Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bidenovi k převzetí úřadu gratulovali Babiš i Zeman. Jurečka ocenil projev

Aktualizováno -
20. ledna 2021
21:36
Autor: Mii - 
20. ledna 2021
19:52

Spolupráce na nové úrovni a lepší vztahy. Takové naděje vkládají čeští politici do demokrata Joea Bidena, který ve středu večer středoevropského času složil přísahu a stal se 46. americkým prezidentem. Mezi prvními gratulanty byli premiér Andrej Babiš (ANO) a český prezident Miloš Zeman, oba dva věří, že přátelství mezi Českem a USA se jen posílí. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) promluvil o globálních výzvách.

„Gratuluji Joeu Bidenovi k převzetí úřadu prezidenta Spojených států amerických! Těším se, že budeme dále rozvíjet česko-americké strategické partnerství, spolupráci v rámci NATO i upevňovat vztahy mezi EU a USA. Přeji hodně štěstí a síly do budoucna,“ napsal Babiš, kterému se podařilo během úřadování předchůdce Bidena, Donalda Trumpa, navštívit Bílý dům.

Zeman poslal vzkaz prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Přejeme úspěch při řešení všech složitých výzev současnosti a nalezení celospolečenského smíru. Věříme, že přátelství a spojenectví mezi ČR a USA se bude dále rozvíjet,“ uvedl český prezident.

Video  Přísaha Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

I ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) doufá, že se vztahy mezi zeměmi budou jen rozvíjet. „Přeji Joe Bidenovi hodně úspěchů při jeho velkém návratu do Bílého domu. Jsem přesvědčena, že dobré vztahy mezi ČR a USA budou za jeho vlády pokračovat a že se mu podaří provést svou zemi tímto nelehkým obdobím,“ sdělila na sociální síti.

To předseda ODS Petr Fiala při gratulaci zmínil, v jaké komplikované situaci se USA nachází. „Čím úspěšnější ve svém úřadu bude, tím lépe pro celý svět. To, co teď Amerika nejvíc potřebuje, je zase se spojit. A věřím, že totéž potřebuje i naše země: porozumění místo nenávisti, sbližování se místo prohlubování příkopů,“ je přesvědčen Fiala.

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) ve svém vzkazu použil pouze anglický jazyk. Nastínil, že je připraven pomoci Americe bojovat s globálními výzvami. „Budu pracovat na tom, aby naše aliance a partnerství bylo silnější než kdy dříve, mezi USA a ČR, a také celou EU,“ napsal ministr zahraničí.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s ohledem na svou působnost nezapomněl na bezpečnostní tematiku. „Věřím, že se nová americká administrativa soustředí na to, co Ameriku s Evropou a Českou republikou spojuje, ať už v oblasti obchodu, bezpečnosti nebo ochrany klimatu,“ sdělil na twitteru.

Šéf lidovců Marian Jurečka ocenil první slova, která Biden v úřadu vyslovil. „Líbilo se mi, že ve svém inauguračním projevu zdůraznil potřebu americkou společnost spojovat a usmiřovat, postavit se proti rasismu i sociálním rozdílům, vypořádat se s koronavirem a být prezidentem pro všechny Američany. Z jeho projevu byla cítit velká dávka odhodlání a naděje. Věřím, že po 4 letech je tu zase Amerika, která není jen první, ale s námi,“ nešetřil chválou.

Pekarová: S Bidenem se vrátila úcta k lidem

Zprávu zanechal také český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček. „Těšíme se na spolupráci s administrativou na prohlubování americko-českého spojenectví a přátelství, na kooperaci v záležitostech společného zájmu a prohlubování společných hodnot,“ uvedl na twitteru.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se s Bidenem do úřadu amerického prezidenta vrátila pokora, kultivovanost a úcta k lidem. „Přeji mu mnoho štěstí a odvahy při výkonu funkce,“ vzkázala.

Projev nového šéfa Bílého domu hodnotí kladně i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Vážím si toho, že se inaugurační projev Joe Bidena nesl v duchu spolupráce a podané ruky všem Američanům, včetně těch, co ho nevolili. Od jeho mandátu si slibuji více euroatlantické spolupráce v otázkách bezpečnostních i environmentálních,“ sdělil Bartoš.

Video  Lady Gaga na inauguraci prezidenta Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zdenek ( 20. ledna 2021 22:00 )

" vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá " - to soudruzi v Ceske republice se teteli blahem ...........

soudruzi - soudruzi-StBaci z ANO 2011 a soudruzi-pratele z CSSD a paradoxne i soudruzi-komuniste z KSCM

vilda69 ( 20. ledna 2021 20:34 )

Jurečka,Jurečka... kdo to je?

9876543 ( 20. ledna 2021 19:58 )

Pro posedlé globalisty, bude Biden to pravé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa