Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šlapky na hotelu i zapomenuté klíče od krytu: Nová kniha odhaluje selhání ochranky prezidentů USA

Autor: mav, The Times, Washington Post - 
24. května 2021
13:50

Ochranka amerických prezidentů zvaná Secret Service má pověst dokonalých profesionálů, připravených položit za své chráněnce život. V zákulisí však je patrné, že odhodlání nestačí, agentura se potýká s nedostatkem financí, vybavení, ale i disciplíny, píše deník Times.

„Jsou supervážní, nikdy se neusmívají,“ říká zkušená reportérka Washington Postu Carol Leonnigová. „Mají nečitelné tváře, neproniknutelné brýle. Všechno perfektně naleštěné,“ dodává. Co se však děje v pozadí, má k dokonalosti daleko. Jak z hlediska kapacit agentury, tak morálky agentů.

Například v noci na 22. listopadu 1963 při prezidentské návštěvě v texaském Dallasu nejméně devět příslušníků Secret Service popíjelo dlouho do noci – někteří do dvou, jeden až do pěti. Těžko říct, zda by vyspalí a bez kocoviny dokázali zabránit atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho, ovšem pověsti ochranky tím rozhodně nepomohli.

Atentát na Kennedyho

„Ti chlapi pracovali nonstop, John F. Kennedy je dřel… Byl světoběžník jako žádný prezident před ním, oni sami věděli, že jsou vyčerpaní a že na to nestačí. Ale tu noc potřebovali upustit páru,“ hájí je novinářka Leonnigová, která o Secret Service a hlavně o jejích skandálech právě vydala knihu Zero Fail: the Rise and Fall of the Secret Service (Nulová chybovost: Vzestup a pád Secret Service).

Jinou chybu udělali agenti za teroristických útoků 11. září 2001: Vedli viceprezidenta Dicka Cheneyho do bunkru pod Bílým domem, avšak zapomněli si vzít klíče.

Vážný problém nastal, když se tucet agentů Secret Service nechalo načapat se sexuálními pracovnicemi v Bolívii. V Cartageně roku 2012 chystali návštěvu prezidenta Baracka Obamy; s ostudou mazali domů a Secret Service musela pracovat na své reputaci.

„Všichni měli dojem, že agenti Secret Service jsou ti dokonale upravení chlapi, s dokonalou dietou, tréninkem, a samozřejmě morálkou. V Cartageně se ukázalo, že tucet agentů poslali zpátky, vyšetřovaných, že si na pokoje brali prostitutky,“ říká Leonnigová, která za články o cartagenské „šlapkagate“ získala Pulitzerovu cenu. „Byli obviněni, že si z prezidentské cesty dělají něco jako výlet do Las Vegas, včetně pití a prostitutek,“ dodává.

Bílý dům v ohrožení

Pár měsíců po „šlapkagate“ se do čela agentury postavila první žena, Julia Piersonová, s úkolem napravit jí image. Nevydržela ani rok a půl. K jejímu pádu přispěl i nožem ozbrojený narušitel v Bílém domě, armádní veterán trpící posttraumatickou stresovou poruchou po nasazení v Iráku Omar Gonzalez. Vyhnul se osmi strážcům a vnikl do budovy.

Leonnigová napočítala jedenáct chyb, jichž se tehdy příslušníci Secret Service dopustili. Například psovod telefonoval, a proto neslyšel upozornění vysílačkou; jeho vlčák prý odpočíval. Někteří další agenti své vysílačky vypínali, deaktivován byl i poplašný systém, neboť předtím vyhlásil několik planých poplachů.

Podobná série chyb roku 2017 umožnila Jonathanu Tranovi procházet se přes čtvrt hodiny po prezidentském trávníku. Chtěl osobně prezidentu Trumpovi doručit dopis o ruských hackerech. Přeskočil plot, senzor ho zaznamenal ve 23:20, leč vyslaný agent ve tmě narušitele nespatřil. Selhala světla spouštěná detektory pohybu, další čidla byla vypnutá – opět kvůli planým poplachům. Patnáct strážců Trana nevidělo, dokud ho nechytili u hlavního vchodu Trumpovy rezidence. „Senzory, kamery, alarmy a vysílačky nefungovaly,“ píše Leonnigová a dodává: „Tohle má být nejbezpečnějších sedm hektarů na světě, leč oni neměli peníze, aby to vše opravili.“

Tehdy podle ní agentura měla napjatý rozpočet kvůli extra požadavkům Donalda Trumpa. Secret Service střežila 41 členů jeho početné rodiny i vlády. Prezident navíc požadoval i nonstop ochranu svého mrakodrapu Trump Tower na Manhattanu, třebaže onoho roku 2017 ho navštívil jen třikrát. Spoustu víkendů zase létal na svou rezidenci na Floridu či některé ze svých golfových hřišť, kam ho muselo doprovázet 70 příslušníků.

Leonnigová zmiňuje i zkazky o neprofesionalitě strážců za minulého prezidenta. Jeden si prý fotil selfie se svým chráněncem, prezidentovým vnukem Donaldem III. Jeho máma Vanessa Trumpová, exmanželka Donalda jr., prý zase „měla velmi blízko k jednomu z agentů střežících rodinu“. A mladší Trumpova dcera Tiffany „začala trávit nezvykle hodně času o samotě s agentem Secret Service“, dodává autorka. Mluvčí Vanessy Trumpové její tvrzení nekomentuje. „Tiffany měla se Secret Service naprosto profesionální zkušenost,“ odmítla její mluvčí „nepravdivé drby“ ve vyjádření pro Washington Post.

Jeden viditelný pokrok je u Bílého domu patrný. Začaly práce na jižní straně pozemků. „Psalo se, že Trumpovi tyto práce odkládali, neboť nechtěli být rušeni. Tu nepříjemnost přenechali prezidentu Bidenovi,“ uvádí deník Times. Jinou rekonstrukci zabezpečení si prý Trump přál: nelíbilo se mu, jak při vjezdu do areálu Bílého domu limuzína drncá, tak chtěl vykopat všechny do země zajíždějící bariéry. Podle zdrojů Leonnigové poradci Trumpovi nápad odkývali, ale realizaci odkládali v naději, že na to zapomene.

Ochranka bez prostředků

„Secret Service ví o knize, která omílá dřívější výzvy, jež agentura překonala a poučila se z nich,“ komentovala pro Washington Post mluvčí Secret Service Cathy Milhoanová. „156 let je kvalifikovaný personál agentury oddaný úspěšnému vykonávání svých ochranných a vyšetřovacích úkolů,“ zmiňuje

Leonnigová svá tvrzení opírá o stovky hodin rozhovorů s víc než 180 lidmi, včetně současných a bývalých agentů i funkcionářů agentury; zpravidla je samozřejmě nejmenuje. „Poskytli mi komentovanou prohlídku, ukazovali mi, jak se krok za krokem Secret Service stává papírovým tygrem, oslabeným arogantním, úzkoprsým vedením, povyšováním podle loajality místo schopností, roky nízkých rozpočtů i přežitou technologií,“ uvádí autorka v úvodu knihy.

Také hovořila se zdroji z vlád osmi prezidentům. Odmítá ale, že by na službu jen lacině útočila: „Tyto tvrdé pravdy píšu pro dobro Secret Service a její budoucnost. Žasnu z agentů a příslušníků, kteří táhnou za jeden provaz, z toho, co každý den dokážou navzdory nemalému tlaku. Dřou, často bez díků, náležité podpory či strategie shora. Zaslouží si víc.“

Inaugurace Joea Bidena, leden 2021. Inaugurace Joea Bidena, leden 2021. | Bílý dům, Secret Service

United States Secret Service začala jako malá služba roku 1865, dnes má skoro sedm tisíc zaměstnanců nejen v USA, ale také na ostatních kontinentech. Vedle ochrany prezidenta, jeho rodiny a ministrů i Bílého domu mají její útvary z historických důvodů také na starosti finanční zločiny doma i ve světě, uvádí její web. Název se přeloží jako Tajná služba Spojených států, není však tajnou službou ve smyslu rozvědky. Někteří agenti chodí v obleku, jiní v uniformě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi