Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Návrat na planetu Zemi: NASA zveřejnila video z přistání rakety

Autor: ČTK, mb - 
28. května 2016
19:27

Videí se startem raket do vesmírů je spousta, NASA ale nedávno zveřejnila klip, který ukazuje, jak se přistává z vesmíru na zem. NASA na projektu spolupracuje s americkou soukromou vesmírnou společností SpaceX vizionáře a miliardáře Elona Muska (44).

Jedná se již o třetí úspěšné přistání rakety Falcon během dvou měsíců. „Je to další krok ke hvězdám,“ rozplýval se již nad prvním startem v dubnu Elon Musk. Raketový inženýr George Sowers již ale takovým optimismem nehýří. „Tleskám technologickému pokroku. Jako člověk, který se zabývá raketami, se domnívám, že je to opravdu působivé. Nicméně z ekonomického hlediska se to zatím nevyplatí,“ říká Sowers.

Vůbec poprvé se bezpečný návrat raketového stupně společnosti podařil loni v prosinci. Tehdy ale raketa dosedla na pevninu na kosmodromu mys Canaveral. Letos v dubnu pak stupeň vůbec poprvé přistál na mořské plošině, což se podařilo zopakovat na začátku května a znovu nyní.

Video  Z vesmíru na planetu Země: NASA zveřejnila video přistání rakety  - Reuters
Video se připravuje ...

Firma chce použité raketové stupně opakovaně využívat pro další lety. Slibuje si od toho výrazné snížení nákladů na cesty do kosmu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi