„O existenci brněnského lágru veřejnost prakticky dodnes nemá tušení,“ řekl Blesku historik Vlastimil Schildberger (78). Pobočný tábor vyrostl na Žlutém kopci na základech nedostavěného kněžského semináře. Němci jej na osobní příkaz Heinricha Himmlera zabrali pro elitní Technickou akademii SS a policie. Muklové jej dostavěli a byli pak k ruce nacistickým vědcům vyvíjejícím pro Hitlera nové tajné zbraně, řízená námořní torpéda a syntetická paliva.

Tábor pro čtvrt tisícovky vězňů byl proto přísně utajený. Němci do něj z Osvětimi nakomandovali hlavně Poláky. Nejtvrdším šéfem lágru byl hned ten první, SS Hauptscharführer Gergard Palitzch. Z Brna jej radši odveleli sami Němci, když na něj prasklo, že ještě v Osvětimi postřílel u zdi smrti tisíce lidí a vyžíval se v sexu s vězeňkyněmi.

I díky mírnějším esesákům se v Brně navzdory otrocké práci naštěstí neumíralo. Vězně určené k likvidaci totiž převáželi Němci zpět do Osvětimi. Jedinou brněnskou obětí za dva roky fungování lágru byl Boleslaw Olszewski (†26).

Lágr ve Svatobořicích u Kyjova: Zavřeli tu příbuzné Svobody, Jaroše i Voskovce!

V barácích, kde za války živořili rodinní příslušníci letců RAF, rodiče generála Ludvíka Svobody nebo sourozenci Jiřího Voskovce, se dnes prodávají koberce. A v další části bývalého areálu koncentráku ve Svatobořicích u Kyjova spokojeně bydlí lidé.

Zdejší koncentrák nepatří k těm známým. Ani 70 let po válce se stát nepostaral o odpovídající úpravu pietních prostor. O existenci tábora tak vědí už jen místní a pár zasvěcených. Příběhy planinky u silnice na Kyjov jsou však mimořádně zajímavé.

Internační tábor zde nacisté zřídili v září 1942. Nahnali do něj přes 330 rodinných příslušníků letců RAF, příbuzné generála Bočka, generála Karla Klapálka nebo rodiče hrdiny Sovětského svazu Otakara Jaroše, který padl u Sokolova. Táborem prošlo více než 3000 vězňů, z toho 99 procent Čechů a procento německých Židů. V táboře bylo neustále 1200 vězněných, zemřelo v něm 25 Čechů a pět Němců.

V areálu bývalého lágru jsou dodnes původní nízké baráky. Sídlí v nich dřevařská a textilní firma, v další části jsou komerční prostory. V pěti opravených bytových jednotkách bydlí místní.

Příběhy z pekla!
Autor: Blesk

Knihu koupíte na stáncích nebo si ji můžete objednat přes SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné).

Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz www.platmobilem.cz

Fotogalerie
9 fotografií