Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

První rozhovor exšpiona, co připravil složku o Trumpovi: Jak to bylo s právníkem a Prahou?

Autor: Darina Jíchová - 
19. října 2021
05:20

Jméno britského bývalého agenta Christophera Steelea je nejčastěji spojováno se složkou věnovanou americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi. Dokument obsahuje důkazy, které by měly potvrzovat, že Rusové měli na Trumpa kompromitující materiál. „Steelova špinavá složka“ se poprvé objevila v roce 2017, sám exagent ale teprve nyní podal první televizní interview, uvedla stanice CNN.

Složka má 35 stran a zahrnuje i zprávy o tom, že Rusové shromáždili vlastní spis o Trumpovi, jímž ho chtěli vydírat, inkriminující materiály zahrnovaly dokonce i nahrávky sexu. Steele také ve svém dokumentu uvedl, že Rusové podporovali Trumpa už pět let před jeho zvolením. Jeho spolupracovníci se prý měli pravidelně stýkat se zástupci Kremlu.

Steeleův spis byl zveřejněn 10. ledna 2017 na serveru Buzzfeed, většina předních médií tehdy odmítla jeho publikaci, neboť si nebyla jistá jeho pravostí. Podle Steelea je 70 až 90 procent informací pravdivých, exprezident Trump však tvrdí, že je to celé výmysl.

Proč prolomil mlčení?

Steele se v neděli 17. října objevil v dokumentu stanice ABC News, svoje rozhodnutí vystoupit v televizi vysvětlil tím, že „chce věci uvést na pravou míru“, a to hlavně svůj podíl na vyšetřování ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. „Většina lidí vaše jméno slyšela před pěti lety, ale vy jste po léta až doteď mlčel. Proč jste se rozhodl prolomit mlčení?“ vyzvídal moderátor George Stephanopoulos.

„Myslím, že prvním a asi nejdůležitějším důvodem je to, že problémy, které jsme identifikovali v roce 2016, nevymizely. Dá se říct, že se zhoršily. Myslím, že je proto důležité, abych vystoupil a uvedl věci na pravou míru,“ prohlásil Steele.

Jeho neověřená složka se stala jedním z nejkontroverznějších aspektů vyšetřování FBI zaměřeného na Trumpovy vazby na Rusko. Toto vyšetřování vedl zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller. Řada informací ze složky, například záznam toho, že Trump měl požádat prostitutky, aby se vymočily na postel v moskevském hotelu, který si při svém pobytu v Rusku pronajal jeho předchůdce Barack Obama, se neprokázaly.

Jednání v Praze

Závěrečná zpráva vyšetřovatele Muellera rovněž uvádí, že se nepotvrdilo tvrzení, že exprezidentův někdejší osobní právník Michael Cohen v roce 2016 vycestoval do Prahy, kde se setkal se zástupci Ruska. Nicméně Steele v rámci svého rozhovoru zdůraznil, že všechny jím dodané materiály jsou pravdivé. „Stojím za prací, kterou jsme odvedli, za našimi zdroji a naším profesionalismem, který jsme do toho vložili,“ uvedl Steele.

FBI použila složku k tomu, aby získala povolení k sledování bývalého Trumpova konzultanta Cartera Page, což se stalo předmětem drsné inspekce ze strany ministerstva spravedlnosti. Podle té FBI na začátku vyšetřování ruského vlivu na volby postupovala řádně, pak se ale nechala „strhnout k pochybným krokům“.

Steele: Nahrávka existuje

Steele však trvá na tom, že Rusové mají video, na kterém Trump pozoruje modelky, jak močí na postel v hotelovém pokoji. „Ano, ta nahrávka s největší pravděpodobností existuje, nemůžu to ale říct na 100 procent. Rusové zřejmě nemají důvod, proč něco takového zveřejnit,“ řekl moderátorovi. Steele rovněž věří tomu, že Cohen skutečně v roce 2016 odjel na schůzku s Rusy do Prahy.

Cohen to však pod přísahou několikrát popřel a podle inspekce ministerstva spravedlnosti FBI potvrdila, že Trumpův exprávník v Česku nebyl. Steele se domnívá, že Cohen lže. Bývalý Trumpův právník v roce 2019 skončil ve vězení za to, že uplácel exprezidentovy milenky. Výpověď o jednání s Rusy by mu podle Steelea ještě přihoršila.

Trumpův bývalý právník Michael Cohen Trumpův bývalý právník Michael Cohen | Reuters

„Ale od té doby, co šel do vězení a co se obrátil proti Trumpovi, řekl všechno možné a nemožné. Proč by nepřiznal Prahu?“ ptal se bývalého agenta moderátor. „Myslím, že se bojí následků, přece jen je to dost inkriminující a ponižující,“ objasnil Steele.

„Nedočkavě vyhlížím jeho další tajnou složku, která prokáže existenci Lochnesky, bigfoota nebo to, že Elvis stále žije,“ reagoval na Steelea Cohen. „Jsem připraven přijmout, že ne všechno ve složce je stoprocentně přesné. Ale nemůžu říct, že by se to týkalo Cohenovy cesty do Prahy,“ zakončil Steele.

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi