službě.

508 pokladniček po celé republice. Tolik jich rozmístili členové Vojenského fondu solidarity, účelem je sbírka, který poputuje na podporu vojákům a rodinám v tíživých situacích. Akce konči 11. listopadu, na Den válečných veteránů.

Krabičky na peníze můžete najít na tradičních místech, jako jsou komunitní centra, krajské vojenské velitelství, nechybí ale například na městských úřadech v Praze, Plzni nebo Kroměříži. „Dobrovolný příspěvek mohou zájemci vhodit také do kasiček v provozovnách kaváren Starbucks a řadě dalších míst. Každý, kdo přispěje, si může jako odměnu a poděkování odnést vlčí mák, symbol sbírky,“ uvádějí vojáci na svých stránkách.

Minulý rok měla sbírka velikou úspěšnost, podařilo se vybrat více jak jeden milion korun. Brigádní generálka Lenka Šmerdová, která je zároveň předsedkyní fondu, doufá, že letošní výtěžek bude ještě větší. „Věřím, že se v letošním roce do sbírky vedle vojáků v jednotlivých vojenských útvarech a zařízeních napříč resortem obrany zapojí ve značné míře také civilní veřejnost, a to díky novým partnerům a podporovatelům fondu, kteří souhlasili s umístěním pokladniček ve svých objektech. Patří jim srdečné poděkování za pomoc při šíření této tradice, ale především za podporu nás vojáků,“ uvedla Šmerdová.

Spolek od roku 2015 pomáhá hlavně vojákům a jejich rodinách, které postihla tragédie a dostali se do tíživé situace. Finančně podporují nezaopatřené děti vojáků, kteří padli ve službě jak doma, tak i v zahraničí. „Avšak bez přispěvatelů z řad vojenské a civilní veřejnosti by nic takového nebylo možné,“ upozorňuje Šmerdová. Kde všude můžete pokladničky najít, se dozvíte zde.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi