Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak čelit trumpismu? Americe můžou dát lekci volby v Česku a porážka Babiše, věří komentátor

Autor: mav - 
20. října 2021
05:10

Chceme zachránit americkou demokracii od trumpismu? Jednou z cest je plán, který vedl k překvapivé porážce českého premiéra Andreje Babiše, známého také jako český Donald Trump, píše v komentáři pro CNN právník a publicista Dean Obeidallah.

„Jak lidé v České republice Babiše vytlačili? Různé politické strany odložily své ideologické rozdíly a zformovaly spojenectví s jediným cílem: Odstranit ho z funkce,“ píše Obeidallah. „Takže se konzervativnější strana musela spojit s protisystémovou stranu, jež podporuje manželství gayů a další progresivní kauzy.“

Komentátor připomíná slova vítězného Petra Fialy: „Lidé už měli dost populistické politiky, že se tu neřeší skutečné problémy, že se tady pořád řeší jen populisticky, krátkodobě to, co lidi trápí,“ řekl lídr koalice Spolu České televizi po sečtení výsledků. Potenciální premiér také slibuje „normální, slušnou a kompetentní politiku“ oproti Babišovu rozdělování společnosti.

Babišova porážka upevní pozici Česka v západním táboře, odkázal pak Obeidallah na přesvědčení českého politologa Michala Klímy. Babiš měl spíš blízko k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, kterého milují bílí nacionalisté, zatímco západní představitelé ho kritizují za nedemokratické způsoby, jakými se drží u moci. Naopak Donald Trump taková obviňování Orbána odmítal, když ho předloni uvítal v Oválné pracovně Bílého domu. „Jako já, trochu kontroverzní. Podle mnohých koná správně ve věci imigrace,“ pochválil jej před novináři.

Politický systém USA je od Česka dost odlišný, na federální úrovni mu zcela dominují dvě strany – napravo republikáni a nalevo demokraté. Přesto české volby nabízejí lekce platné i pro dnešní USA, argumentuje Obeidallah. Republikánská strana se podle něj hodně změnila – před Trumpem byla z podstaty demokratická, a byť zrovna neprosazovala multikulturní společnost jako Demokraté, alespoň ji tolerovala. To už neplatí.

„V zásadě jim jde o zachování identity bílé, křesťanské Ameriky,“ řekl Obeidallahovi profesor politologie Harvardské univerzity Steven Levitsky, spoluautor knihy Jak umírají demokracie. V ní varoval Američany před vládou Donalda Trumpa, jež se nezřídka inspirovala u diktátorů. Republikáni jsou dnes podle něj na úrovni krajní pravice v Evropě, proti imigraci, proti liberální demokracii.

Udržet se u moci

Devatenáct států USA, ovládaných republikány, od letošního ledna přijalo dohromady 33 zákonů, které znesnadňují volební účast. Na první pohled nevypadají diskriminačně, ale v praxi většinou znamenají, že se o své volební právo nehlásí hlavně lidé přistěhovaleckého původu či příslušníci chudších menšin, kteří častěji volí Demokraty.

„Republikáni chápou, že se stále více stávají menšinovou stranou – jak volebně, tak demograficky. Potlačování volební účasti je jejich úsilím, jak si udržet a získat politickou moc nad většinou,“ píše Obeidallah.

Rizikem není jen samotná osobnost Donalda Trumpa, u nějž se neví, zda se bude pokoušet o comeback do Bílého domu. Už se za něj staví i celá strana. „Radši by ukončili demokracii než svou politickou kariéru,“ poznamenal Levitsky. Trumpovi se daří zastrašovat spolustraníky, kteří s jeho postoji a metodami nesouhlasí.

Podle Levitského dává Evropa Americe příklad: Pro zachování demokracie je zapotřebí široká koalice, která bude sahat od radikálně levého – progresivního křídla Demokratické strany přes umírněné Demokraty až po středovější republikány.

Například někdejší guvernérka New Jersey a v éře George Bushe šéfka Úřadu pro ochranu životního prostředí Christine Todd Whitmanová spolu s Milesem Taylorem, který za Donalda Trumpa krátce dělal šéfa kanceláře ministra vnitřní bezpečnosti. V New York Times publikovali komentář o tom, že se spojilo víc než 150 republikánů, včetně bývalých guvernérů, kongresmanů a čelních stranických představitelů, aby bojovali proti trumpismu – proti „trumpovským extremistům“ hodlají podpořit demokraty. Byť je jim jasné, že se na mnohých politikách neshodnou, „shodneme se na něčem zásadnějším: demokracii“, uvedla dvojice autorů. „V bitvě o duši amerického politického systémů se nemůžeme stáhnout do svých ideologických koutů.“

„Musíme utvořit prodemokratickou koalici stejně, jako lídři v České republice dokázali odložit politické rozdíly, aby porazili pravicově populistického premiéra,“ uzavírá Obeidallah. „Snad mí kolegové progresisté také uvidí nutnost spojit síly s těmi, s nimiž se vášnivě neshodneme na politikách, ale s nimiž vášnivě souhlasíme, pokud jde o zachování demokracie. Záleží na tom budoucnost našeho národa.“

Video  Andrej Babiš u Donalda Trumpa v Bílém domě: Co si řekli?  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

sidneyfoster ( 20. října 2021 07:54 )

Pane Bože ty to vidíš.

lahny ( 20. října 2021 07:48 )

..Musíme utvořit prodemokratickou koalici stejně, jako lídři v České republice dokázali odložit politické rozdíly, ...
Hlavně musíte najít na Trumpa něco v Pandora Papers a zveřejnit jeho jméno a ostatní jména až po volbách.Jenže ta ostatní jména se už NIKDY nezveřejní.
Takto se vyhrávají volby v České republice.JEDINĚ PODRAZEM.

bizon_pepa ( 20. října 2021 07:21 )

Myslel jsem, v cnn už prokoukli. Ale evidentně tam jsou stejní tupců jako u na v ČT.

Zobrazit celou diskusi