Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zdravotnické odbory hrozí stávkou. Chtějí mě zatlačit do kouta, oponuje Vojtěch

Autor: ČTK - 
17. srpna 2018
13:15

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR v pátek vyhlásil stávkovou pohotovost. Chce, aby vláda dodržela slib o plošném desetiprocentním růstu platů v oboru od příštího roku. Platy vezdravotnictví podle něj rostly o 30 procent za posledních pět let. Dalším krokem bude podle předsedkyně svazu Dagmar Žitníkové výzva zaměstnancům v nemocnicích, aby začali dodržovat počet hodin přesčasů daný zákoníkem práce. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) označil krok odborů za nátlakovou akci, které nepodlehne.  

„Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti je neúspěšně probíhající jednání o zvyšování platů a mezd a nedodržení dříve daných slibů. V praxi se dál prohlubuje personální krize, která už ohrožuje rozsah a kvalitu poskytované péče,“ uvedl svaz v tiskové zprávě distribuované na dopolední tiskové konferenci.

„Určitě všechny ostatní kroky budeme koordinovat s ostatními odborovými svazy,“ dodala Žitníková. Svaz chce také poslat do nemocnic inspektoráty práce, aby zkontrolovaly dodržování počtu přesčasů a limitů pro zvedání těžkých břemen. „Stokilového pacienta by neměla zvedat jedna sestra, ale šest,“ vysvětlila Žitníková.

Vláda navrhuje zvýšení sumy na platy o šest procent a tarifů o dvě procenta. Víc by si měli přilepšit učitelé a hůř placené profese. Zdravotníci by měli podle plánů kabinetu dostat nejspíš o čtyři či pět procent víc. "Plošné navýšení rozhodně nevyřeší personální krizi ve zdravotnictví, pouze prohloubí rozdíly mezi nízko příjmovými a vysoko příjmovými skupinami zdravotníků," dodal ministr.

Rozdíly jsou až desítky procent

Podle odborů je problémem rozdíl mezi platy v příspěvkových organizacích a mzdami v nemocnicích, které jsou obchodními společnostmi. Podle předsedkyně svazu Dagmar Žitníkové jsou rozdíly až 58 procent. Podle údajů z května letošního roku, které odbory prezentovaly, bere například všeobecná sestra ve státní nemocnici o pět až 56 procent víc podle délky praxe, sanitář o 10 až 40 procent.

„V obchodních společnostech je vyjednávání nelehké. Finance někde použili na něco jiného než mzdy. V některých nemocnicích byla kvůli tomu i stávková pohotovost,“ vysvětlila místopředsedkyně svazu Ivana Břeňková. Peníze, které nejsou přímo v úhradové vyhlášce se podle ní k zaměstnancům nedostanou nebo dostanou až v průběhu roku.

Chtějí mě zatlačit do kouta, říká ministr Vojtěch

Podle analýzy ministerstva zdravotnictví vzrostly loni o 12 procent místo slíbených 10 procent. Příští rok nemocnice dostanou celkové úhrady o pět procent vyšší než loni, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO) je na nich, na co je použijí a na odborech, co si s jejich managementy vyjednají. Navíc dostanou nemocnice 4,7 miliardy na zvýšení příplatků za směnnost.

"Stávkovou pohotovostí se mě snaží odbory zatlačit do kouta, ale to na mě neplatí," řekl dnes novinářům ministr. Letos poprvé se na rozdělení peněz za zdravotní pojišťovny se všemi segmenty dohodly, úhradová vyhláška je hotová, a není proto podle něj prostor pro další změny. "Nátlaková akce není na místě, je to spíš politická akce," dodal.

Zdravotnictví bude mít příští rok k dispozici 320 miliard korun, což je o 20 miliard víc než letos. 

Proti stávce jsou i soukromí lékaři

Koalice soukromých lékařů (KSL) a Sdružení soukromých gynekologů (SSG ČR) nesouhlasí se stávkovou pohotovostí kolegů nesouhlasí. Obě organizace soukromých lékařů vyzvaly premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby tlaku odborů nepodlehli.

Pokud by vláda rozhodla o navýšení platů a mezd ve zdravotnictví z jiných zdrojů, než je zdravotní pojištění, budou soukromí lékaři a gynekologové požadovat růst příjmů u všech poskytovatelů zdravotnické péče, tedy nejen v lůžkových zařízeních. "Upozorňujeme vládu ČR, že za spravedlnost v rozdělování peněz jsme připraveni bojovat podstatně tvrději, než tomu bylo dosud," uvedli zástupci soukromníků.

Podle zástupců KSL a SSD ČR může dohodnuté navýšení úhrad zdravotní péče pro rok 2019 pokrýt i požadavek odborů na růst ohodnocení zaměstnanců o deset procent. Domnívají se, že by se proto nyní odbory měly soustředit na kolektivní vyjednávání o platech v jednotlivých nemocnicích.

hejhej ( 17. srpna 2018 13:45 )

dostojevslij: Kdyby léčbu, ale má nemocenskou plně hrazenou. Tak si poslanci zajistili své příjmy na úkor daňových poplatníků !!!!!!

marais ( 17. srpna 2018 13:26 )

Zvyšte ve zdravotnictví či státní správě jen nízké platy a těm, co jim hrozí hmotná nouze. PLOŠNÉ 10% zvýšení státní rozpočet položí, růst HDP KLESÁ.

Vladimr eleznk ( 17. srpna 2018 13:05 )

 Sliby chyby. Kdyby Babiš nelhal... Že mě huba nebolí! Babiš a nelhat ))))))))))

lubosbeyr ( 17. srpna 2018 12:44 )

sores ( 17. srpna 2018 12:42 )

Ano zvýšit ale VŠEM a hlavně ty žebrácké důchody 9 tis.na celý měsíc těch je nejvíce!!! Ať si páni politici co si syslí pro sebe uberou na platu,že ožra.l.o Kalousku a přidají z toho všem!!!

Zobrazit celou diskusi