Seznámili se před čtyřiadvaceti lety. Šárka Směšná (jak zní Sářino rodné jméno) tehdy studovala na vysoké škole ekonomii a tvorba fotografa Jana Saudka ji zaujala natolik, že se rozhodla s ním seznámit a napsala mu dopis. „Přišla jsem za ním s přáním podat mu ruku a poděkovat. No a já přišla a už jsem zůstala," řekla kdysi Sára. O osm let později začala po vzoru Jana Saudka fotografovat akty.

Podle Jana Saudka měla ale Sára Saudková i jiné úmysly než od něho jen okoukat umění. Využila svého vlivu a připravila ho o majetek. „Už to trvá deset let, ale předtím bylo ještě skoro patnáct let života se Sárou, kdy ona si už půl roku po tom, co jsem postavil první dům, napsala ten dům na sebe a já už jsem to nezkontroloval,“ přiznal Blesk.cz fotograf na premiéře filmu Fotograf.

Video
Video se připravuje ...

Lesk: Doleželová o celulitidě! A Saudek promluvil o zbabělé ex! redakce Blesk.cz

Kdo má Saudkovy negativy?

Kromě toho mu prý Sára ukradla také negativy jeho vzácných fotografií, čímž ho připravila o několik milionů. „Já jeho negativy nemám. Zaráží mě, že nikoho nenapadlo, jak je možné, že jsou Janovy výstavy plné jeho fotografií. Přece je musí z něčeho zvětšovat. A on vystavuje často. Ve světě jsou muzea i sbírky, které mají mnoho jeho fotografií. Tyto instituce pořádají výstavy a také je nikdo neobviňuje, že dělají něco amorálního. Spor vznikl proto, že Jan prodal práva na své práce jedné firmě, která chtěla vydat jeho knihu a za měsíc prodat práva někomu jinému. Tak to vzniklo. Na to se nabalila celá nesmyslná legenda,“ hájila se Saudková v květnu loňského roku deníku Právo.

Saudek zároveň tvrdí, že ho Sára nechala podepsat smlouvu, která ji zpravomocňovala k užívání jeho děl. „Byla to neuvěřitelná hloupost. Já jsem věřil, mě nenapadlo, že by tohle mohl někdo udělat, ty lidi takový jsou, no a tak to udělali. Zpěvák Leonard Cohen byl ošizen o miliony dolarů úplně stejným způsobem, kdy svojí sekretářce, pravděpodobně milence, dal plné podpisové právo a ona mu s tím zdrhla a žádný právník s tím nemůže nic udělat, protože ona měla podpisový právo a mohla si dělat, co chtěla. Nechala mu 500 dolarů, a proto on musí jezdit po koncertech v 80 letech, aby si něco vydělal, čili to není neobvyklý příběh,“ prozradil fotograf.

Sára využila Saudkova opilství

Jan Saudek se rozhodl celý příběh převést na filmové plátno a dát tak veřejnosti pohled na to, jak ho jeho expartnerka ožebračila. Podle filmu měla Sára Saudková Janovi podstrčit různé dokumenty k podpisu se záminkou, že musí něco vyřídit, v době, kdy byl po flámu a ještě nevystřízlivěl. Mezi těmito dokumenty měly být i dvě licenční smlouvy, jež měly zpravomocnit Sáru ohledně práv pořizovat reprodukce ze Saudkových děl, zejména plakáty a pohledy.

Jan Saudek poté Sáru a svého syna Samuela, kteří založili firmu Saudek.cz a disponovali s Janovou tvorbou, zažaloval. Případ se dostal k soudu a v roce 2012 soud fotografovi vyhověl. Smlouvy pocházející z roku 2005 byly shledány jako neplatnými kvůli jejich neurčitosti. Saudek tedy získal zpět autorská práva ke svým plakátům a pohledům.

Saudkova pomsta Sáře

Sára dodnes tvrdí, že Saudkovy negativy nemá a že celý filmový příběh je smyšlený. „Celé dílko na mě působí dojmem, že bylo vytvořeno snad jen s dychtivým úmyslem mě očernit, když s tím Jan neuspěl u soudu,“ míní Sára. „Nikdy se nesmířil s tím, že jsem ho opustila,“ dodala.

Saudek si je ale jist, že Sára jeho negativy vlastní. „Je to, jako by mu ukradla dítě. Ty miliony, o které přišel, jsme ani nepočítali, a Honza to ani vyčíslovat nebude. Nejvíc ho bolí ty negativy,“ řekla Blesk.cz jeho současná manželka Pavlína Hodková Saudková.

Video
Video se připravuje ...

Saudek na premiéře Fotografa: Film odhalí pravdu o zbabělé Sáře! MARKÉTA REINISCHOVÁ, PETR SOUKUP

Fotogalerie
5 fotografií