Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tady se sekaná připravuje mezi výkaly! Šokující snímky českých obchodů a hospod

  • Autor: Sabina Dračková - 
    27. 11. 2019
    05:40

    Z míst, která navštívila v posledních dnech inspekce, se zvedá žaludek. Kontroloři zavřeli 13 obchodů, vývařoven a hospod ve všech koutech Česka. Nejhorší je situace na severu Čech a problémem není jen myší trus a plíseň. Tam, kam chodí zákazníci pro jídlo, si personál ani neumýval ruce. Neměl totiž čím, teplá voda nebyla zavedená. Blesk Zprávy pro vás připravily galerii toho nejhoršího, na co inspektoři narazili.

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce pravidelně kontroluje nejen obchody, ale i restaurace, sklady a hospody. Jen za necelé dva měsíce inspektoři museli zavřít 13 provozoven. A rozhodně nešlo o drobné prohřešky. V případech, kde myši nahryzaly potraviny, může jít i o zdraví. Nemusí to být jen průjem, z kontaminovaných potravin hrozí také otrava organismu nebo zánět mozku.

    Proti myším tentokrát poctivě nezasáhlo osm provozoven. Regály i sklady byly plné jejich výkalů, někde dokonce pobíhaly přímo na prodejně. Pět problémových míst se našlo v Ústeckém kraji, dvakrát musela inspekce tvrdě zasáhnout na Olomoucku. Zbytek republiky na tom ale nebyl o moc lépe. Mezi hlavní prohřešky obchodníků patřil zanedbaný úklid. Zázemí připomínající spíš skladiště je navíc rájem právě pro škůdce.

    Inspekce tentokrát poukázala na místa, kde myši přišly do přímého kontaktu s jídlem. Jejich trus byl dokonce přímo na oblíbených sušenkách. V dalších kapitolách článku najdete aktuální výčet všech pochybných provozoven u nás.

  • 1.Ústecký kraj a Karlovarsko

    Restauraci s názvem Český bufet v Chabařovicích uzavřela inspekce v polovině října. Vývařovna lákala na teplou sekanou, na zelňačku, halušky a moravského vrabce.

    Jen málokdo by si na minutkách pochutnal, kdyby věděl, jak vypadá zázemí provozovny. Přímo mezi čerstvou zeleninou bylo hned několik myších výkalů. Důvodem k zavření byla zaneřáděná kuchyň plná rezavých polic, regálů a také špinavá podlaha. Majitel vše do druhého dne uklidil. Inspekce pak vyhodnotila, že je provozovna v pořádku a může znovu otevřít.

    Tak to vypadalo v restauraci v Chabařovicích na Ústecku. (17. 10. 2019) Tak to vypadalo v restauraci v Chabařovicích na Ústecku. (17. 10. 2019) | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Doslova jako skladiště odpadu sloužil majiteli obchůdku v Bílině na Teplicku sklep, kde měl správně skladovat pouze zboží určené k prodeji. Místo toho byl plný poházených krabic a harampádí. To u inspekce neprošlo. „Prostory provozovny byly využívány i pro skladování předmětů, které mohou ovlivnit kvalitu nebo bezpečnost potravin,“ uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

    Po tom, co kontroloři odhalili ještě špinavé zdi a podlahy, bylo jasné, že se prodejna musí zavřít. Otevřít ji majitel mohl až za necelé tři týdny.

    Inspekce zavřela i vietnamský obchůdek s potravinami v Bílině. Inspekce zavřela i vietnamský obchůdek s potravinami v Bílině. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Lidé z Chomutova sem chodili hrát kulečník a šipky, na dvoře měli mezitím záchodové mísy a v zákulisí to bylo ještě horší. Prostory působí, jako by byly těsně před rozpadem, podle inspektorů zřejmě probíhala rekonstrukce, aniž by byla hospoda mimo provoz. Okamžitý zákaz dostal nepořádník před měsícem a bar je doteď zavřený.

    Za nepořádek to schytal i šéf baru v Chomutově. Za nepořádek to schytal i šéf baru v Chomutově. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    V katastrofickém stavu našli inspektoři obchod v Mostě. Na první pohled zákazník nemusel vůbec nic poznat, jeden problém za druhým se ale začal objevovat hned za kasou. V zázemí kontroloři objevili obrovské množství nepořádku.

    Věci jako jízdní kolo nebo pneumatiky rozhodně neměly ve skladu obchodu s potravinami co dělat. Jako „bonus“ byl celý objekt špinavý, podle fotografií se dá říct, že se tu neuklízelo pěkně dlouho.

    V mosteckých Potravinách našli inspektoři věci, které do skladu s jídlem rozhodně nepatří. V mosteckých Potravinách našli inspektoři věci, které do skladu s jídlem rozhodně nepatří. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 2.Liberecký kraj a Královéhradecko

    Potraviny, jako je syrové maso, vyžadují hygienické zacházení víc než jakékoli jiné zboží. S možnými bakteriemi a infekcemi si v Zákupech na Českolipsku hlavu nelámali.

    Pro místní se tu připravovalo jídlo za přítomnosti krys, kontroloři našli spoustu jejich trusu. Používaná zařízení byla natolik špinavá, že vývařovna, která rozvážela jídlo i do okolních vesnic, musela být na tři týdny uzavřená.

    Inspekce navštívila i obec Zákupy na Českolipsku. Kvůli nerespektování hygienických pravidel tady uzavřela místní vývařovnu. Inspekce navštívila i obec Zákupy na Českolipsku. Kvůli nerespektování hygienických pravidel tady uzavřela místní vývařovnu. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Myší se v obchodě ve Vlastibořicích chtěli zbavit obyčejnými pastičkami. Ty ale na škůdce příliš neplatily a v regálech tak mezi potravinami inspektoři našli hned několik myších výkalů. Personál se neobtěžoval trus odstranit ani z míst, která jsou viditelná na první pohled.

    Kromě zboží byly regály prodejny ve Vlastibořicích plné myšího trusu. Kromě zboží byly regály prodejny ve Vlastibořicích plné myšího trusu. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Kuchyň, sklad a barové prostory bowlingu v Chebu uzavřeli inspektoři na začátku listopadu. Ani tady si personál nedal pozor na myši. Po necelých dvou týdnech kontroloři povolili využívání baru. Kvůli myšímu trusu ale dál zůstává uzavřená kuchyň a s ní i sklad.

    V Chebu inspekce našla spoustu myšího trusu, bowling stále není bez problému. (25. 11. 2019) V Chebu inspekce našla spoustu myšího trusu, bowling stále není bez problému. (25. 11. 2019) | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Plísně uvnitř chladicích zařízení, ale i všudypřítomný myší trus čekal inspektory v trutnovských potravinách. Škůdci stihli nerušeně poškodit velké množství zboží, na prodejně se totiž moc neuklízelo. Fotografie v galerii dokazují, že nečistot byly plné regály i podlahy. Špína pokrývala i stěny. Po jednom dni mohla prodejna znovu otevřít.

    Trutnovské Potraviny byly ve velmi zanedbaném stavu. Trutnovské Potraviny byly ve velmi zanedbaném stavu. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 3.Zlínský kraj a Olomoucko

    Inspektoři si čas od času došlápnou i na větší obchodní řetězce, tentokrát jejich kontrolou neprošel kroměřížský Penny market. Nejen, že při jejich návštěvě pobíhaly kolem krysy, přímo poškozené bylo i zboží, na kterém si málem brzo někdo ze zákazníků „pochutnal“.

    Přímo v regálech ležely balíčky chipsů, ve kterých kromě brambůrek bylo i velké množství myšího trusu. Inspekce poukázala na velmi špinavé regály i podlahy. Vedení si dalo s opětovným otevřením naspěch. Zákazníci mohli do prodejny ještě ten den, inspekce prodejnu po úklidu a deratizaci zkontrolovala a konstatovala, že je v pořádku.

    SZPI zavřela i Penny market. SZPI zavřela i Penny market. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Sklad balených potravin a piva museli v Klopotivicích na Prostějovsku zavřít kvůli myšímu trusu. Objekt, ve kterém sídlí prodejna potravin, byl podle inspektorů značně znečištěný. Špinavé byly podlahy, regály i používané zařízení. Sklady zůstaly od začátku listopadu zavřené až dodnes.

    Myší trus byl problém i v Klopotovicích na Prostějovsku. Myší trus byl problém i v Klopotovicích na Prostějovsku. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    O třicet kilometrů dál lidem na jídlo sahali rukama, ale bez teplé vody. Ta tady nebyla vůbec zavedená. Proto prodejna potravin v Bousíně dostala zákaz užívání úseku nebalených pekařských výrobků a úseku krájených sýrů. Provozovna jakožto celek však uzavřena nebyla.

    Přímo v této prodejně zákazníkům například krájeli sýry. Teplou vodu na umytí rukou nebo náčiní tady ale neměli. Přímo v této prodejně zákazníkům například krájeli sýry. Teplou vodu na umytí rukou nebo náčiní tady ale neměli. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Na pět dnů musel svůj obchůdek zavřít majitel na jižní Moravě. I tady se vyskytoval myší trus a potraviny poškozené škůdci. Všechny prostory byly podle inspekce výrazně znečištěné, stejně jako regály a používaná zařízení.

    Potraviny poškozené škůdci čekaly na zákazníky v prodejně v obci Strážnice. Potraviny poškozené škůdci čekaly na zákazníky v prodejně v obci Strážnice. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • 4.Praha

    Pro někoho možná stylový klub v Praze-Dejvicích, pro inspektory ale doupě plné plísní a nečistot. Plíseň bez velkého pátrání objevili na stěnách a stropech po celé provozovně. Všechny prostory byly podle inspektorů výrazně znečištěné, a dokonce tady nevhodně skladovali potraviny. Biliard klub Oáza musel zavřít kuchyni a sklad pivních sudů.

    Pražský kulečníkový klub Oáza byl silně znečištěný, přes inspekci to neprošlo. Pražský kulečníkový klub Oáza byl silně znečištěný, přes inspekci to neprošlo. | Státní zemědělská a potravinářská inspekce

bleskbulvar ( 29. listopadu 2019 12:24 )

Lidi, a to jste neviděli, jak to vypadá v rákosnických bufetech. V místech pro zákazníky to celkem jde, ale co jsem viděl vzadu bylo na zvracení. Samozřejmě ne všude, ale ČOI našla v jejich vývařovnách nejen šváby a pdobnou havěť, ale v jídle našla i moč a dokonce sperma!!! Tím se nezastávám českých prasat, která si počínají stejně nechutně.

yokky ( 27. listopadu 2019 19:27 )

DOBROU CHUT🤣🤣🤣🤣🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻

zzdenda ( 27. listopadu 2019 17:48 )

Zbytočné ilúzie, že reštaurácia sa po pokute zlepší. Pokiaľ sa nevymenia pracovníci, bude to po čase také isté.

e.lesanova ( 27. listopadu 2019 16:30 )

Bohužel, tristní realita většiny podobných podni­ků..­..pr­ovozo­vatel by měl skložit před otevřením nějaké zkoušky, zda vůbec "tuší", jak má "hygiena" vypadat a zda má potřebnou kvalifikaci, pokud pak kontrola objeví podobné nedostatky, okamžitě odebrat papíry a pokuty, že se z toho takhle "prasata" už neproberou...jinak to bude stále dokola...

Fifinka1 ( 27. listopadu 2019 13:13 )

Má řeč....

Zobrazit celou diskusi