Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Tohle není cvičení!“ Požár poblíž Kapitolu přerušil generálku na Bidenovu inauguraci

Autor: ČTK - 
18. ledna 2021
17:44

Nácvik inaugurace demokrata Joea Bidena na schodech vedoucích do sídla Kongresu USA v pondělí ve Washingtonu přerušil nedaleký požár příbytku bezdomovců. Úřady kvůli němu budovu dočasně uzavřely a z prostranství před ní evakuovaly všechny účastníky příprav, nejsou však zprávy o tom, že by mezi nimi byli Biden či další političtí činitelé. Tajná služba pak na twitteru uvedla, že sídlu zákonodárného sboru nehrozí nebezpečí a že se jednalo o preventivní ochranné opatření.

Situace v metropoli před slavnostním uvedením Bidena do úřadu je velmi napjatá zejména kvůli nepokojům z 6. ledna, kdy dav příznivců odcházející hlavy státu Donalda Trumpa násilně vtrhl do budovy Kongresu. Okolí středeční inaugurace, která se tradičně odehraje na západním schodišti, střeží v posledních dnech desítky tisíc policistů, příslušníků národní gardy a činitelů tajné služby. Ve městě panují výjimečná bezpečnostní opatření a celé sídlo Kongresu je obehnáno ploty.

Agentura AP napsala, že požár vypuknul v příbytku pro bezdomovce nedaleko Kapitolu, přičemž z místa vycházel černý kouř, který zřejmě donutil bezpečnostní složky k preventivnímu zásahu. Podle svědků policisté na místě hnali účastníky příprav, včetně vojenské kapely, do sídla Kongresu a křičeli, že nejde o cvičení.

Biden složí svůj prezidentský slib 20. ledna, slavnosti se přitom v rozporu s tradicemi nezúčastní odcházející prezident Trump. Ten stále trvá na svých nepodložených tvrzeních, že prohrál v nedávných volbách kvůli volebním podvodům. Jejich existenci se mu však nepodařilo prokázat ve více než 60 žalobách napříč USA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi