Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Vojáci ne, tvrdé sankce ano. Čím Biden vyhrožuje Putinovi kvůli Ukrajině?

Autor: mav, The Guardian - 
8. prosince 2021
20:00

Spojené státy se snaží odradit Rusko od potenciální invaze na Ukrajinu, obavy vyvolává koncentrace desetitisíců ruských vojáků poblíž hranice. V úterý se o tomto napětí bavili prezidenti Joe Biden a Vladimir Putin. Přímý vojenský zásah Biden vylučuje, zato Putina varoval před nebývale tvrdými hospodářskými sankcemi. Jak by mohly vypadat, nastiňuje deník The Guardian.

„Představa, že by se Spojené státy uchýlily jednostranně k použití síly, aby odpověděly na ruskou invazi na Ukrajinu, není v tuto chvíli na stole,“ prohlásil ve středu Biden. Takovou povinnost, morální i smluvní, mají USA vůči spojencům z NATO, ne však vůči Ukrajině.

„Rozhodně, pokud by to Putin udělal, by naši spojenci z východního křídla žádali o další síly a kapacity či aby se konala další vojenská cvičení,“ konstatovalo už v pondělí podle Guardianu americké ministerstvo zahraničí. Nešlo by však o přímý přesun amerických vojsk na Ukrajinu – jen například do pobaltských států či Polska, tedy na východní hranici NATO.

„Poskytli bychom Ukrajincům ještě víc obranného materiálu, než dosud poskytujeme,“ dodal Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan. „Také prezidentu Putinovi řekl, že je další možnost: Deeskalace a diplomacie,“ tlumočil Sullivan obsah úterního telefonátu obou vůdců.

Ministr zahraničí Anthony Blinken už před videohovorem prezidentů avizoval, že by šlo hlavně o „hospodářské kroky s výrazným dopadem, jakých jsme se v minulosti zdrželi“.

„Ke šroubování ekonomického tlaku na Moskvu je spousta prostoru, pokud by se pro to Bidenova vláda rozhodla,“ uvedl pro Guardian Edward Fishman z think tanku Atlantic Council. „Současné sankce na Rusko jsou jen lehké; pokud sankce na Írán označíme za desátý stupeň z deseti, ty na Rusko jsou dnes asi tak druhý, třetí,“ dodal s tím, že například plně blokující sankce se netýkají žádné z velkých státních firem Ruska.

Trh dluhopisů

V dubnu Washington zakázal americkým institucím pořizovat nově vydané ruské státní dluhopisy, tedy vlastně Kremlu půjčovat peníze – což mělo zanedbatelný efekt. Washington tu může jít dál, například sankcionovat i sekundární trh dluhopisů, kde se vládní dluhopisy přeprodávají a míchají do balíčků s dalšími.

Plynovod Nord Stream 2

Nové potrubí z Ruska do Německa, proti němuž USA dlouhodobě protestují, už je dokončené a provozuschopné, ale německý energetický regulátor ho ještě neschválil. Členové nové trojkoalice, jež se právě v Berlíně ujala vlády, vůči tomuto projektu vyjadřovali skepsi. Pokud by snad Rusko vpadlo na Ukrajinu, je dost možné, že plynovod krachne.

Sankce na korporace a banky

„Bidenova vláda může uvalit těžké sankce na velké ruské banky, energetické společnosti, zbrojařské firmy… Nebo široké zákazy investic a poskytování služeb konvenčním ropným projektům,“ dává příklady Fishman. Třeba se nabízí finanční obři VTB a Gazprombank.

Oligarchové a jejich rodiny

Americké ministerstvo financí se poslední dobou zdráhalo cílit na ruské oligarchy – opatření proti Olegu Děripaskovi a jeho hliníkovému gigantu Rusal naštvala vládu Irska, kde také působí. V případě invaze by zřejmě americký kongres přidal na černou listinu další Putinovi nakloněné oligarchy, případně i rodinné příslušníky figur z prezidentových kruhů.

Bankovní systém

Největším klackem v Bidenově arzenálu je hrozba, že bude Rusko vyloučeno z globálního systému elektronických plateb Swift. Takový krok takřka vyřadil Írán (kvůli jadernému programu) z mezinárodního obchodu, i z Ruska by prakticky udělal vyvrhele.

Spojené státy plus několik spojenců z NATO budou s Ruskem v příštích dnech dále vyjednávat. Zatímco Severoatlantická aliance se obává vpádu na Ukrajinu v rámci podpory povstaleckých regionů na východě, Vladimir Putin se děsí, že by Ukrajina mohla do NATO vstoupit nebo s ní uzavřít takové spojenectví, které by v důsledku dostalo americké či jiné západní vojáky k ruským hranicím.

Video  Reflexe Kalouska a Stoniše 36: Kalousek v Reflexích: Krize na ukrajinských hranicích se nás týká, nesmí nám to být jedno  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

frantacizek ( 9. prosince 2021 11:00 )

to byl jen výchovný políček, kdyby si Ládík náhodou spletl hranice Sovětského svazu. Prý vypadal na streamu, že to ale pochopil..

frantacizek ( 9. prosince 2021 10:58 )

vy dva pode mnou, asi vás teď nepotěším - Joe sdělil oficiálně včera pozdě večer amerického času, že Vladimíru Vladimirovičovi nastínil, že ty současné sankce proti Sovětskému svazu jsou lahodou proti tomu, co jej čeká, kdyby zaútočil na Ukrajinu a bylo mu sovětským kačerem řečeno, že to chápe, měl z toho silný pocit, že to bylo pochopeno i v EU už přijde doba, kdy si budeme Vladimira Vladimiroviče vodit jako kačera, s energetickou soběstačností.. Bude vděčný, že tu může prodat něco ze svého nerostného bohatství a snížit si tak deficit rozpočtu tak, jak mu Evropa vypadne coby jeho hlavní klient v prodeji nerostného bohatství přes rotterdamskou komoditní burzu..

e.lesanova ( 8. prosince 2021 20:17 )

Obehraná písnička Naštěstí je Putin státník s chladnou hlavou a tyhle plky ho nechávají v klidu..Je spíš otázkou, zda takový Biden vůbec ví, s kým mluví, když už si nepamatuje ani jména rodinných příslušníků, kdy je ve které zemi a s kým kdy jedná...Je to dokola, výhrůžky, provokace, sankce...chtějí vyvolat konflikt za každou cenu

Zobrazit celou diskusi