Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Žena (49) má kvůli e-cigaretě permanentně zjizvené plíce. Lékaři: Vdechovala kovy

Autor: Darina Jíchová - 
7. prosince 2019
12:00

Lékaři řeší případ kuřačky (49) e-cigaret v USA, u které diagnostikovali závažné plicní onemocnění. Její plíce vykazují stejně poškození jako orgány zaměstnanců železáren, kteří několik desetiletí vdechovali drobné částečky tvrdých kovů. Nemoc způsobuje trvalé zjizvení plicní tkáně a krátkodechost. Jedná se o první konkrétní diagnózu, ke které Američané v případech „záhadných plicních obtíží“ vyvolaných vapováním došli. Těmito potížemi trpí ve Spojených státech přes dva tisíce lidí, nemoc si vyžádala už 47 obětí, informoval deník Daily Mail.

Nyní lékaři určili, že kouření e-cigaret, tzv. vapování, způsobuje pneumokoniózy. Jedná se o skupinu profesionálních onemocnění, která vznikají dlouhodobou inhalací vzduchu obsahujícího specifické částečky. Experti upozornili, že obtíže spojené s vapováním nemusí být u každého pacienta stejné, a zdůraznili, že pneumokonióza není jedinou možnou diagnózou.

Nové nebezpečí, nikoliv odpověď

U pacientky způsobilo pneumokoniózu vdechování výparů ze zahřívající se cívky e-cigarety. Ženu léčí odborníci z fakultní nemocnice při Kalifornské univerzitě. Podle nich by se na pneumokoniózu mělo nahlížet jako na nové nebezpečí pro kuřáky e-cigaret a ne jako na odpověď pro tisíce případů plicních obtíží.

Lékaři popsali, že žena přišla do nemocnice po několika měsících, kdy se potýkala s problémy s dýcháním. Často se jí nedostávalo dechu, nebo po něm lapala. Nejdříve se domnívali, že se jedná o astma, a pacientce předepsali inhalátor. Za několik týdnů se vrátila do nemocnice s tím, že symptomy nepolevují a zhoršují se.

Po rentgenu lékaři určili, že má pneumokoniózu, konkrétně pak postižení vznikající po dlouhodobé inhalaci tvrdých kovů, onemocnění způsobuje charakteristický druh plicního poškození, které vede k dýchacím potížím a chronickému kašli. Tato forma pneumokoniózy se nejčastěji objevuje u lidí, kteří dlouhodobě pracovali s tvrdými kovy jako kobalt nebo wolfram.

Poškození plic je permanentní

Během pneumokoniózy dojde k permanentnímu zjizvení plicní tkáně, která již nelze obnovit. Ke drobnému zlepšení může dojít, když pacient přestane vdechovat kovové částečky a bere předepsané steroidy. Odborníci analyzovali vapovací pero, které kuřačka užívala, v jeho páře našli stopy kobaltu, niklu, hliníku, manganu, olova a chromu.

Také předchozí testy odhalily přítomnost kovů ve výparech různých e-cigaret. Vědci se shodli, že kovy se do páry dostávají po zahřívání cívek, které vapovací pera obsahují, nikoli z náplní. „Pneumokonióza vyvolaná inhalací tvrdých kovů bývá diagnostikována z mikroskopického rozboru plicní tkáně pacienta, která vykazuje charakteristické a neobvyklé poškození, jež se nevidí u jiných plicních chorob,“ shrnul šéf výzkumu Kirk Jones.

Pacientka používala i marihuanové příchutě

„Když jsme došli k tomuto závěru, hledali jsme, jak a kde mohla být pacientka vystavena výparům s kovovými částečkami, konkrétně kobaltu. Zjistili jsme, že žena mohla být kobaltu vystavena jen při kouření elektronické cigarety,“ vysvětlil Jones.

„Ke styku s kobaltovým kovovým prachem mimo specifické průmyslové zóny dochází jen zřídka,“ doplnila Jonesova asistentka Rupal Shahová. Pacientka rovněž přiznala, že si do e-cigarety přidávala směsi s kanabinoidem THC. Právě tyto látky, obzvláště z černého trhu, experti považují za hlavní příčinu zdravotní krize, které USA čelí.

lukasN315 ( 9. prosince 2019 09:45 )

Tady ty PR články placené tabákovým lobby už jsou k smíchu. Aktuální informace o škodlivosti si můžete přečíst zde: http­s://mo­jeelek­tronic­kaci­gare­ta.cz­/blog/­c/ob­jasne­no-jaka-je-skodlivost-elektronickych-cigaret-2019
Najdete tam aktuální informace z ověřených zdrojů a vysvětlení celé kauzy. Vapingu zdar

anonym01_ ( 7. prosince 2019 14:45 )

MAJI KOUŘIT ČURÁ..KY JAKO JÁ

nemok ( 7. prosince 2019 14:03 )

Myslím že si za to může žena sama a ne ta cigareta

zfloyd ( 7. prosince 2019 13:17 )

no jo tabákové firmy se snaží za chvíli bude klasická cigareta mnohem "zdravější "než elektronická konkurence se holt musí ničit jakýmikoli způsobem

Zobrazit celou diskusi