Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Starosta Birke pohřbil dceru (†21). Obdiv manželce i vztek po hnusném útoku politika: „Dobytek!“

Aktualizováno -
11. října 2023
10:53
Autor: amb - 
11. října 2023
05:00

Starosta Náchoda Jan Birke (SOCDEM) během úterního pozdního odpoledne pohřbil dceru Natálku. Ta tragicky zemřela na plicní embolii. „Úterý bude nejtěžší,“ sdílel politik s Bleskem své obavy začátkem týdne. „Doma se na to budeme celý den připravovat, chci být s manželkou Šárkou a dcerou Adélkou,“ uvedl. Kondolence přišly i od největších politických nepřátel – až na jednoho protivníka, který smrt Birkeho dcery ošklivě zneužil. 

„Ve středu půjdu znovu do práce, protože jinak se zblázním, jinak to není možné. Pracuju 20 hodin denně, spím čtyři hodiny. Musím brát prášky na spaní, jinak to nejsem schopný zvládnout,“ svěřil se Birke s tím, jak bojuje s odchodem dcery.  

Na poslední rozloučení s Natálií pozvala rodina jen nejbližší, kteří ji měli rádi a ona měla ráda je. „Desítky lidí volaly, kdy bude pohřeb. Přišlo mi, že se chtěly podívat, jestli starosta brečí málo nebo hodně. Ale nevadí mi to, nešířili jsme, kde pohřeb bude, a pokud někdo přijde, nebudu ho vyhazovat.“

„Natálka byla umělecká duše, byla úžasně talentovaná, chodila na Michael. Zároveň byla i fantastická na jazyky. Ale všechno je pryč, všechno je marné, cokoliv, co řeknu, je úplně zbytečné. Nedá se to vrátit, zemřelo mi dítě,“ vzpomínal na mladší dceru.

„Moje žena je neuvěřitelně statečná, klobouk dolů před ní. Vůbec nevím, jak je to schopná zvládnout, je obrovsky silná. Ale je to pro ni strašně těžké,“ svěřil se. Týden po tragické události museli jet do bytu, kde Natálka zemřela, a všechny pocity se jim vrátily.

„Když se to rozkřiklo, všichni začali spekulovat o tom, že Natálku znásilnili, že byla zdrogovaná a já nevím, co všechno… 48 hodin se po Náchodě řešilo, jestli ji někdo zabil nebo šlo o sebevraždu, ten tlak byl příšerný,“ uvedl Birke. Začalo to nabírat na obrátkách, a proto se politik rozhodl utnout další spekulace – ve čtvrtek večer na svém facebooku zveřejnil, že jeho dcera zemřela na plicní embolii. „Už jen z respektu k ní jsem to musel udělat.“

Pak se ale stalo něco, co rodině během těžkých chvil ještě přihoršilo. Lukáš Neterda, druhý místopředseda uskupení Manifest.cz, který se v minulosti objevil i na kandidátce uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci, na Birkeho dceru ošklivě zaútočil. „A najednou se objevil komentář nějakého člena Trikolory, kterého neznám…“ uvedl sám Birke. Trikolora popřela, že by Neterda byl jejím členem.

Promluvil o odporném útoku 

„Janu Birkemu zemřela dcera na embolii. Myslete si o mně, co chcete, ale z této události tohoto COVIDisty mám upřímnou radost, přeju mu to a směju se mu. Zaslouží si to, to on vás tady týral COVIDizmem. Často se nás také ptáte, jaké je řešení, tak tady ho máte. Čekat. Čekáme, až lidi ponesou následky svých činů, ideálně fatální, jako dcera COVIDisty Birkeho, a je jedno, jestli embolii měla jako následek očkování (kterého), nebo něco jiného. Problém není totiž vláda, ale její voliči. To musí padnout jako dcera Birkeho. Ta už progresivisty volit nebude a volby pro nás normální lidi budou dopadat o něco lépe. Příroda to vyřeší,“ napsal na facebook Neterda.

Vyjádření Lukáše Neterdy (TSS) ke smrti dcery Jana Birkeho (SOCDEM) Vyjádření Lukáše Neterdy (TSS) ke smrti dcery Jana Birkeho (SOCDEM) | reprofoto Facebook

„Nenacházím slov pro člověka, který pověsí na facebook takovou sračku. Takhle se nechová ani zvíře,“ popisoval Birke své pocity. „Všechno má své meze. Lidé mě mohou nenávidět, ale dokonce i ti největší političtí nepřátelé, stejně jako bývalé i současné politické celebrity, od kterých bych to ani nečekal, mi napsali upřímnou soustrast. Vědí, že existuje určitá hranice, a to nejhorší, co se může stát, je ztráta dítěte. To jsou lidé, kteří mají charakter."

„A pak nějaký dobytek, nějaký hajzlík, kterého jsem v životě neviděl, napíše něco takového, jen aby se zviditelnil. To je opravdu hyenismus největšího zrna,“ pokračoval Birke.

Než Neterda komentář smazal, lidé si ho fotili a posílali ho starostovi. „Domnívám se, že on sám ten příspěvek do půl hodiny smazal. Někdo mu nejspíš zavolal a řekl mu, že je to za hranou. Neumíte si představit, jaké to bylo, když si to přečetla moje rodina. Ta bezmoc byla šílená. Přemýšlel jsem, co mám dělat – podat trestní oznámení, aby se to odročilo s tím, že jsem politik a mám něco vydržet?“  

Přiznal, že by v té chvíli byl schopný sednout do auta a vyrazit za Neterdou. „Je to minimálně na pár facek.“ Uvědomoval si však, že by to opět odnesla akorát jeho rodina. Navíc není někým, kdo by mlátil ostatní. „Jsem vzteky bez sebe, ale žijeme v civilizovaném světě.“

Neterdův příspěvek pro něj byl ještě horší kvůli tomu, že o starostovi Náchoda psal jako o někom, kdo si smrt dcery zasloužil, protože ostatní nabádal k očkování. Sám Birke přitom prodělal těžký covid.

„Přežil jsem svou vlastní smrt. Jsem poměrně silný, ale je pravda, že mám za sebou covid, který mě málem zabil, ucpávání cév a do toho tahle rána. Ten šmejd mi sebral tři roky života. Také nemám rád pár lidí, ale tento člověk je s prominutím dobytek, který se chtěl zviditelnit a nakonec to, hrdina, stáhnul,“ řekl.

Dcera Adéla v osudný den obhajovala magisterskou práci 

„Ještě ke všemu se chce takový člověk ucházet o veřejnou funkci, stát se zástupcem lidu, to je šílené. Jeho chování musí odsoudit každý, kdo má děti. Opravdu jsem ochotný cokoliv všem prominout, ale tohle…“ povzdechl si. 

Něco takového ještě nezažil – přestože je jako politik zvyklý skoro na všechno. Vzpomínal, jak dřív lidé terorizovali jeho děti – dceři například strhli z krku řetízek s tím, že má tátu zloděje. Jindy byly po celém Náchodě plakáty s jeho obličejem a nápisem, že ukradl miliardu.

„Všichni si to fotili a ukazovali to mým dětem, avšak to všechno jsme skousli. Přestože jsem byl naštvaný na celý svět, věděl jsem, že je to moje práce a holky byly statečné, přestože Natálie kvůli tomu nenáviděla Náchod. Adéla to zvládala, ale Natálka byla nesmírně citlivá duše, snášela to špatně.“

A jak nyní situaci zvládají? „Důležité je, že jsme obklopení řadou přátel, se ženou i s Adélou pořád někdo je a pořád o něčem mluví. Adélka tři dny nemluvila, v ten den obhajovala magisterskou práci. Bylo to šílené, museli jsme běžet do školy, abychom jí to řekli dřív, než jí to někdo napíše. Avšak policie byla profesionální a odvedla excelentní práci. Policejní psychologové byli úžasní,“ přiznal Birke.

Dcera Adéla pracuje jako učitelka angličtiny a ode dna se odrazila díky léčbě šokem – když jí sdělili tragickou událost, po třech dnech jí vyzvedla ředitelka školy, kde pracuje, a řekla:  „Vstávej, nemám suply, potřebuju, abys šla učit,“ sdělil Birke a dodal: „Šárka také chodí do práce, musí, zůstat doma by bylo nejhorší. Čas rány hojí, ale ta rána je příšerná.“

Video  Starosta Birke otevřeně o svém dramatickém boji s covidem. Šlo mu o život.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa