„Chlubí“ se Jan Saudek dětstvím v koncentráku, aby si tzv. vylepšil životopis? Tak přesně tím se na popud syna Samuela a dalších svědků zabýval reportér Josef Klíma. Fotograf to měl několikrát uvést s tím, že v koncentráku skončil se svým bratrem Karlem kvůli židovskému původu. Kdyby nenastal konec války, dvojčata Saudkova se údajně mohla stát dokonce obětí samotného Mengeleho.

Samuel Saudek tuto historku vyvrací a tvrdí, že jeho otec byl celou dobu ve škole, což dokládá i vysvědčeními z období 1944/1945. Johana Saudková přitakává, že její manžel-kreslíř Kája Saudek nikdy nechápal, co a proč to Jan vypráví.

A co na to Jan Saudek? „Nikdy jsem nikde neprohlásil, že jsem byl v koncentračním táboře. Byl jsem tam po válce se podívat, ale to je něco jiného,“ tvrdí. To ale vyvrací důkazy v podobě novinových článků, které předkládá jeho syn. Navíc o svých „zážitcích“ měl fotograf podle svědkyně barvitě vyprávět i na besedě.

Podle Samuela si otec báchorku vymyslel, když jeho díla začala sbírat jistá paní Baruch, sběratelka východního umění. „Najednou se zahrálo na tu hebrejskou strunu,“ popisuje dle svých slov „trapnou“ situaci.

Motiv dvou bratrů v lágru se objevuje i v nedávno uvedeném filmu Fotograf. „Ten film je kompletně vymyšlený,“ oponuje Saudek s tím, že režisérka Irena Pavlásková si tyto věci vybájila, aby „film mohla snáze prodat do zahraničí“.

Saudek v pořadu dělá, jako by se vlastně nic nestalo. Jiný názor mají ale lidé, kteří byli skutečně postižení nacistickým režimem a momentálně slavnému fotografovi nemohou přijít na jméno. Co si o tom myslíte vy? Napište nám do diskuze!

Fotogalerie
7 fotografií