Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zátah na pražské restaurace kvůli polskému masu: Toman po kontrolách couvá

Aktualizováno -
7. února 2019
16:02
Autor: ČTK, kal - 
7. února 2019
10:50

Vzpomínáte, jak ministr Miroslav Toman (za ČSSD) mluvil o polském masu místo argentinských steaků v luxusních pražských restauracích? Středeční prohlášení šéfa resortu zemědělství ostře kontrastuje se zprávou Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ze čtvrtka. Podle ní kontroly žádný problém neodhalily. Toman v reakci uvedl, že jeho středeční slova média nesprávně pochopila.

Při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila SZPI žádné pochybení ve vztahu k původu masa, ani nenašla žádné maso neznámého původu, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzu polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. V kontrolách bude inspekce pokračovat.

SZPI při kontrole restaurací prohlíží veškerou dokumentaci, která se vztahuje k původu masa. „Dokumentace musí být nejen u restauratéra, ale i u všech předchozích článků řetězu v takovém stavu, aby bylo možné původ masa sledovat až k chovu,“ uvedl Kopřiva. Vzhledem k závažnosti polského případu bude SZPI pokračovat v intenzivních kontrolách nejen restaurací v celém Česku, ale bude se pohybovat v celé tržní síti.

Od 28. ledna, kdy aféra začala, zkontrolovala SZPI v segmentu maso a masné výrobky přes 1100 restaurací a prodejen. „Jde o poloviční nárůst proti běžnému stavu. Museli jsme kvůli tomu přeskupit jak inspektory, tak technický personál,“ uvedl Kopřiva. Jak dlouho bude SZPI s touto intenzitou kontrolovat, nelze podle něj zatím odhadovat.

Restaurace kontrolují i veterináři

Kontrolu restaurací, ale i skladů a distributorů masa provádí také Státní veterinární inspekce. Ta uvedla, že v pražských restauracích se spotřebovalo 56 kilo hovězího z masokombinátu v Mazovském vojvodství, který po propuknutí skandálu přišel o licenci. Část masa zůstala ještě ve skladech restaurací, ale testy veterinářů zatím nepotvrdily v mase žádné nebezpečné látky. Dosud není známý výsledek testu na salmonelu.

Ministr Toman ve středu jmenoval jedinou restauraci, kde byl zjištěn problém s původem masa. Jednalo se o podnik v Praze 8, kde veterináři nedohledali datum zamražení a původ u 31 kilogramů masa, z čeho 9,5 kg bylo hovězí. Zda pocházelo z Polska, není zřejmé. Zda byla v restauraci na kontrole i SZPI, Kopřiva nesdělil. „Jména restaurací, kde kontrola dopadne dobře, neuvádíme. Pokud nějaké pochybení najdeme, výsledky okamžitě zveřejňujeme na webu Potraviny na pranýři,“ řekl Kopřiva.

Proč chodí po restauracích dvě instituce?

Mluvčí SZPI uvedl také, že potravináři s veterináři úzce spolupracují, do některých restaurací chodí na kontrolu společně, do některých s časovým odstupem. Restaurace, kde se mohlo rizikové polské maso objevit, se tak buď už dočkaly nebo mohou očekávat inspekci od obou kontrolních orgánů.

„Každý máme jiné kompetence. Veterináře zajímá zjednodušeně syrové maso, nás zajímá ve chvíli, kdy se z něj stává potravina. Pokud máme nějaké podezření, které z hlediska naší kompetence nemůžeme kontrolovat, voláme kolegy z veterinární správy a opačně,“ vysvětlil Kopřiva.

Toman: Asi mě špatně pochopili

„Domnívám se, že má slova byla pochopena nesprávně. Mým jediným cílem je účinná ochrana českých spotřebitelů. Chci veřejnost ujistit, že nadále probíhají intenzivní kontroly a v případě prokázání jakýchkoliv pochybení o nich budeme neprodleně informovat,“ reagoval ministr zemědělství Miroslav Toman.