Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putinova tajná zbraň: Krásná Darja mluví několika jazyky. „Nasadil“ ji i na Trumpa

Autor: Darina Jíchová - 
3. října 2021
05:00

Díky nové knize o exprezidentovi Spojených států Donaldovi Trumpovi se dostala do zájmu novinářů jedna z tlumočnic ruského prezidenta Vladimira Putina. Velmi atraktivní Darja Bojarská (36) měla podle bývalé mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamové Trumpa rozptýlit, Putin prý využil toho, že americký exprezident má zálibu v mladých krásných ženách. Kreml popírá, že by Bojarská měla jinou funkci než tlumočení, uvedl list Dail Mail.

Grishamová, která působila nejen jako mluvčí Bílého domu, ale i jako personální šéfka někdejší první dámy Melanie Trumpové, sepsala paměti své práce pro Trumpovy. Původně byla považována za jednu z nejloajálnějších zaměstnankyň Trumpových, dělala pro ně od roku 2015 do ledna 2021. Rezignovala poté, co Trumpovi příznivci vnikli do budovy Kapitolu.

Tlumočnice ruského prezidenta Vladimira Putina Daria Bojarská. Tlumočnice ruského prezidenta Vladimira Putina Daria Bojarská. | Profimedia.cz

Ve svých memoárech napsala, že Putin si byl dobře vědom toho, že Trumpovi se líbí mladé a krásné ženy. Ruský prezident toho měl využít na bilaterálním jednání s americkým exprezidentem během summitu skupiny G20 v roce 2019 v japonské Ósace. Putin s sebou na schůzku vzal atraktivní brunetku.

Peskov: To nebyl náš záměr

Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov popřel, že by záměrem Kremlu bylo Trumpa rozptýlit. Grishamovou o přítomnosti krásné tlumočnice informovala expertka na Rusko Fiona Hillová, ta o tématu promluvila i s reportéry The New York Times. Podle ní si ji vybral Putin osobně a ne pro její lingvistické schopnosti.

„Když jednání začalo, Fiona se ke mně nahnula a upozornila mě na Putinovu tlumočnici, překrásnou brunetku s dlouhýma nohama. Fiona mi řekla, že si myslí, že si ji Putin vybral záměrně, aby rozptylovala našeho prezidenta,“ popisuje ve své knize Grishamová.

Bojarská neovládá jen angličtinu, amatérsky tancuje latinskoamerické tance, konkrétně salsu a bachatu, trénovala s moskevskou skupinou MamboGROUP. Bojarská pravidelně pracuje pro ministerstvo zahraničí a Parlamentní shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE). Novináři Daily Mailu se domnívají, že tlumočnice žije ve Vídni, pokud ne trvale, tak alespoň dočasně, kde sídlí Parlamentní shromáždění OSCE.

Rusko a USA se dohodly na uspořádání summitu Putin-Trump Rusko a USA se dohodly na uspořádání summitu Putin-Trump | Reuters

Na jednání se obléká střídmě, také v Ósace měla tmavomodré konzervativní šaty, rozhodně nepůsobila jako svůdkyně nebo femme fatale. Nicméně na svých sociálních sítích má spoustu snímků, kde se chlubí svým tělem.

Putinovi kráska tlumočí často

„Tlumočníky nám poskytuje ministerstvo zahraničí. Prezident Putin v procesu jejich výběru není zapojen. Z prezidentské administrativy jde pouze žádost o tlumočníka,“ reagoval Peskov na obvinění z toho, že Bojarská měla dělat i něco jiného než překládat. Dodal, že to není poprvé, kdy Bojarská překládala pro Putina. V roce 2016 tlumočila i jeho schůzku s exprezidentem USA Barackem Obamou v Číně.

Tlumočnictví studovala v Petrohradu, Státní pedagogickou univerzitu absolvovala v roce 2009. V posledních letech se objevila po Putinově boku skutečně několikrát, kromě schůzek s Obamou a Trumpem tlumočila i jednání s bývalým bezpečnostním poradcem USA Johnem Boltonem v roce 2018 nebo setkání se šéfem FIGA Giannim Infantinem v roce 2016.

krapotkin ( 4. října 2021 00:56 )

To je životní zkušenost s ruskou sebrankou.

bizon_pepa ( 3. října 2021 10:18 )

To vypadá, že autor článku už má prázdniny a s tím spojenou okurkovou sezonu.

samuray ( 3. října 2021 09:01 )

Naštěstí i ti "nedouci" jsou chytřejší než Vy.

krapotkin ( 3. října 2021 07:58 )

Tak, Trumpovi kočku a do Čech vyváží felčarské nedouky, aby tady mrzačili a vyvraždovali České občany, kteří ještě pamatují rok 1968.

Zobrazit celou diskusi