Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší ženský koncentrák Svatava: Zabíjel tyfus a podvýživa

Autor: mor, zrk - 
23. dubna 2015
21:48

Smrt jim stále kráčela v patách. Tak lze vystihnout bezmoc desetitisíců žen, které prošly pracovním koncentračním táborem ve Svatavě u Sokolova. Ten vznikl na »zelené louce« v roce 1943.

„Ženy zde pracovaly v tvrdých a nelidských podmínkách ve dvanáctihodinových směnách pro společnost Hakenfelde – pobočku firmy Siemens. Pod dohledem vojáků a dozorkyň SS vyráběly díly pro zbrojní průmysl,“ řekl ředitel Muzea Sokolov Michael Rund.

Táborem prošlo až 10 tisíc žen různých národností. Mnoho z nich zemřelo na podvýživu a epidemii tyfu. „Doložený počet obětí je až 150. Je to hodně na to, že tábor byl pracovní,“ uvedl historik Vladimír Bružeňák. Američtí vojáci tábor osvobodili 7. května 1945 a o několik dnů později ho zapálili. Dnes ho připomíná už jen pomník.

Kolem koncentráku chodila do školy

Na krutou dobu dodnes vzpomíná Anna Holubová (85) ze Svatavy. Kolem koncentračního tábora chodila denně, vedla tudy totiž cesta do školy.

Paní Holubová pochází z českoněmecké rodiny. „Domek jsme měli vedle tábora. Lidé ženám jdoucím na transport nechávali u plotu kousky chleba, což bylo nebezpečné. Když jsem kolem tábora denně chodila do školy, nesměla jsem zastavit. Dozorkyně křičely: Běž, nebo tě sem také dáme!“ vyprávěla pamětnice. Její rodina dokonce pomohla uprchlici z tábora. „Jmenovala se Naďa, byla to dvacetiletá Ruska. Přišla k nám, maminka ji ihned oblékla do šatů a vězeňský mundúr spálila,“ dodala.

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Vycházejí Příběhy z pekla!

Už v pondělí 27. dubna vychází v edici Blesk extra unikátní publikace pod názvem Příběhy z pekla.

Přináší neuvěřitelná svědectví přeživších vězňů z německých nacistických koncentračních táborů. Marta Kottová, Helga Hošková, Dagmar Lieblová, Toman Brod a mnozí další Češi vyprávějí o hrůzách, které prožili, ale i o hrdinství vězňů v Osvětimi, Ravensbrücku či Terezíně. Součástí výjimečné knihy jsou také detailní popisy, mapky a nákresy největších nacistických koncentračních lágrů.

Knihu si můžete přes SMS objednat už teď: Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ. Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900. Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi