Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velká voda protrhla hrázi: Evakuace 10 000 lidí v Nizozemí. Za zvuků sirén utíkali na kopce

Aktualizováno -
16. července 2021
21:10
Autor: ČTK - 
16. července 2021
18:22

Ve městě Venlo na jihu Nizozemska dnes začali evakuovat obyvatele kvůli stoupající hladině řeky Mázy. Domovy muselo opustit přes 10 000 lidí, píší nizozemská média. Již dříve tamní nemocnice preventivně evakuovala pacienty. Kvůli vodě musely odejít i stovky lidí z městečka Meerssen, kde zvýšená hladina Mázy protrhla jednu z hrází. Záplavy způsobené prudkými dešti z posledních dnů zasáhly i Belgii a Německo, kde si vyžádaly více než 130 lidských životů. Nizozemské úřady žádné oběti nehlásí.

Asistovat s evakuací nízko položených částí města Venlo přijela armáda, operace začala v 18:00. Máza stoupá rychleji, než se čekalo, a situaci tak ze vzduchu vyhodnocují helikoptéry. Hladina řeky má nejvyššího bodu dosáhnout v noci, kdy úřady nechtějí překotnou evakuaci riskovat, uvádí deník NRC Handelsblad.

V Meerssenu, který leží několik kilometrů severovýchodně od Maastrichtu,  tamní obyvatele k evakuaci vyzývaly sirény. Po jejich rozeznění se mnoho obyvatel rozběhlo k autům, další se snažili zachránit i svá domácí zvířata včetně koní. Na silnicích vedoucím k výše položeným místům se utvořily zácpy. „Okamžitě opusťte své domovy a běžte do bezpečí,“ varovali na internetu záchranáři. Rodiny pak vyzvaly, aby před odchodem vypnuly elektřinu a plyn. Místní ulice mezitím zaplavila voda, která proudila i skrze domy.

V hrázi je díra velikosti metr krát metr, napsala nizozemská média. V zasažených oblastech pomáhají stovky hasičů a vojáků. Výška vody v Máze a v Rýnu ve čtvrtek dosáhla rekordních hodnot, vyšších než při velkých záplavách v roce 1993 a 1999, uvádějí odborníci. Nizozemský premiér Mark Rutte záplavy prohlásil za národní katastrofu.

Video  Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeka Ahr  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi