Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Desítky tornád řádily v USA: Nejméně 18 mrtvých, poničené domy i zřícená střecha na lidi v divadle

Aktualizováno -
1. dubna 2023
19:51
Autor: ČTK - 
31. března 2023
23:29

Jih, středozápad i východ USA čelí ničivým bouřím a tornádům. Podle agentury AP mají již 18 obětí. Tornádo v Arkansasu si podle CNN vyžádalo nejméně čtyři mrtvé a desítky zraněných. V Illinois zemřel nejméně jeden člověk a dalších 28 jich utrpělo zranění, když se v divadle během metalového koncertu za bouře zřítila část střech. Bez proudu jsou v zasažených oblastech stovky tisíc lidí.

Tornáda se v pátek a noci na dnešek zformovala na mnoha místech USA - podle federálního Střediska pro předpovědi bouří (SPC) hlásí šest států dohromady přes 40 incidentů způsobených těmito živly.

Varování před tornády vydané Národní meteorologickou službou (NWS) platilo v Arkansasu, Louisianě, Mississippi a Texasu až do čtvrté hodiny ranní místního času (12:00 SELČ) a ve východním státě Tennessee až do sedmé hodiny ranní (14:00 SELČ).

Poničený Little Rock

Nejméně čtyři lidé zemřeli podle CNN při tornádu ve městě Wynne ve státě Arkansas a jeden člověk v hlavním městě státu Little Rock. Na obou místech přitom živel napáchal rozsáhlé škody, odnášel střechy domů a vytrhával stromy z kořenů.

Ve městě Little Rock bylo hospitalizováno okolo 30 lidí, sdělil podle agentury AFP médiím starosta města Frank Scott. Některá média s odvoláním na odhady záchranných složek a místní zdravotnické zařízení původně informovala, že v Little Rock jsou stovky zraněných.

Ze záběrů z místa na sociálních sítích je patrné, že bouře v tomto městě s asi 200 000 obyvateli zničila několik domů a převracela i nákladní auta.

„Některým domům to úplně vzalo střechu,“ popsala AFP z místa novinářka Lara Farrarová, která pracuje pro jedno z místních médií.

Podle listu The New York Times hasiči v Little Rocku chodí od dveří ke dveřím a hledají zraněné. „V tuhle chvíli se zdá, že jich není tak moc. Ale situace je stále proměnlivá,“ řekl NYT mluvčí hasičů Dustin Free.

Pád střechy v divadle

V Illinois ve městě Belvidere zemřel jeden člověk a 28 dalších osob utrpělo zranění, když se v místním divadle za silné bouře během koncertu zřítila část střechy, informuje CBS s odvoláním na místní představitele a hasiče. V divadle bylo v té chvíli asi 260 lidí včetně interpretů a zaměstnanců.

Jedna z návštěvnic koncertu Gabrielle Lewellynová popsala místní televizi WTVO-TV, že do divadla vešla jen asi minutu před tím, než tornádo udeřilo. „Vítr zesílil z nuly snad na tisíc během několika vteřin. Někteří se hned rozběhli ke zřícené střeše a zvedali ji, aby zpod ní vyprostili lidi,“ popsala Lewellynová, která neutrpěla žádné zranění.

Bez elektřiny bylo podle monitorovacího serveru PowerOutage dnes kolem 14:30 SELČ asi 258.000 odběratelů v deseti státech na americkém středozápadě a na severovýchodě USA.

Také před týdnem zasáhlo USA ničivé tornádo, a to stát Mississippi, kde následkem bouře zemřelo 21 lidí. Aktuální podmínky jsou podle meteorologů podobné těm z minulého týdne. Místa zasažená tornádem v pátek navštívil americký prezident Joe Biden s manželkou Jill.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zirioges ( 1. dubna 2023 21:32 )

Něco podobného se očekává letos i v Evropě.

Zobrazit celou diskusi