Představená vize přináší pro „Kulaťák“ větší zklidnění. Vítězné architektonické studio Pavel Hnilička Architekti, s.r.o., v návrhu počítá s větším počtem stromů nebo novými podzemními garážemi směrem k ulici Technická. Vzniknout by měla i klidová zóna náměstí před budovou Generálního štábu Armády ČR. Do ní by zajížděly tramvaje, v jejím prostoru by byl výstup z metra a vedla by skrze ni i cyklistická stezka.

Uprostřed náměstí by se rozléhal kruhový veřejný prostor, do jehož středu by mohl být umístěn původně plánovaný obelisk. Po obvodu kruhu by pak byly vysázené stromy, aby bránily doléhajícímu hluku aut. Co se týče automobilové dopravy, kruhový objezd by obsahoval tři pruhy, přičemž ten třetí by byl odbočovací. Vjíždělo by se do něj nově ze dvou pruhů, v současnosti je zde zavedený pouze jeden. Do upraveného středu by vedly čtyři synchronizované přechody – a to je podle některých jádro problému.

Rozporuplné přijetí

Místní se obávají, že přechody budou komplikovat dopravu: „Ty přechody na kruháči jsou fakt libovka. Ucpat kruháč je fakt nápad hodný architekta,“ píše na Facebooku uživatel Daniel. Ostatní si třeba všímají, že uvolněný střed pro veřejnost nebude příliš pohodlný kvůli okolní dopravě nebo si stěžují, že zanikne prostor dnešního Šesťáku, kde se konají kupříkladu farmářské trhy.

Špatná soutěž?

V porotě odborné komise zasedal i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), podle něhož to vzala iniciátorka soutěže, bývalá radní magistrátu hl. m. Petra Kolínská (SZ) za špatný konec: „Řekla, aby Kulaťák, až se bude přetvářet, se inspiroval Trafalgarským náměstím. A podle mě je to úplně nesmysl, protože Trafalgar je něco jiného než Kulaťák,“ prozradil starosta pro Blesk.cz ještě několik dní před vyhlášením výsledků.

Do soutěže se přihlásilo celkem 40 návrhů, z nichž se do finálového kola dostalo 5 z nich. Výše odměn pro finalisty byla stanovená na 3 280 000 korun. Návrh by se podle IPR mohl realizovat za 5 let. Místní se však obávají, že přestavba tak významné dopravní tepny není vůbec reálná. Kvůli rekonstrukci významného dopravního uzlu totiž hrozí, že zkolabuje doprava.

Fotogalerie
20 fotografií