Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Trump spřádá plány na návrat do Bílého domu. „Děsí mě to,“ říká bývalá pravá ruka exprezidenta

Autor: Darina Jíchová - 
5. října 2021
21:22

Exprezident Spojených států Donald Trump už od loňské prohry u voleb naznačuje, že se v roce 2024 bude znovu ucházet o prezidentské křeslo. Jeho bývalá mluvčí Stephanie Grishamová, která pracovala i pro Melanii Trumpovou jako její personální šéfka, se možné kandidatury děsí. Nebojí se jen o osud USA, ale i svůj vlastní, je totiž autorkou knihy plné šokujících odhalení a skandálů, informovala stanice CNN.

Paměti Grishamové, jež popisují její téměř šestiletou „službu“ pro Trumpovy, vyšly tento týden. Během jednoho z rozhovorů k propagaci knihy prohlásila, že se obává exprezidentovy kandidatury. „Ano, děsí mě to, že se v roce 2024 chce znovu zapojit do boje o Bílý dům. Nemyslím si, že je vhodný pro funkci prezidenta,“ sdělila reportérům stanice ABC.

Trump se v případě zvolení pomstí nepřátelům

Podle Grishamové není Trump způsobilý k tomu, aby zastával roli prezidenta USA. Během rozhovoru rovněž dodala, že lituje svého podílu na „kultuře bezstarostné nečestnosti“, kterou razili Trumpovi během svých čtyř let u moci. „Chci nyní poučit veřejnost o jejich chování v Bílém domě, protože to vypadá, že Trump bude znovu kandidovat v roce 2024,“ sdělila novinářům. „Mezi republikány má stále silnou pozici a je případným favoritem,“ dodala.

„Jeho druhé funkční období by bylo založené na pomstě. Šel by po všech svých nepřátelích,“ zmínila se o tom, že by se tažení netýkalo jen Trumpových politických oponentů. Je možné, že by se msta dotkla i jí samotné. Už když před měsícem oznámila vydání svých memoárů, řada lidí ji varovala, že jí to Trumpovi „vrátí“.

V Bílém domě šlo o přežití

„Myslím, že přijde s nějakými drakonickými zákony, proto chci lidi varovat,“ podotkla Grishamová. „Na jednu stranu dal jako prezident hlas mnoha lidem, kteří se cítili být zapomenuti. Většina z nás, včetně mě samotné, se k němu přidala opojená mocí. Časem pak už ale v Bílém domě nešlo o službu národu, ale o přežití,“ popsala dobu strávenou po exprezidentově boku. Grishamová přiznala, že ze začátku skutečně věřila v Trumpa a jeho politiku. To, že je jeho vláda „toxická“, si uvědomila až tehdy, když se stala jeho mluvčí. Dlouho to v Západním křídle nevydržela a vrátila se znovu do Východního ke Trumpové.

Podstatnou část své knihy věnuje i postavě bývalé první dámy, během rozhovoru vysvětlila přezdívku, kterou si Trumpová vysloužila od své ochranky. Říkalo se jí „Locika“ podle pohádkové postavy dívky, která žije uzavřená ve věži. „Paní Trumpová moc nechtěla opouštět rezidenci,“ objasnila Grishamová. Poznamenala, že i když tisková kancelář Trumpové zaútočila na její knihu, obsah úplně nepopřela.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi