Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Policie demonstraci rozehnala slzným plynem. Protestující se bojí i chytrých lamp

Autor: ČTK - 
24. srpna 2019
11:50

Tisíce demonstrantů dnes během další vlny prodemokratických protestů vyšly do ulic Hongkongu, kde se část davu střetla s policií. Ta jej rozehnala slzným plynem, informovala agentura Reuters. Čínské úřady zároveň propustily zaměstnance britského konzulátu v Hongkongu Simona Chenga, který byl zadržen kvůli údajnému zapojení do prostituce, uvedla čínská policie.

Masové protivládní protesty v poloautonomním městě pod čínskou správou pokračují už několik měsíců. Organizátoři na dnešek zmínili přetížení dopravy na letiště, které se stalo dějištěm masových protestů minulý týden a kde jsou kvůli střetům s policií jakékoliv další protesty zakázány. Podle agentury Reuters je ale osobní i hromadná doprava vedoucí na letiště v provozu jako vždy.

Část demonstrantů se podle hongkongského listu South China Morning Post rozhodla zabarikádovat některé z ulic v industriální čtvrti naproti přístavu. V těchto místech následně došlo ke střetu obou skupin, policie proti demonstrujícím poprvé po deseti dnech použila slzný plyn, ti na ni házeli lahve a cihly.

Kvůli plánovaným pochodům hongkongský železniční dopravce uzavřel čtyři stanice v hustě obydlené oblasti, do ulic i přesto vyšly tisíce lidí. Někteří z nich se v poklidném protestu posadili na zem u vchodu do jedné ze stanic, aby zaměstnancům dopravce zabránili zavřít brány.

Další požadují odstranění "chytrých" sloupů pouličního osvětlení kvůli možným sledovacím systémům, napsala agentura AP. Protestující se obávají, že do nich čínské úřady nainstalovaly kamery s vysokým rozlišením, které jim s pomocí softwaru umožní rozpoznávání obličejů. Podobné systémy umožní policii určit identitu osob i v mnohatisícovém davu. Skupinka demonstrantů jeden ze sloupů s pomocí pily a lan strhla.

Znepokojení nad způsobem, jak Čína s protesty nakládá, projevilo několik zemí včetně Británie, pod kterou Hongkong spadal do roku 1997. Napětí mezi Pekingem a Londýnem se ještě prohloubilo poté, co byl Simon Cheng z britského konzulátu zadržen v pevninské Číně. Cheng byl plánovaně propuštěn po 15 dnech vězení, podle úřadů se ke své "nezákonné činnosti" přiznal. Neměl přitom možnost se oficiálně bránit u soudu, podotkla agentura Reuters. Cheng je nyní zpět v Hongkongu, informovala jeho rodina.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi