Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Summit G7: Nejmocnější muži světa usedli k opulentní večeři

Autor: ČTK - 
24. srpna 2019
20:39

 V přímořském letovisku Biarritz na jihozápadě Francie dnes oficiálně začal třídenní summit skupiny vyspělých světových ekonomik G7 večeří státníků. Jednat mají mimo jiné o mezinárodním obchodě, ochraně klimatu a aktuálních bezpečnostních hrozbách a ozbrojených konfliktech.

Prezidenti a premiéři z Francie, Spojených států, Británie, Kanady, Německa, Itálie, Japonska i předseda Evropské rady Donald Tusk budou tři dny jednat o tématech, jako jsou globální ekonomika a obchod, digitalizace, nerovnost a ochrana klimatu.

Summit začíná v atmosféře znovu vystupňované obchodní války mezi USA a Čínou a také v době, kdy svět se zděšením sleduje požár „plic světa“, amazonského deštného pralesa v Brazílii. Poprvé se summitu účastní britský premiér Boris Johnson, který se chystá svou zemi k 31. říjnu vyvést, třeba i bez dohody, z Evropské unie.

Někteří členové G7 jsou znepokojeni obchodní a mezinárodní politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa, který razí strategii upřednostňování národních zájmů před mezinárodními ujednáními. Washington tak například loni vypověděl dohodu o íránském jaderném programu a aktuálně zabředává do obchodní války s Čínou. V pátek Trump oznámil nové pětiprocentní zvýšení amerických cel na dovoz z Číny.

Hostitel summitu, francouzský prezident Emmanuel Macron předem tlumil očekávání od schůzky mocných, když avizoval, že oproti tradici dodržované od roku 1975 ze summitu v Biarritzu nevzejde žádné závěrečné společné komuniké.

Otázka, zda je G7 stále relevantním a efektivním fórem pro řešení globálních problémů, nabývá na naléhavosti po minulých rozporech mezi Spojenými státy a dalšími členy G7, poznamenala japonská agentura Kjódó.

simorea ( 25. srpna 2019 09:35 )

Vedle opice by mi nechutnala ani sebelepší večeře , a ta mohutná paruka...

mrtkazkrdka ( 25. srpna 2019 03:28 )

bez Číny je to tam uplně k h.ovnu

mrtkazkrdka ( 25. srpna 2019 03:26 )

tvoje maminka je k.urva

mrtkazkrdka ( 25. srpna 2019 03:23 )

tobě chybí hlavně mozek

y1xcvbnm ( 25. srpna 2019 03:12 )

také si myslím že nosí paruku, sice kvalitní ale kdyby jí tak spadla, to by bylo pokouknutí, co???

Zobrazit celou diskusi