Kilo brambor je za astronomických 30 korun. Levněji jen tak nebude, ví expert

Autor: Matouš Voldřich, Jan Doležal - 
8. června 2019
05:25

Sklizeň tuzemských raných brambor je v plném proudu. Na pultech obchodů jsou ale k dostání dokonce i za 30 korun, vypěstování kila zemáků přitom vyjde jen na čtyři koruny. Proč za ně tedy platíme tolik? V pěstování brambor můžeme být soběstační, přesto nejsme. Zemědělci totiž mají radši řepku. 

Cenu tuzemských brambor totiž ovlivňuje evropský trh. „Je dána zpravidla cenou v Německu, ke které se připočítají náklady na dopravu. Výkyv cen je v případě konzumních brambor značný,“ vysvětluje Josef Králíček, předseda Českého bramborářského svazu (ČBS). Tuzemští producenti pak nejsou ochotni prodávat své brambory za nižší cenu, než za kterou se dovážejí ze zahraničí.

Třetinu dovážíme

V Česku ročně sníme přibližně 700 tisíc tun konzumních brambor, loňská tuzemská produkce však dosáhla jen 380 tisíc tun a dalších 200 tisíc tun krmných a také jiných druhů brambor, které nejsou určeny k jídlu. Zbytek poptávané produkce proto musíme dovážet, nejčastěji z Francie, Německa, Belgie či Holandska.

„Snažíme se to však změnit a zvětšit plochu, na které se pěstují, a tím i zvýšit jejich produkci,“ říká Králíček.

Rané brambory jsou už na pultech

První úrodu brambor jako již tradičně sklidili v Polabské nížině a na jižní Moravě. „Hlízy se dostanou během 24 hodin od farmáře až do rukou spotřebitelů,“ slibuje Králíček a dodává, že čerstvé brambory mají nejvyšší nutriční hodnoty a především nejlépe chutnají. Bohužel se však musíme smířit s tím, že z českých platů platíme za brambory německé ceny.

Zatímco v 90. letech minulého století bylo Česko v produkci brambor zcela soběstačné, nyní tomu tak není. A zatímco produkce oblíbené okopaniny klesla od roku 1990 trojnásobně, množství vyprodukované řepky naopak vzrostlo téměř pětinásobně!

Důvody vysoké ceny

  • o 30 procent nižší hektarový výnos brambor než v jiných zemích
  • pěstování brambor v hornatém terénu, kde není vhodná půda
  • snížení ploch brambor, které zemědělci nahradili řepkou, kukuřicí a obilovinami
  • nižší výnos kvůli suchu

Řešení

  • sázet do kvalitnějších půd především v nižších polohách, které jsou pro pěstování brambor mnohem vhodnější než horské oblasti
  • zkvalitnění zavlažování a dodávek potřebných živin do půdy

Proč je brambora bramborou

Zatímco většina slovanských jazyků označuje brambory slovem spojeným se zemí (slovensky zemiaky, polsky ziemniaky), v Česku je tomu jinak. Výraz brambory vznikl údajně při obchodní směně Čechů s dolnolužickými Srby, od kterých získali tuto plodinu vůbec poprvé.

Našinci byli přesvědčeni, že okopanina pochází z německého Braniborska (srbsky Bramborska), od čehož odvodili dodnes používaný název brambory. Na některých oblastech rozšířený výraz erteple zase pochází z německého pojmenování brambor „erdapfel“.

Čtvrté na světě

Brambory společně s kukuřicí, pšenicí a rýží patří podle ČBS mezi čtyři nejdůležitější plodiny světa. Od roku 1994 se jejich celosvětová produkce zvýšila z 230 milionů tun na téměř 400 milionů tun. Nárůst zaznamenala zejména Čína a Indie.

Petr Havel (63), agrární analytik: Jsme v nejhorším období

Počátek června je podle odborníků období, kdy se na trhu objevují rané brambory, které jsou logicky vždycky dražší než loňské. „Dá se tudíž předpokládat, že jejich cena v následujících dnech a týdnech půjde ještě nahoru. Na kolik to bude, ale nelze odhadnout. Cena se ustálí a postupně začne klesat až v červenci, až se bramborový trh v Česku zcela zaplní,“ míní agrární analytik Petr Havel (63).

LIVINGDEAD ( 9. června 2019 22:24 )

Ať českým zemědělcům všechno uschne! Pořád v TV vidíme, jaké škody jim udělalo krupobití, déšť, sucho.... Samé naříkání. A pak jděte do obchodu a jsou jen rajčata a jahody že Španělska, hroznové víno z Indie, borůvky z Polska, třešně z Kuvajtu, brambory z Francie nebo Německa. A mimochodem, dnes jsem měl české jahody z Tesca, 500g za 40 Kč a to byl hnus! Uhnilé, špinavé a bez chuti. Takže ať si zemědělci ty české brambory strčí do pr*dele.

baronessa ( 8. června 2019 14:05 )

A zapomněli uvést nejdůležitější důvod drahoty - nenažranost obchodníků.

lunatic ( 8. června 2019 12:19 )

Nevadí,lze přeci jíst i staré brambory ,které jsou podstatně levnější - 5kg stojí od 90-95Kč - a za ušetřené peníze je pak možné někam např.odcestovat

lunatic ( 8. června 2019 12:10 )

Není nutné to kupovat-trvejte dál na cenách,které byly za hrůzovlády komunistů

lunatic ( 8. června 2019 12:07 )

Já tedy nechápu proč lidé prodej takových brambor nebojkotují a nejedí např.jen bramborový salát,anebo hranolky

Zobrazit celou diskusi