ONLINE CHAT
spořící účet nebo stavebko? (QER)
Foto
Dobrý den, nelze přesně určit. Pro krátkodobý horizont (do cca 2 let) je ideálním nástrojem spořicí účet. Stavební spoření lze využít v případě střednědobého horizontu (6 let). Nevýhodou stavebního spoření může být fakt, že jej nemůžeme vybrat dříve, než po uplynutí 6ti leté vázací lhůty. Na druhou stranu zde lze využít státní podpory (až 2 000/Ročně).
Dobrý den, jaký je váš názor na osobní bankroty? Znám několik případů, kdy lidé říkají, že se jim OB jednoduše vyplatí. Napůjčují si od nebankovních společností větší částky a protože je nesplácejí, jdou do insolvence a pak ta půjčka je splatná jen 30% z vyplacené částky. Nejedná se o podvod?(bez jmena )
Foto
Dobrý den, je to o úhlu pohledu. Rozumím Vám. Každopádně mějte na paměti, že proces oddlužení trvá minimálně 5 let - tedy 5 let pobíráte životní minimum a z toho, co oficiálně vyděláte navíc se splácí věřitelům. Zároveň se musí splatit zmíněných 30 % za 5 let...
Zdravím, máte nějakou radu, jak si bezpečně půjčit peníze? Na co si dát pozor, jak nastavit splátky atd?(Anonym)
Foto
Dobrý den, určitě doporučuji si pohlídat výši splátky. Každý úvěr je tak bezpečný, jak jsme schopni ho splácet. Splátky často velice zatěžují domácí rozpočet - max.výše měs.splátek by neměla překročit cca 30 až 40 % příjmu domácnosti (platí zejména pro úvěry na bydlení).
Dobrý den, platím nájem vč. všech poplatků 15 100 - kolik mi doporučujete naspořit - pevná rezerva??(jakub)
Foto
Dobrý den, doporučená železná rezerva by měla být ve výši 2x až 6x násobku čistého měsíčního příjmu domácnosti. Nižší rezerva není chybou, je to o přístupu k riziku, o Vaší akt.situaci apod.
Pokud si odmyslíte výdaje jako je nájem, poplatky, s jakou finanční částkou se dá měsíčně vyžít?(klara)
Foto
Dobrý den, jedná se o velice individuální záležitost. Závisí na mnoha faktorech: kde žijete, kolik Vás je v domácnosti, jaký si dopřáváte životní standard apod. Určitě se ale bavme o 5 000/m osoba a více...
Kde si myslíte, že se dá ušetřit nejvíc peněz? Máte nějký tip?(Matějková)
Foto
Dobrý den, to je hodně široká otázka :-) Ale ze zkušenosti vím, že nejvíce ušetříme tak, když nebudeme tolik utrácet. Když si stanovíme například měsíční limit (kolik můžeme utratit) a tento limit držet. Dále se dá ušetřit na pravidelných platbách (finance, energie, telefon, televize, internet) - ale pozor, tady je nutné nekoukat jen na cenu, ale také na to, co za cenu dostávám. Obráceně je také vhodné myslet na to, jak například nějaké peníze vydělat navíc :-)
Myslíte, že jsou půjčky u nebankovních společností nějak rizikovnější, než ty klasické - bankovní? Hrozí tam větší riziko exekuce, nebo tvrdého postupu?(Jindra )
Foto
Dobrý den, díky novému zákonu o spotřebitelském úvěru (od 1.12.2016) jsou pravidla hry srovnané jak pro bankovní či nebankovní poskytovatele úvěrů. Rozhodující jsou tedy podmínky úvěru: poplatková struktura a úroková sazba. Pořád vedou bankovní instituce, na které se doporučuji primárně zaměřit.
ako usetrit na nakupe potravin?(Radka)
Foto
Dobrý den, potraviny nejsou můj obor, ale při pořizování potravin je dobré mít přesně daný seznam toho, co potřebujeme, a nekupovat nepotřebné. Také jsem se setkal s filozofií, že člověk by měl chodit nakupovat potraviny najedený, nikoli hladový - sníží se tak riziko nákupu potravin, na které máme zrovna chuť. Plusem může být také nakupování potravin v akci, ve velkých balení apod. Ušetřit se dá také tak, že potravinami nebudeme zbytečně plýtvat a vše co nakoupíme plně využijeme.
prosím věděli byste mi poradit jaký produkt je nejlepší na spoření?(Gábi)
Foto
Dobrý den, Tato otázka již byla zodpovězena výše. Nelze přesně určit nejlepší nástroj pro tvorbu rezerv. Pro krátkodobé horizonty (do 2 let) můžeme využít spořicí účet, pro střednědobé horizonty (od 2 do cca 5ti let) stavební spoření a pro dlouhodobé horizonty (10, 20, 30 let...) nejrůznější investice - například podílové fondy složené z akciových, nemovitostních a dluhopisových fondů.
zdravim jak docílit toho ze nebudu zit od vyplaty k vyplate? dekuji Petr.(Petra)
Foto
Dobrý den, je dobré mít přehled o příjmech a výdajích (mít strukturu výdajů a vědět, za co utrácíme), jinými slovy znát svou finanční bilanci. K tomu je vhodné držet své spotřebitelské choutky na uzdě (určit si, kolik chci měsíčně utratit) a to nejdůležitější: mít k dispozici železnou rezervu (pro případ nenadálých situací). Taková železná rezerva by měla být ve výši 2x až 6x násobku měs. příjmu domácnosti.
Dobrý den, byla jsem nucena se rychle přestěhovat a pořídit komplet nvé vybavení bytu, na to padly mé uspory a ještě několik tisícovek z kreditní karty, kterou bych splácela cca 10 měsíců. Je lepší si vzít půjčku a tou zaplatit kreditní kartu, nebo splácet kreditku, na které je vysoký urok?(Karolína)
Foto
Dobrý den, klasický spotřebitelský nezajištěný neúčelový úvěr bude jistě levnější než úroková sazba a poplatková struktura na kreditní kartě. Na druhou stranu si takový úvěr pravděpodobně rozložíte na více let, takže celková nákladovost je k diskusi, respektive o výpočtu. Druhým pohledem je výše měs. zatížení - a tento fakt nejspíše rozhodne. Díky tomu, že si zmíněný úvěr můžete natáhnout například i na 10 let, výrazně klesne měs. splátka a Vy můžete bez problému splácet. V tomto případě je žádoucí, abyste se pokusila v čase provádět mimořádné splátky, které bývají zdarma nebo je sankce max. 1 % akt.výše jistiny.
Vím to bez Vás. Skočit pod vlak. To je východisko důchodců !(DŮCHODCE)
Foto
:-) Bohužel současná generace důchodců neměla takové možnosti, jako mají dnešní 20, 30, 40 ale i 50níci. Lidé, kteří jsou dnes v produktivním věku, se mohou adekvátně připravit na důchodový věk díky pravidelným investicím (podílové fondy, doplňkové penzijní spoření), ale také díky vlastnímu podnikání, invest.nemovitostem, vlastním dětem apod.).
Dobrý den, kolik tedy prosím spořit, aby to dávalo smysl. Lze to vůbec říct takto obecně? A samozřejmě by mě zajímalo, kam v současné době investovat třeba i po malých částkách. Děkuji (Lenka)
Foto
Dobrý den, už jsem na podobnou otázku odpovídal (mrkněte na první otázky tohoto chatu). Kam investovat po malých částkách? Pokud máme delší horizont (např.5, 10 a více let), tak je vhodné využít vhodně nastavené portfolio podílových fondů (akcie světových firem, bonitní korporátní dluhopisy, nemovitosti). Pro krátký horizont je vhodné využít spoř.účet či stavební spoření (pozor ale na vázací lhůtu 6 let).
Zdravím. Jaka je nejlepší forma spoření?(Jan)
Foto
Dobrý den, Těžko říci. Pro zvolení vhodného nástroje pro tvoření rezerv je důležité znát účel , jak dlouho chceme odkládat, jaký očekáváme výnos, jaké chceme podstoupit riziko, jaké jsou naše znalosti s fin.trhem, jakou máme výchozí situaci apod. Pro krátkodobé horizonty (cca do 2 let) je vhodný například spořicí účet. Pro dlouhodobé horizonty je vhodné rozumně investovat (akcie, nemovitosti, dluhopisy).
Dobrý den, vyplatí se spořící účet?(David)
Foto
Dobrý den, Ano, je vhodné jej využít pro krátkodobou rezervu v horizontu pár měsíců až cca 2 let a také pro držení železné rezervy. Na dlouhodobé cíle se spoř.účet nevyplatí (neochrání před inflací).
dobrý deň koľko je ideálne si mesačne odkladať aby som si utvorila rezervu?(Petra)
Foto
Dobrý den, ideálně je vhodné odkládat 10 % z celkového příjmu domácnosti pro krátkodobou rezervu. Pro dlouhodobou rezervu je pak vhodné odkládat cca 10 až 20 % z celkového příjmu domácnosti. Jedná se o příjem domácnosti, tudíž se bavíme o 2x příjmech. Toto je ideální stav, neberte ho ale jako dogma.
Dobrý den, rád bych se zeptal, co říkáte na investování přes společnost Conseq a jejich možnosti? Doplňující otázka, pokud byste operoval s 10.000,- měsíčně, které můžete spořit, kam byste je investoval? Děkuji moc,(Pavel)
Foto
Dobrý den, společnost CONSEQ patří v ČR mezi významné hráče na poli investic. Má vlastní fondy, ale hlavně slouží jako platforma pro další světové investiční správce. Jinými slovy skrze platformu CONSEQ můžeme využít investice několika desítek světových investičních správců, kteří nabízejí stovky fondů. Sám osobně platformu Conseq používám... A kam s 10 000/m ? Těžká otázka - závisí na tom, co je cílem, jaký je horizont, jaký očekáváte výnos, jaké riziko jste ochoten podstoupit, jaké máte další rezervy a majetky... Příklad: Pokud máte delší horizont (10 let a více) a chcete se připravit na penzi, základní rezervy máte vyřešené, jste spíše dynamické povahy, klidně můžete poskládat portfolio převážně z akciových fondů, které budou ve velké míře zaměřené na vyspělý svět (USA, západní Evropa), podstatně menší část může být rozvíjející svět. Konzervativní složka může obsahovat přibližně 10 až 20 % portfolia - například dluhopisový fond bonitních korporací.