Při dvou, třech dětech nemůžete jíst kvalitně...
„Češi jedí, na co mají! Každému by se moc líbilo jíst kvalitně a zdravě. Ale čerstvé ryby, maso i ovoce, to vše je předražené. Zdravé a pořád doporučované oříšky jsou také velmi drahé. Při dvou nebo třech dětech je nemyslitelné jíst kvalitně,“ zlobí se například čtenářka. Musím se přiznat, že mě teď také zarazila cena 119 korun za kilo červených paprik v jednom ze supermarketů. Co s tím?
„Je pravda, že potraviny jako třeba vejce, máslo anebo losos, jsou dražší než párek šizený moukou, margarín z nejlevnějších olejů nebo rohlíky, které z živin mají skoro jenom sacharidy. Je třeba si však uvědomit, že levnější, vysoce průmyslově upravované produkty jsou nejčastěji postavené jen na cukrech, tucích a dochucovadlech."
A to pro naše tělo neznamená nic dobrého...
„Takové potraviny nám nedodávají potřebné živiny, nezasytí nás, jsou návykové a přejídáme se jimi. Skutečné kvalitní potraviny zasytí a dodávají potřebné živiny, a proto zajišťují to nejlepší palivo pro naše tělo. Nepřejídáme se jimi a jsou základem pro zdraví.“
Dá se vařit kvalitně a tak, aby si to mohli dovolit i lidé s nižším platem či senioři?
„Určitě ano, jen to vyžaduje aspoň nějaký čas v kuchyni a minimálně zpočátku, ve chvíli, kdy přecházíme z konzumace polotovarů na vaření ze skutečných potravin, i určité znalosti, jak správně nakoupit a co si z toho uvařit.“
Vařte si sami a neplýtvejte
Mnozí mají pocit, že nákupem polotovarů ušetří (instantní polévky, nejrůznější konzervy). Co si o tom myslíte?
„Krátkodobě mohou ušetřit prostředky, ale dlouhodobě jídelníček postavený na vysoce průmyslově zpracovaných produktech vede jen k přejídání se, ohrožení zdraví a s ním i zvýšení rizika vzniku většiny z těch dnes nejběžnějších nemocí. Tím se nám ovšem sníží i pracovní výkonnost a zhorší kvalita života.“
Máte praktické rady, které by se daly v každodenním stravování uplatnit? Tedy jak jíst kvalitně a nevydat se ze všech peněz?
Nakupujte co nejblíže zdroji, tedy přímo od pěstitelů a chovatelů.
Nakupujte lokálně a sezónně, tedy to, čeho je zrovna nejvíce a má nejpříznivější ceny.
Nakupujte bezobalově – tedy do vlastních obalů a jen tolik, kolik spotřebujete.
Naučte se zdravě uskladňovat, jako třeba nakládat si vlastní kysané zelí na zimu anebo sušit vlastnoručně nasbírané bylinky na čaje.
Jezte jen, když máte hlad, vařte své vlastní jídlo a naučte se využívat celé potraviny, neplýtvejte.
VIDEO: Kvalitnější potraviny odmítají výrobci do Česka dodávat, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.