Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záblesk naděje: Unesená Shani (22) přežila mučení a plivání. Je naživu, tvrdí zoufalá matka

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. října 2023
17:45
Autor: Darina Jíchová, lig - 
10. října 2023
13:20

Festivaly jsou místa plná hudby, smíchu, zábavy a tance, přesně takový byl i ten víkendový u izraelského kibucu Reim v Negevské poušti. Mezi lidmi, kteří si plnými doušky užívali zábavy, byla rovněž Shani Louková původem z Německa. Mladá dvacátnice, pacifistka a tatérka tančila na hudbu a točila videa. Na akci pak ale vtrhli radikálové z hnutí Hamás a zahájili palbu, zabíjet jim nestačilo a dál hanobili těla svých obětí. Shani vysvlékli do naha, na její tělo plivali a pak ho zvráceně promenádovali jako trofej. Navíc jí měli vybrat bankovní účet, uvedl list Daily Mail. Pro rodinu ale svitla naděje, podle její matky mladá žena brutální mučení přežila a v kritickém stavu je v palestinské nemocnici.

Shani vyrostla v Izraeli, má však německý pas, byla milovnicí míru a pravidelně se účastnila mírových demonstrací, a dokonce odmítla povinnou vojenskou službu, prozradila její teta Orly Louková tisku. Právě německý pas ji před službou u armády zachránil.

Na záběrech z festivalu je vidět s přáteli, se širokým úsměvem na tváři, jak si užívá muziku. Netušila, že je to zřejmě její poslední tanec. Nikdo z přítomných netušil, že jejich radovánky přeruší ozbrojenci Hamásu. Jejich řádění si vyžádalo na 260 obětí a nespočet zraněných.

Na sociálních sítích se objevilo nejen video z festivalu, ale také záběry toho, jak se radikálové „chlubí“ jejím bezvládným tělem. A přestože se ze snímku nedá ověřit, zda je naživu, nebo po smrti, Shani leží zcela nehybně, nohu i hlavu má v podivném nepřirozeném úhlu. Její rodina se nechce vzdát naději, že by se jim milovaná Shani mohla vrátit domů, že zvěrstva Hamásu přežila. Její matka Ricarda zveřejnila srdceryvné video, kde prosí o informace o osudu své dcery.

Video  Návštěvníci festivalu Supernova před útokem Hamásu.  - TikTok
Video se připravuje ...

Shani je v nemocnici, tvrdí rodina

„To je moje dcera Shani Nicole Louková, německá občanka, která byla zajatá společně s dalšími turisty na jihu Izraele, zajalo ji palestinské hnutí Hamás,“ říká Ricarda na záběrech. Dívku rodina poznala podle tetování

V úterý rodině svitla naděje. Matka Němky tvrdí, že podle zpráv, které dostala z Palestiny, je Shani naživu. Má být hospitalizovaná v nemocnici v Pázmu Gazy. „Máme důkazy, že Shani je naživu, ale má vážné poranění hlavy a je v kritickém stavu. Každá minuta je kritická,“ uvedla matka pro německý Bild.

„Musíte jednat rychle a dostat Shani z Pásma Gazy,“ vzkázala německým úřadům.  

Samotní zástupci Hamásu tvrdí, že šlo o tělo izraelské vojačky, nicméně sestřenice Shani Tomasina Weintraubová-Louková uvedla pro Daily Mail, že rodina poznala Shani díky výraznému tetování na noze a dredům. „Nic víc nevíme, doufáme v pozitivní novinky, ale na tom videu na autě je určitě Shani. Byla na tom festivalu. Tohle je děsivá noční můra pro celou naši rodinu,“ doplnila.

Tomasina stejně jako zbytek rodiny se zoufale snaží spojit se Shani nebo s jejím mexickým přítelem, ale zatím se jim to nedaří. „Víme, že tam byla… Telefon však nezvedá, na zprávy nereaguje,“ vypověděla. Poslední zpráva od Shani přišla v sobotu brzy ráno, chvilku poté, co Hamás vypálil první rakety směrem na Izrael. Volala rodičům, podle matky trochu panikařila a říkala jim, že jde k autu a přesune se do bezpečí. „To bylo všechno,“ uvedla matka Shani. Pak přišla další zpráva, tentokrát od banky, že kreditní karta Shani byla použita v Gaze, někdo z jejího účtu vybíral peníze.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Pavla Pavla ( 12. října 2023 08:33 )

no hlavně, že přežila to PLIVÁNÍ..........

Alex1006 ( 11. října 2023 09:41 )

Ano a zda, ze hlavu ma celu od krvi. Strasneee.

Lucie Horska ( 11. října 2023 09:26 )

Přijde mi divné, že tancici dívka těsně před útokem nemá cernou podprsenku, zatímco bezvladne tělo osoby na pick-upu ano. Je možné, že se nejedná o tutéž ženu.

zuzakirsch ( 10. října 2023 21:03 )

To je jak diskotéky v Berlíné a ne z přísně nábožensky orientované zemi.

zuzakirsch ( 10. října 2023 21:03 )

To je jak diskotéky v Berlíné a ne z přísně náboženské orientované zemi.

Zobrazit celou diskusi