Velký přehled cen obědů: V Česku se najíme za 137 korun. Kde je nejdráž?
Do restaurací chodíme méně a za obědové meníčko necháme v průměru 137 korun. Kdo by ale čekal, že za dlabanec musí nejhlouběji sáhnout do kapsy v Praze, byl by na omylu. Nejdráže je totiž v Plzni!
Zajít si na oběd v Plzni znamenalo v červnu vytáhnout za menu v průměru 144 korun. Tedy o 10 korun více než před rokem.
Největší zdražení – o 8,1 procenta – však pocítili zákazníci restaurací a hospod v Jihlavě. Průměrný oběd tam podle průzkumu Ticket Restaurant Card Indexu vyšel na 134,2 koruny, v celé ČR pak bylo meníčko ještě o tři koruny dražší.
Zdražování nekončí
Nárůst prý odráží vývoj inflace a vyhlídky nejsou příznivé. „Očekáváme, že ceny obědů i výše útrat i nadále porostou. Restaurace totiž čelí rostoucím nákladům,“ objasňuje šéf stravenkové společnostni Edenred Nicolas Eich. Důvodem jsou roustoucí ceny surovin i finanční motivace bývalých zaměstnanců, aby se po krizi znovu vrátili do sektoru pohostinství.
„V neposlední řadě stále restaurace nepracují na plný výkon. Češi totiž zatím chodí na jídlo mnohem méně často, než jak byli zvyklí,“ dodává Eich.
Nereálné ceny
Počet obědových transakcí byl v červnu, kdy již byly otevřeny jak zahrádky, tak interiéry restaurací, oproti době před pandemií o 57 procent nižší. Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků ceny obědů zvyšují také rozvozy nebo jídlo do krabičky s sebou.
Kastner se ale domnívá, že třeba pražská cena za oběd – tedy 140 korun – je nereálná. „Když si v Praze dáte ke snídani croissant s kávou, tak zaplatíte bez mrknutí oka 150 korun. Lidé musí chápat, že oběd za 150 korun nemůže být v dobré kvalitě,“ vysvětluje pro Blesk Kastner.
Přátelé, napište si do vyhledávače Zanzibar Ládví - a přečtěte si recenze na tuto restauraci od hostů a podívejte se na fotky. Najděte si tuhle restauraci na facebooku. Má tam jídelníček - je to obyčejná restaurace v Ládví v Praze, já jsem o ní vůbec nevěděl, kdybych na ni neviděl na Youtube recenzi, že má polední menu za 65,- Kč. Podívejte se na ty ceny - polévka 25,-, k hlavnímu jídlu 12,50 Kč, většina jídel 65,- Kč, nejdražší má 300 g řízečky, br. kaše - to má za 119,-. Za to v normální hospodě není ani krupicová kaše. A to tam je pořád a ten hospodský z toho žije. Turek 20,-, vídeň 30,- - kde to vidíte? A jde mu to, takže asi je někde problém.