„Věc byla policií odložena. Nebyly zjištěny skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že se stal trestný čin," řekl policejní mluvčí Petr Vala.

Organizace Transparency International upozorňovala na to, že se při odklízení škod po tornádu ničil majetek domova, i když to nebylo nutné. Celé dění označila za „divoké vyklízení.“

Státní zástupce: Nedošlo k pochybení

Obrátila se také na státního zástupce. Ten ale vyjádřil souhlas s postupem policie a uvedl, že úmyslné systematické ničení majetku při odstraňování následků tornáda je neprokazatelné, že nedošlo pochybení při hlášení pojistné události a že váhání okolo následného využití S-Centra nelze vnímat jako porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Video
Video se připravuje ...

Tornádová zkáza domova důchodců v Hodoníně. Virtual Visit s.r.o.

Šimek: Nesrovnalosti v evidenci

Na nesrovnalosti v evidenci majetku domova přitom upozornil loni na zasedání zastupitelstva také bývalý hejtman, nyní předseda kontrolního výboru a opoziční zastupitel Bohumil Šimek (za ANO). Podle něj byly nesrovnalosti před i po tornádu, protože některé věci nebyly evidované, jiné zase evidované byly, ale nebylo možné je dohledat.

Špatná inventarizace

„Kontrola, kterou loni v S-Centru prováděl Jihomoravský kraj, odhalila nedostatky v inventarizaci majetku. Ředitel byl vyzván k nápravě, nápravná opatření byla splněna," podotkla mluvčí kraje AlenKnotková.

Kraj rozhodnutí vítá. „Výsledek šetření policejních orgánů respektujeme. Každý má právo podat trestní oznámení," dodala Knotková.

Jihomoravský kraj plánuje obnovu domova seniorů s náklady kolem půl miliardy korun. Hotovo má být v roce 2026.

Fotogalerie
20 fotografií