Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Česko je blízko obří továrně Tesly na elektromobily. Chce ji prý miliardář Musk

Autor: tmp, simao - 
18. listopadu 2016
17:10

V Česku možná vznikne gigantická továrna americké automobilové společnosti Tesla, která je průkopníkem v oblasti elektromobilů. Podle důvěryhodných zdrojů o investici uvažuje miliardář a inovátor Elon Musk, který nedávno oznámil, že chce nový závod vybudovat právě v Evropě. Zprávu přinesl blog Space Invader, Tesla ji oficiálně nekomentovala. Ministerstvo průmyslu a obchodu na dotaz Blesk.cz plán výstavby továrny nevyvrátilo.

Miliardář prý kromě České republiky uvažuje ještě o Polsku, Rumunsku a Maďarsku. Blog Space Invader to uvedl na základě svých důvěryhodných zdrojů. Česko má na rozdíl od ostatních zemí výraznou výhodu, kterou je zásoba lithia. To je nutné pro výrobu lithium-iontových baterií, jež jsou základem pohonu Tesla automobilů.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu nekomentuje investiční záměry do té doby, než začnou nabývat reálných obrysů a dokud k tomu nezíská souhlas potenciálního investora,“ nepotvrdil informaci webu Space Invader tiskový mluvčí MPO František Kotrba. 

Zároveň ani nevyloučil, že by výroba elektromobilů do Česka nezavítala. „MPO podporuje každou investici, která do České republiky přivede výrobu s vysokou přidanou hodnotou, solidními platy, a to především do sociálně postižených oblastí. Výrobu elektromobilů bychom uvítali tím spíš, že tato oblast patří k prioritám MPO, ve které spatřujeme budoucnost automobilového průmyslu,“ dodal mluvčí Kotrba.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) už v minulosti hovořil o tom, že by podobnou investici do Česka rád přilákal. Ještě před dvěma lety bláhová představa se ale možná brzy stane realitou. Továrna by se měla lišit od té momentálně stavěné v Nevadě. Zatímco ta americká se věnuje výrobě baterií, ta evropská by vyráběla celá auta.

Zásoby lithia v severočeském Dubí se podle informací společnosti Geomet těžaře Otto Janouta odhadují na zhruba 330 tisíc tun. To dělá z regionu jedno z největších nalezišť na světě. Zahájení těžby ale brání nedostatek financí. To by mohl změnit zájem českých investorů, kteří podle informací serveru Info.cz mají zájem nejenom o společnost Geomet, ale i o závod Tesla.

Ministerstvo průmyslu: Byla by to pozitivní zpráva

„Lithium je jednou z komodit, které Evropská komise zařadila do skupiny superstrategických surovin. Jde o nerostnou komoditu, u níž existuje v naší zemi možnost budoucího využití. Informace o množství potenciálních zásob je ale třeba nejprve verifikovat, protože máme údaje staré i více než 30 let,“ prozradil mluvčí MPO Kotrba. 

„Z hlediska surovinové bezpečnosti by zjištění, že ČR disponuje ekonomicky využitelnými zásobami lithia, které je nezbytné pro projekty na elektromobilitu i pro výrobu baterií pro přenosnou elektroniku, bylo velmi pozitivní zprávou. Teprve pak lze řešit otázku, zda by byl takový projekt ekonomicky rentabilní či nikoliv. Případné přetěžení odpadů z někdejší těžby by kromě zisku cenné strategické suroviny mělo pozitivní synergický efekt také v odstranění ekologických zátěží,“ dodal pro Blesk.cz Kotrba.

sakajeva ( 18. listopadu 2016 17:57 )

Než se budou hromadně vyrábět elektromobily, je třeba postavit elektrárny. Kdyby měli všichni elektromobil, tak až budou nabíjet, zhasne celá republika.

Zobrazit celou diskusi