Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Oprava hrobu vás vyjde i na 100 tisíc korun. Kameníci popsali, proč je to tak drahé

Autor: ula - 
16. listopadu 2018
12:50

Paní Martina se stará o 90 let starý rodinný dvojhrob na Domažlicku, kde jsou pohřbeny tři generace jejích předků. Před Dušičkami si všimla, že praskla prostřední zákrytová deska hrobu a levá strana se začala propadat. Oslovila tedy kamenictví v blízkosti hřbitova, kolik by stála výměna. Návrh ji šokoval - levnější varianta by ji vyšla na téměř 50 tisíc, druhá na 80 tisíc. V ceně navíc nebyla zahrnuta práce. Blesk Zprávy oslovily kamenictví s otázkou, proč jsou opravy hrobů tak drahé a na jaké praktiky „šmejdů“ si dát pozor.

Paní Martina přiznává, že očekávala, že cena bude vysoká, ale takové částky ji stejně překvapily. Chtěla přitom vyměnit pouze desky, náhrobní kámen totiž nechala vyrobit její maminka před 20 lety a je ještě v dobrém stavu.

 „Asi si někdo říká, čemu se divím, ale já se v tom skutečně nevyznám. Hroby nenecháváte opravovat několikrát za život, někdo třeba vůbec, takže mi ta cena trochu vyrazila dech,“ popsala pro Blesk Zprávy s tím, že levnější materiál se jí pořizovat nechce, protože by měl hrob vydržet dlouhá léta.

Od svého záměru neustoupila ani po rozmluvě s přáteli, kterým se cena zdála přehnaná. Paní Martina pro jistotu oslovila další kamenictví, nabídky se ale příliš nelišily. „Dva nebo tři tisíce už mě skutečně nevytrhnou,“ uznává Martina s tím, že jde o investici pro budoucí generace. „Jediný problém je, že se o tu částku nemohu s nikým podělit, a tak to budu muset dát dohromady sama,“ dodává.

Rekonstrukce hrobu? Připravte si tisíce korun

Pokud hodláte rekonstruovat či opravit hrob, případně nechat vyrobit nový náhrobek, skutečně se připravte, že sáhnete hluboko do kapsy. Alespoň to vzkazují kameníci, které Blesk Zprávy oslovily. Ceny se samozřejmě liší podle krajů, použitého materiálu a rozměrů hrobu. 

Zároveň na naši žádost odborníci vypracovali návrhy pro rekonstrukci hrobu paní Martiny, přičemž se museli držet zadaných rozměrů, ale materiál vybírali podle svého uvážení. 

„Škodovku za cenu trabanta nekoupíte“

„Průměrná cena rekonstrukce hrobu je u nás 70 tisíc,“ řekl Blesk Zprávy Hynek Karásek z Kamenictví Karásek z Frýdku-Místku. Cenu rekonstrukce hrobu paní Martiny odhadl přibližně na 58 tisíc korun. Jde ale jen o materiál. 

K tomu je prý nutné připočíst nosníky na krycí desky, montáže, dopravu nebo demontáž starých dílů a dost často opravu spodní stavby.

„Kámen je těžký, dováží se z celého světa. Rekonstrukce jsou také drahé proto, že slušně vybavená dílna na opracování musí být vybavena stroji za cca 6 milionů korun,“ upozorňuje kameník a dodává: „Nejlevnější kámen není nejlepší. Škodovku za cenu trabanta nekoupíte!“

Do žuly se vyplatí investovat

Podle Josefa Savince ze Žižic v okrese Slaný je průměrná cena urnových pomníků ze světlé žuly kolem 20 tisíc, v případě jednohrobu 40 tisíc korun a dvojhrob vás vyjde na 80 tisíc včetně DPH. Kdyby si paní Martina objednala práci u něj a byl by ze žuly, zaplatila by 42 tisíc.

Na otázku, proč je kámen tak drahý, Savinec odpovídá: „Přírodní kámen je materiál, který je miliony let starý a těží se po celém světě. Má nenahraditelné vlastnosti, pomník z leštěné žuly jako takový má výbornou údržbu a vydrží po mnoho generací, proto se vyplatí to něj investovat.“

Ceny za hroby klesají kvůli polské konkurenci

Podle některých odborníků ale ceny klesají. „Ceny náhrobků od roku 2008 klesají. Srovnám-li léta 2003 – 2008, průměrná cena dvojhrobu byla cca 75 000 korun, dnes ho ovšem lze pořídit za cca 50 000 korun,“ řekl Blesk Zprávy kameník Ladislav Kůrka z Pardubic a upřesňuje: „Srovnám-li ceny v zahraničí, cena dvojhrobu na Slovensku je cca 95 000 korun, Německo cca 200 000 korun atd., i když vím, že nelze porovnávat, neb se jedná o jiné mzdové podmínky.“

Podle Kůrky se ceny kamene začaly snižovat, když se otevřely hranice a přišla konkurence z Polska, Číny nebo Indie. Do té doby se používala pouze česká žula.

Martině byla v Kamenictví Kůrka vyčíslena cena za zákrytové desky 40.500,-Kč plus demontáž a likvidace starých 2.500,-Kč. Při připočítání montáže za 3 tisíce korun by cena byla 46.000,-Kč vč. DPH

K náhrobku televize zdarma? 

Všichni kameníci se shodují na tom, že jejich profesi ohrožují podvodníci, kteří nabízejí kamenické práce za podezřele nízké ceny. Spousta lidí samozřejmě na jejich nabídku přistoupí, ale většinou se dočkají nekvalitního materiálu a práce. 

„Takové firmy inzerují slevy 30 až 50 %, dokonce jsem zažil firmu, které své zákazníky zařazovala do slosování o televizi,“ říká Hynek Karásek a pokračuje: „Často takové firmy v letácích nemají ani adresy podnikání, a pokud je chcete navštívit v provozovně,  není to možné. Tyto firmy vybírají zálohy a záměrně uvádějí lidi v omyl, jakákoli reklamace není možná. Další rok stejní rádoby kameníci změní telefonní číslo, design reklamy, destinaci a podvádějí dál.“ 

Pokud chcete rekonstruovat nebo opravit hrob a nenaletět podvodníkům, případně pokud chcete, aby byla odvedená práce kvalitní, držte se následujících rad:

  • Nereagujte na bombastické reklamy na slevy kamenictví odkudsi zdaleka.
  • Je lepší, když má kameník svoji prodejnu, zakázkovou kancelář nebo dílnu dodavatele. Pokud nemá, je to jen překupník.
  • Nesepisujte zakázku hned při první schůzce na hřbitově.
  • Nechte si ukázat i starší, realizované zakázky.
  • Zajímejte se o konečnou celkovou cenu - tedy o cenu jak za výrobek, tak za práci s DPH.
  • Hledáte-li kameníka, poptejte se známých nebo sousedů na případné zkušenosti.
  • Poptat se můžete i správy hřbitova nebo místního úřadu.
  • Samozřejmě se vyplatí zapátrat po recenzích a zkušenostech na internetu.
  • Správné kamenictví by vám mělo nabídnout širokou škálu kamene na výběr a výběr různých možností náhrobku.
  • Nesmí samozřejmě chybět možnost reklamace, na kterou máte ze zákona právo.

Video  Obyvatele překvapil nepříjemný zápach. Kameníci zapomněli zavřít hrob  - tv Joj
Video se připravuje ...

 

 

kukuku ( 16. listopadu 2018 09:00 )

To je dílo posthavlovců. Veškeré plánování byl podle nich překonaný socialistický nesmysl ... učňovské školy proto omezit, ohánět se počty vyprodukovaných maturantů, vysokoškoláků ... a důsledkem je naprostý nedostatek řemeslníků (a přebytek politologů a univerzálních manažerů), kteří si pak při nedostatku konkurence můžou diktovat ceny.

Zobrazit celou diskusi