Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Úsměvy a podané ruce: Biden poprvé jedná s čínským prezidentem, má dojít i na Tchaj-wan

Autor: ČTK, swp - 
14. listopadu 2022
11:40

Na indonéském ostrově Bali, v dějišti nadcházejícího summitu velkých světových ekonomik G20, dnes začala schůzka amerického prezidenta Joea Bidena s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Jde o první osobní schůzku obou státníků od Bidenova zvolení americkým prezidentem. Podle tiskových agentur si Biden a Si na úvod setkání podali ruce a vzájemně se ujistili o vůli urovnat vzájemné vztahy.

Očekává se, že během setkání prezidentů dojde řeč například na otázku Tchaj-wanu, obchod, porušování lidských práv v Číně nebo válku na Ukrajině.

Americký prezident na úvod dnešní schůzky vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy a Čína mohou překonat neshody a zamezit tomu, aby jejich vzájemné soupeření přerostlo v konflikt.

Prezident Si řekl, že s Bidenem sice byl ve spojení prostřednictvím videokonferencí, ale nic podle něj nemůže nahradit osobní setkání. Těší se prý na spolupráci s Bidenem, aby se americko-čínské vztahy opět vrátily na správnou cestu. Čínský prezident ujistil, že je připraven na „upřímnou“ výměnu názorů s Bidenem ohledně strategických otázek.

Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan před schůzkou řekl, že šéfa Bílého domu čeká několikahodinové jednání, během nějž chce být „zcela otevřený a upřímný“. Biden si podle Sullivana nepřeje, aby se soupeření mezi USA a Čínou proměnilo v konflikt nebo konfrontaci.

Dvoudenní schůzka zemí G20 začíná oficiálně v úterý a politici budou jednat především o dopadech ruského vpádu na Ukrajinu, tedy o energetické krizi či problémech s dodávkami potravin a hnojiv, ale také o důsledcích pandemie covidu-19 pro globální ekonomiku.

Video  Biden upadl na schodech při cestě do Air Force One. Hned natřikrát.  - Reuters
Video se připravuje ...

frantacizek ( 14. listopadu 2022 16:25 )

aby soudružka Zakharovova do týdne nekondolovala, že soudruha Lavrova zabil opičí trus v jídle..

frantacizek ( 14. listopadu 2022 16:25 )

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-valka-na-ukra­jine/­728190­/puti­nuv-ministr-lavrov-nahly-prevoz-do-nemocnice-ze-summitu-g20-dezinformace-tvrdi-rusove.html


no vysoká vlhkost není nic pro Sověta-kardiaka..čiže dotočil a pak soudruha zase napojili na EKG a už i Ecmo..

Zobrazit celou diskusi