Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čechy ničí práce. Nemoc z povolání se týká až třetiny z nás

Na seznamu chorob z práce chybí psychické onemocnění. Zaměstnanci přitom stále častěji trpí syndromem vyhoření.
Na seznamu chorob z práce chybí psychické onemocnění. Zaměstnanci přitom stále častěji trpí syndromem vyhoření.  (Autor: Shutterstock)
Autor: sou - 
19. října 2015
10:18

Bolesti zad, nohou a rukou nebo problémy se zrakem. To všechno si z práce odnáší až třetina pracujících. Kvůli obtížnému dokazování je ale do rizikových skupin zařazen jen zlomek z nich.

Až 1,8 milionu lidí je vystaveno pracovním podmínkám, které mohou způsobit jejich vážné onemocnění, píší Lidové noviny. Kvůli složitému dokazování je ale do rizikových skupin zařazeno jen 700 tisíc zaměstnanců. A počet uznaných onemocnění je ještě menší. Za minulý rok jich bylo 1250 lidí.

Resort zdravotnictví ve své zprávě o ochraně veřejného zdraví za loňský rok uvádí, že na prvním místě příčin chorob z povolání je hluk. „Existuje proti němu v současnosti dobrá ochrana. Zaměstnavatel ale musí dobře nastavit prevenci,“ uvedl pro Lidové noviny předseda Společnosti pracovního lékařství Milan Tuček.

Úzkost, porucha soustředění a agresivita

Jediné, s čím si lékaři ani zaměstnavatelé neumí poradit, je duševní zdraví. Mezi zaměstnanci je stále častější syndrom vyhoření nebo posttraumatický stres. Podle psychologa Dalibora Špoka je to způsobeno změnou životního stylu i v práci. Kvůli internetu a novým médiím je prý mnohem jednodušší plnil úkoly, a tak si mnoho ze zaměstnanců myslí, že jich zvládne mnohem více.  Psychická onemocnění ale nejsou na seznamu nemocí z práce.

Pokud je ale člověk přetížený, mnohem snáz dojde na pracovišti třeba i k úrazu. Zdraví nepřidává ani práce na směny. Podle Tučka už existují i epidemiologické studie ukazující na vznik rakoviny u zaměstnanců pracujících ve směnném provozu. A to kvůli rozhození denního a nočního cyklu.

Ani práce s počítačem není bez rizik

Na první místa nemocí z povolání patří už léta syndrom karpálního tunelu. Je to prý velký problém pracovníků českého průmyslu. Na seznam chorob z povolání, který začne platit od roku 2017, se dostanou i potíže s bederní páteří. Odškodnění dostanou jen ti, kteří jsou přetěžováni těžkými břemeny, nebo zdravotníci pečující o nemohoucí pacienty.

Ani kancelářská práce ale není bez rizik. Kromě bolestí paží kvůli práci na počítači pracovníky bolí krční páteř kvůli špatné pracovní pozici, a pokud není monitor přímo před očima zaměstnance, přichází k újmě i zrak. Lékaři tak doporučují sledovat obrazovku počítače jen dvě hodiny v kuse a pak je nechat odpočinout.

Zaměstnanci často o problémech mlčí

Navzdory všem odhadům bylo ale podle resortu zdravotnictví vykázáno jen 1250 případů nemoci z povolání. Oproti minulému roku je to nárůst o 23%. „Největší nárůst byl u zaměstnaných osob evidován u onemocnění spalničkami, dále byl hlášen vyšší počet onemocnění svrabem, nemocí z přetěžování končetin, pneumokonióz (plicní onemocnění), alergií a nádorů způsobených azbestem,“ stojí ve výroční zprávě. Tento počet je ale prý podhodnocený. Někteří pracovníci kvůli strachu ze ztráty zaměstnání raději své obtíže zamlčí.

Zobrazit celou diskusi