Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ty hyeny bych přikoval na kříž, zuří strýc mrtvé Klárky! Už po páté zničili její pomníček

Autor: Helena Lacinová - 
25. dubna 2014
10:53

Vztek cloumá Jaroslavem Kučerou (63) z Jirkova. Osm let se už stará o pomníček neteře Kláry (†24), která v roce 2006 zahynula. A ten se už pětkrát stal terčem vandalů!

Lidské hyeny naposledy v březnu vytrhly z pietního místa připomínající smrt Klárky stromek a ukradly železný umělecký kříž. Z vedlejšího pomníčku motorkáře, který tam také zahynul, kříž vyrvaly a zahodily opodál. Asi sto padesát metrů směrem k Nezabylicům později místní občan našel v příkopu pohozený železný kříž z Klárčina pomníčku. „Kříž jsme majiteli vrátili, pachatele zatím nemáme,“ řekla policejní mluvčí Marie Pivková.

Na kříž s nimi

Vandalové by zasloužili k tomu kříži přikovat. Kdyby se to stalo jednou, ale popáté? Už přemýšlím, zda to není msta. Jsem bývalý policista,“ hledá vysvětlení muž, který měl k mrtvé velmi blízký vztah. Staral se o ni od jejích sedmnácti let, kdy její matka odešla do Ameriky. „S Klárkou jsem odmaturoval, vedl ji k oltáři. Vítal její miminko. Byla jako moje dcera,“ říká Jaroslav Kučera.

Policii hlásil poškození pomníků jen dvakrát, když šlo o vyšší škodu. „Když ukradli anděla a nyní ten kříž. Škoda je skoro 10 tisíc. Budu ho tam samozřejmě vracet,“ dodal. Muž nyní prosí veřejnost o pomoc při dopadení pachatele a případné svědectví, pokud by pomníček zase někdo poškozoval.

Co se stalo v roce 2006

V červnu roku 2006 se Kučerova neteř Klára s manželem Romanem (36), který řídil vůz Ford Escort, a dcerkou Kateřinou (tehdy 3), vraceli z pražské zoo. Jejich vůz u Nezabylic dostal smyk a vjel do protisměru, kde se srazil s motorkářem (†32). Bilance byla tragická. Klára a motorkář zahynuli, manžel Klárky byl těžce zraněný. Dítě přežilo.

■ 2007 - vytrhli metr vysoký dřevěný kříž a ukradli sochu asi 90 cm vysokého anděla

■ 2009 – ukradli dřevěné kříže obou obětí nehody, Kláry i motorkáře

■ 2011 – vytrhli stromek a kříž u pomníčku Kláry, obojí zahodili opodál

■ 2012 – vytrhli oba kříže

■ 2014 – vytrhli stromek a odlomili železný umělecký kříž z pomníčku Kláry a kříž motorkáře vytrhli a odhodili opodál.

lokii ( 25. dubna 2014 15:59 )

Kazdy z nas se vyrovnava se smrti blizkeho cloveka jinak a pokud lidem pomaha budovani pietnich mist v miste, kde se nehoda stala, komu to muze prekazet. Horsi je to s moralkou, ktera upada neuveritelne rychle. Nicit misto, kde zemrel clovek, to dokaze jen clovek, v nemz neni zadna lidskost, soucit a porozumeni pro bolest druheho. Zamyslime se nad nicenim "pomnicku", ale jsou hrbitovy "chranene" pred vandaly - nejsou. Dneska se mnoho lidi nezastavi pred nicim a nema uctu k nicemu a k nikomu. Je to dost smutna balance, takze bych ty vandaly rozhodne nehajila.

ronyz ( 25. dubna 2014 14:34 )

asi majitel pozemku nema rad nepovolene věci

erikcom ( 25. dubna 2014 14:31 )

muj strýc umřel v obchodě mám mu postavit kříž u pultu s lahůdkama?????

xcarodejka ( 25. dubna 2014 13:36 )

To je "kdo z koho? Kosa na kámen? V\ypadá to tak a už bych tam nic nedávala. Zbytečně se rozčiluje. Asi neví,kde bydlí. / kde žije/

rady4 ( 25. dubna 2014 13:02 )

Dost dobre nechapu, jak ma nekdo potrebu budovat lidem pomnicky mimo misto pohrbeni.Zasadne s tim nesouhlasim a pak se neni ani cemu divit, kdyz to nekdo rozebre.

Zobrazit celou diskusi