Jedním z poškozených lidí je i Martin Šabek. Ten se přišel na hřbitov, stejně jako desítky dalších lidí, podívat, jak vypadá hrob jeho rodiny. Byl jedním z těch, kteří pomník našli zničený.

„V sobotu tu byl můj švagr a všechno bylo ještě v pořádku. Vidíte, ještě i kytky jsou zalité. Leží tady moji rodiče. Škoda je nejméně 20 tisíc korun. Možná že to bude i více. Teď jdu na policii vše ohlásit,“ řekl Šabek a dodal: „Je to dobytek. K ničemu nemají úctu, ani k těm mrtvým, co tu leží. Na nikom si ale nic nevezmete. Policisté určitě nikoho nechytí,“ dodal Šabek.

Hřbitov je prý průchozí

Stejně mluvili i lidé, kteří měli štěstí a hroby jim vandalové neponičili. „Jsou to zrůdy, ale může za to i správce hřbitova. Dříve se tady na noc vrátka u silnice a vrata na druhé straně hřbitova zamykaly. Teď jsou odemčené. Hřbitov je tak průchozí a přes něj si krátí cestu opilci, když jdou z hospody na ubytovnu v Bolevci,“ dodala Olga Seidlová (68).

Kromě lidí kontrolovali hroby i dva zaměstnanci správy hřbitova. Ti zatím napočítali dvacet zničených hrobů, některé měli také servané fotografie zesnulých. Policie už vandalství vyšetřuje.

„Vyzýváme všechny osoby, které mají k této trestné činnosti jakékoliv informace, aby se přihlásily na nejbližším oddělení policie nebo na lince 158,“ řekla policejní mluvčí Pavla Burešová. Lidé, jejichž hrob byl na hřbitově poškozen, by měli zajít na obvodní služebnu policie v Kaznějovské ulici.

Fotogalerie
16 fotografií