Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Šibal“ Zeman na fotce s královnou pobavil svět. Bez panovnice pak vytáhl hůlku

Aktualizováno -
4. prosince 2019
15:50
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. prosince 2019
10:50

Společným snímkem lídrů NATO ze summitu v Londýně se na svém twitteru pochlubil generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. A reakce uživatelů sociálních sítí na sebe nenechaly dlouho čekat. Snímek sklidil výsměch i kritiku, lidé se bavili nad posedem a šibalským výrazem českého prezidenta Miloše Zemana, rozčilovali se nad tím, že britský premiér Boris Johnson svým „chlapáckým“ sedem s roztaženýma nohama utlačuje královnu Alžbětu II. a vysmívali se také americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten podle nich „seděl, jak prvňáček“ a „očividně to zase přehnal se solárkem“. Na závěr summitu proběhlo focení další „rodinné fotky“, prezident Zeman tentokrát musel stát, tak si na pomoc vzal hůl. 

V úterý v britské metropoli začal summit NATO, lídři se sešli 70 let po vzniku aliance. Jako „památka“ z výročního jednání vejde do historie společné foto všech vůdců.

Doma i v zahraničí zaujal český prezident Zeman. „No, kdo to je?“ ptali se lidé na twitteru a z jeho posedu s nohou přes nohu a šibalsky nakloněnou hlavou se stal internetový mem. „To je přesně moje nálada,“ pobavil Zeman až v Austrálii.

„To jsem přesně já na rodinných fotkách. Kdo je vůbec ten chlap na konci? S překříženýma nohama a nakloněnou hlavou? Nejlepší,“ komentoval pod Stoltenbergovým příspěvkem jeden z jeho fanoušků a k Zemanovi připojil řadu chechtajících se smajlíků.

Zemana nepřehlídli ani uživatelé instagramu, snímek lídrů NATO na svém účtu sdílel královský palác. „Politik sedící vpravo na kraji? Senzační,“ psali lidé pod fotku. I když je pobavil, doporučovali, aby příště „nekřížil nohy“.

Erdogan to nevychytal s kravatou

Zaujali i stejně oblečení státníci, turecký prezident Recep Erdogan a španělský premiér Pedro Sánchez. „Se oblékali u stejného krejčího, ne?“ posmívali se jim lidé na twitteru, mnozí však poznamenali, že schopný fotograf nebo organizátor by stejně oblečené muže neposadil vedle sebe. „Kam to Erdogan kouká? Na východ?“ spekulovali uživatelé twitteru i o tom, proč turecký lídr kouká jinam než všichni ostatní.

Slovo „východ“ bylo použito mnohoznačně, byla to jak narážka na Rusko, tak na to, že vyloženě vypadá, že na summitu NATO nechce být. Bez povšimnutí nezůstal ani prezident Spojených států Trump. „Ruce na kolena jako školáček,“ shodovali se lidé v komentářích. Někteří poukázali na to, že je „oranžový“ a že to „asi přehnal se solárkem“.

Johnson utlačoval královnu

S rukama na kolenou seděl i britský premiér Johnson, ten ale veřejnost rozlítil svým „mužským roztahováním“, tzv. manspreadingem, tedy že seděl s příliš roztaženýma nohama a utlačoval královnu, která seděla hned vedle něj. Pobouřil i rozcuchanými vlasy. „Co to je, BoJo? To jsi akorát vstal z postele?“ hanili lidé britského předsedu vlády.

Chudinka Čaputová a fešák Trudeau

Lítost naopak vzbudila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Podívejte se na to, je tam jen sedm žen a jedna chudinka je ještě schovaná,“ uvedli uživatelé twitteru. Slovenská hlava státu skutečně na fotce jen vykukuje zpoza řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise. Jedinou pochvalu si vysloužil „krasavec“ Justin Trudeau, lidé ocenili ponožky se soby, které si kanadský premiér oblékl.

Společná fotka lídrů NATO z druhého dne summitu aliance, (4.12.2019). Zeman se opíral o hůlku a Čaputová je konečně vidět. Společná fotka lídrů NATO z druhého dne summitu aliance, (4.12.2019). Zeman se opíral o hůlku a Čaputová je konečně vidět. | Reuters

Rodinné foto č.2

Na závěr summitu proběhlo další focení, tentokrát se na snímku vyjímali lídři NATO už bez královny a prince Charlese. Muselo se stát, český prezident proto vytáhl hůlku. Čaputová konečně dostala čestné místo a nikdo ji nezastiňoval. 

Státníci byli na záběrech překvapivě zamračení, jen Trudeau na tváři vykouzlil úsměv. Fotografům se navíc nepodařilo státníky „ukočírovat“ tak, aby se všichni koukali do kamery. V jeden moment odvrací zrak německá kancléřka Merkelová, v další prezident Zeman.

Závěry ze summitu NATO

Lídři NATO se po dvoudenním summitu shodli na plánu posil pro Pobaltí a Polsko. Na tiskové konferenci to dnes po konci summitu NATO oznámil generální tajemník Stoltenberg. Ankara plán dosud blokovala a žádala, aby aliance výměnou za tureckou podporu uznala jako teroristické ty skupiny, proti nimž Turci bojují v Sýrii. Neshody v alianci jsou ale podle Stoltenberga normální a existovaly od vzniku NATO.

Stoltenberg řekl, že se podařilo najít shodu na aktualizovaném obranném plánu pro Pobaltí a Polsko. Na označení kurdských sil v Sýrii ale podle něj mezi členy NATO nadále panuje rozdílný názor. Litevský prezident Gitanas Nauséda na tiskové konferenci prohlásil, že Turecko výměnou za schválení plánu na summitu nic nepožadovalo. „Nikdo po nás za to nic nechtěl. Poděkovali jsme všichni prezidentovi Erdoganovi za solidaritu,“ řekl Nauséda.

Summit NATO: Emmanuel Macron a Donald Trump (3. 12. 2019) Summit NATO: Emmanuel Macron a Donald Trump (3. 12. 2019) | Reuters

„Samozřejmě, že máme neshody, cokoli jiného by bylo divné,“ řekl také Stoltenberg v reakci na dotaz na spory mezi Macronem, Trumpem a Erdoganem. Média před summitem, který měl být připomínkou 70 let existence nejsilnějšího spojenectví světa, široce referovala o slovních přestřelkách právě mezi vrcholnými představiteli některých členských zemí. „V NATO existovaly neshody po celou dobu jeho existence,“ dodal Stoltenberg a připomněl například ostré spory mezi členy bloku v souvislosti s Američany vedenou invazí do Iráku v roce 2003.

Stoltenberg na tiskové konferenci představil také závěry jednání devětadvaceti členských zemí aliance, která je v nich označena za „nejúspěšnější alianci v dějinách“. V deklaraci prezidenti a premiéři zemí NATO zdůraznili solidaritu a spojenectví a připomněli článek pět Washingtonské smlouvy, podle které je útok na jednu členskou zemi útokem na všechny.

NATO: Musíme dělat více

Země se v závěrečném dokumentu hlásí také k plánu zvyšování obranných investic. „Dosahujeme dobrého pokroku. Musíme a budeme dělat více,“ píše se v textu. „Agresivní akce Ruska“ představují podle závěrů ohrožení euroatlantické bezpečnosti. Trvalou hrozbou je pro země NATO také terorismus. „Nestabilita za našimi hranicemi také přispívá k neregulérní migraci. Čelíme kybernetickým a hybridním hrozbám,“ uvádí se dále v dokumentu. Podporu aliance vyjádřila nastolení dlouhodobé bezpečnosti a stability v Afghánistánu či spolupráci NATO a Evropské unie. Mezi novými členy přivítala Severní Makedonii.

Deklarace zmiňuje také význam zajištění bezpečných komunikačních sítí, včetně sítí páté generace (5G) a označuje vesmír za operační prostor. Summit také uvedl, že rostoucí vliv Číny ve světě skýtá příležitosti i výzvy. V deklaraci se objevila i výzva generálnímu tajemníkovi NATO, aby zahájil proces hledání způsobu, jak posílit „politickou dimenzi“ aliance.

avina ( 5. prosince 2019 22:27 )

Řada kritiků má fotra pod drnem nebo v DD. Závidí elán,cestování prezidentovi. V tomto věku ani TGM moc nemohl, Venca Flaška se nedočkal...….MZ byl prostě chlap a ve stáří se drží. Hlavně myšlení

cid2000 ( 5. prosince 2019 19:48 )

Jedem americký prezident jezdil na vozejku s koskovanou dekou jako kr.y...p....a nikdo se tomu nesmál­....­.ho.va­.da.­...

oldedek ( 5. prosince 2019 14:41 )

Moc, opravdu moc se mi líbí chování našeho pan soudruha prezidenta - když se nikdo nedívá, má výraz jako by mu někdo nadloubal do rohů, avšak jak zjistí že je pozorován, začne se na pozorovatele svými koupenými zuby smát na celou "ústa" a mávat rukou celému světu stylem "FRANZ JOSEF" ...

villon ( 5. prosince 2019 11:29 )

Anglicky

hubaucpanakoblihou ( 4. prosince 2019 22:20 )

Koule k močení nejsou potřeba.

Zobrazit celou diskusi