Mezitím, co drtivá většina mladších studentů ve školní lavici netrpělivě čeká, až zvonek oznámí konec vyučování, aby se mohli vydat ven za svými zálibami, senioři studující v Centru celoživotního vzdělávání se na nové vědomosti nemohou dočkat.

Kromě těch je ale naplňuje také samotný kontakt s podobně smýšlejícími vrstevníky a díky studiu navíc pečují i o své duševní zdraví. V lavicích CCV tak často usedají i senioři, kterým je více než 90 let! A právě těm patří závěr každého zimního semestru, místo zkouškového období se koná společná oslava narozenin.

Lepší studium než zamlada

Zdeněk Pošva (90) studuje již třináctým rokem, jak sám říká všechno. Zajímají ho dějiny, architektura památky a spousta dalšího. „Hodnotit sám sebe mi nepřísluší, ale dělá mi obrovskou radost, když se procházím po Praze a mohu si různá místa spojovat s událostmi, o kterých se na přednáškách mluví. Rád se na tato místa vydávám i cíleně, například když vím, že nějaká významná osobnost měla oblíbenou hospodu, rád se tam podívám,“ vysvětluje Zdeněk Blesku.

Cítí se být o něco lepším studentem, než tomu bylo v mládí, avšak už tehdy na tom byl dobře. „Kdyby mě tehdy nepoškodila ruštinářka, odmaturoval bych s vyznamenáním. Dala mi trojku, protože jsem se nechtěl učit ruštinu,“ vzpomíná.

Zdeněk Pošva studuje v CCV už třináctým tokem
Autor: Renata Matějková

Studium historie a architektury zajímá také Ladislava Malého (91), jako doktor se studiem musel zabývat celé mládí. Svůj rozhled si chce rozšířit ale také v jiných oborech, což byla jeho hlavní motivace, proč se ke studiu přihlásil. „Řekl bych, že v současnosti jsem lepším studentem než v mládí, protože studujeme z vlastní vůle, není to žádná příprava na zaměstnání, takže je to zkrátka příjemné,“ vysvětluje Ladislav. Pokud to dovolí zdraví, vždy se snaží o stoprocentní docházku. 

Zdeněk i Ladislav se shodují na tom, že díky studiu se jejich mysl drží ve velmi dobré kondici. Všem svým známým v podobném věku studium vřele doporučují. Narozeniny dnes společně s dalšími studenty oslavili v Kulturním zařízení Domovina. Na zdraví, které je v tomto věku nejdůležitější, si s nimi přišel připít také starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě). Kromě něj, zde na studenty čekalo bohaté občerstvení a zábavný program, mimo jiné například houslový virtuóz Alex Shonert.

MUDr. Ladislav Malý titul si nepřestává rozšiřovat své obzory ani ve věku 91 let
Autor: Renata Matějková

Jak to v centru chodí?

Vedoucím centra v pražských Holešovicích je Ing. Danuše Steinová, která se vzdělávání seniorů věnuje více než 40 let. Když v roce 1993 založila vzdělávací program Univerzita volného času, do prvního semestru se jí přihlásilo téměř 3000 lidí. V současné době nabízí CCV 21 studijních oborů, přičemž 6 z nich probíhá distanční formou online.

„Nabízíme celou řadu oborů, jako třeba Osobnosti o psychologii a medicíně, kam se mi podařilo získat skutečně velké kalibry, jako profesoři Pirk nebo Weiss, to je velmi obsazený obor. Ale máme také například dějiny hudby, dějiny umění, architekturu, konfliktní regiony světa atd.,“ vysvětluje Danuše Steinová.

Vedoucí centra Ing. Danuše Steinová
Autor: Renata Matějková

Studentů, kterým je přes 90 let, má v současné době 15. Vedoucí centra Danuše Steinová na nich obdivuje především jejich touhu po rozšíření svých obzorů, a že od života stále ještě něco očekávají. „Je úžasné, obdivuhodné a unikátní, že stále touží po socializaci se stejně motivovanými vrstevníky, dokonce si troufám říct, že bychom ve světě nenašli obdobný příklad tak vysokého studentského nadšení v tak vysokém věku."

Zápisné na jeden semestr je symbolické, činí 600 korun za semestr, během kterého proběhne 8 přednášek a celá řada zájmových aktivit. Výhodou zájmového studia je, že na konci semestru na seniory nečeká žádná zkouška, ušetří se tak stresu, z toho, že je někdo bude zkoušet. Jedinou motivací ke studiu je tak čistě zájem o daný obor. Zpětná vazba se proto projevuje tak, že se studenti hlásí znovu a znovu, někteří dokonce už po dobu dvaceti let.

Fotogalerie
15 fotografií