Tramvaje v centru Prahy od rána 8. listopadu nejezdí mezi zastávkami Lazarská a Újezd. Výluka naplánovaná kvůli opravě trati potrvá do ranních hodin v pondělí 19. listopadu. Po dobu omezení řada tramvajových linek změní své trasy, dvě budou zrušeny a nahrazeny jinými linkami. Oprava navazuje na končící rekonstrukci trati na křižovatce ulic Lazarská a Spálená.

Proč ale Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) opravy naplánoval v den konání oslav 17. listopadu? „Oprava na Lazarské je plánovaná akce, která nesnese odklad. Z důvodu zachování obsluhy centra tramvajemi v největším možném rozsahu jsou práce rozdělené na etapy, které musí na sebe plynule navazovat. Jednotlivé etapy jsou koordinovány s dalšími správci, kteří budou využívat výluk tramvají,“ řekla pro Blesk.cz tisková mluvčí DPP Aneta Řehková.

Po zkušenostech z minulých let, kdy byl provoz na tramvajové trati ve Spálené a v Národní ulici přerušen z důvodu konání vzpomínkových akcí, je podle Řehkové letos tento čas využit pro opravné práce.

Loni a letos? Žádný rozdíl

„Jejich těžiště se samozřejmě ve výroční den okolí památníku 17. listopadu na Národní třídě vyhýbá s dostatečným odstupem. Práce se soustředí na křižovatku u Národního divadla, most Legií, Vítěznou ulici a část křižovatky Lazarská/Spálená. Přístup od nábřeží, stanic metra Můstek a Národní třída i zastávek tramvají Lazarská bude možný a s výjimkou Lazarské i dostatečně kapacitní,“ uvedla mluvčí.

„Je samozřejmě možné využít i bočních ulic a dalších alternativ, např. si zpříjemnit návštěvu pietního místa procházkou od Staroměstské, od zastávek linky č. 5 v Myslíkově ulici nebo cestou zpět projít přes Jungmannovo náměstí a Františkánskou zahradu k Václavskému náměstí. Návštěvník vzpomínkových akcí zkrátka nepozná žádný rozdíl mezi přístupností Národní třídy v loňském a letošním roce,“ dodala Řehková nakonec.

Fotogalerie
3 fotografie