Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ve Francii protestují proti summitu G7 tisíce lidí. Hotel se změnil v pevnost

Autor: ČTK, tva - 
24. srpna 2019
13:33

Tisíce lidí se v sobotu sešly na protestu proti summitu skupiny vyspělých světových ekonomik G7, který začne večer v jihofrancouzském městě Biarritz. Odpůrci globalizace, ekologičtí aktivisté i několik desítek příznivců francouzského protivládního hnutí žlutých vest se sešli v městečku Hendaye u španělské hranice. Podle agentury DPA je úřady povolená demonstrace zatím poklidná.

Trasa protestního pochodu vede z francouzského městečka Hendaye do španělského Irunu. Podle agentury AFP se demonstrace účastní zástupci nejrůznějších hnutí - antiglobalisté, ekologičtí aktivisté i lidé nespokojení s vládou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Řada lidí si na akci přinesla baskické vlajky. Hendaye i Biarritz totiž leží ve francouzské části Baskicka, Irun v jeho španělské části. Organizátoři doufají, že by se počet účastníků protestu mohl vyšplhat až na 10 000.

Summit G7 začne večer v Biarritzu neformální večeří. Po poledni se začali do přímořského letoviska sjíždět první pozvaní představitelé včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa či předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

Na jihozápadě Francie demonstrují proti summitu G7 tisíce lidí (24. 8. 2019) Na jihozápadě Francie demonstrují proti summitu G7 tisíce lidí (24. 8. 2019) | ČTK

Francouzské úřady z Biarritzu v posledních dnech vytvořily pevnost, kterou chrání tisíce policistů. Celkem na bezpečnost a pořádek během summitu dohlíží přes 13 000 policistů a četníků. První střety demonstrantů s policisty vypukly již v noci na dnešek v městečku Urrugne jižně od Biarritzu, kde se nachází jeden z táborů odpůrců. Zadrženo bylo podle AFP 17 lidí.

Zobrazit celou diskusi