Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Od smrti ho dělily dny.“ Kluk (17) si zničil plíce vapováním, zachránila ho transplantace

Autor: Darina Jíchová - 
13. listopadu 2019
21:41

Lékaři ze zdravotnické společnosti Henry Ford Health System (HFHS) se sídlem v americkém Detroitu odtajnili, že provedli oboustrannou transplantaci plic u prvního pacienta trpícího „záhadnou“ plicní nemocí, kterou podle odborníků způsobuje kouření e-cigaret, tzv. vapování. Pacientem byl sedmnáctiletý kuřák, který byl hospitalizován v září s příznaky zápalu plic a jehož stav se rychle zhoršoval. Plicními obtížemi spojenými s vapováním trpí ve Spojených státech přes 2 tisíce lidí, nemoc si vyžádala už 40 obětí. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Teenager skončil v nemocnici 5. září tohoto roku, původně ho ošetřovali na dětském oddělení v Michiganu. Jeho lékaři se nejprve domnívali, že má zápal plic, mladíkův stav se rychle zhoršoval a on musel být převezen na intenzivní péči. Dýchat mohl jen s pomocí přístrojů, jeho plíce selhávaly. V říjnu se ho ujali lékaři ze střediska HFHS.

Tým amerických lékařů provedl dvojitou transplantaci plic u kučáka e-cigaret. Tým amerických lékařů provedl dvojitou transplantaci plic u kučáka e-cigaret. | Instagram Henry Ford Health System

Lékaři na úterní tiskové konferenci uvedli, že „museli okamžitě jednat“, obě jeho plíce byly po celém povrchu zjizvené, podle odborníků ho „od smrti dělilo jen pár dní“. V úterý 15. října úspěšně provedli oboustrannou transplantaci plic, zákrok trval přes 6 hodin, a přestože se lékaři domnívají, že se jim mladíka podařilo zachránit, má před sebou dlouhou rekonvalescenci.

Plicní obtíže, které způsobuje kouření e-cigaret, představují v USA obrovský problém. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) americké nemocnice evidují 2051 případů, 40 pacientů z 24 amerických států již kvůli dýchacím potížím zemřelo. Vědci navíc nejsou schopni určit, co přesně plicní obtíže vyvolává.

„Na tuto problematiku jsme chtěli upozornit, upoutat pozornost co nejširších kruhů veřejnosti. V současné době stojíme před plicní epidemií způsobenou vapováním,“ otevřel tiskovou konferenci chirurg Hassán Nemeh, pod jehož vedením oboustranná transplantace proběhla. „Je to nesmyslná nemoc, které se dá zabránit. Náš pacient, sedmnáctiletý chlapec, by bez zákroku zemřel,“ doplnil Nemeh.

Mladíkův stav se rychle zhoršoval

Následně detailně popsal mladíkův případ. „Na dětské oddělení Nemocnice sv. Johna v Detroitu byl přijat 5. září. Bylo mu jen 16 let, narozeniny strávil na lůžku. Byl to sportovec, první vyšetření nasvědčovala tomu, že má zápal plic,“ vypověděl lékař. „Měl problémy s dýcháním, i přes snahu lékařů se jeho stav horšil a 12. září museli intubovat,“ pokračoval Nemeh.

„Pět dní po intubaci musel být převezen do Michiganu, kde měli k dispozici modernější přístroje, konkrétně pak extrakorporální membránovou oxygenaci (EMCO). Jeho ošetřující lékaři se 1. října obrátili na náš ústav, chtěli vědět, zda je mladík kandidátem na oboustrannou transplantaci,“ vysvětlil chirurg.

Lékař: V životě jsem nic takového neviděl

„Když jsem viděl rentgen jeho plic, byl jsem v šoku. Za celou kariéru jsem nic takového neviděl, z orgánu zbyla jen zjizvená mrtvá tkáň,“ připustil Nemeh. „Bylo to mnohem horší, než jsem očekával,“ dodal. Z tohoto důvodu byl chlapec umístěn na přední místo čekací listiny na transplantaci. „Už 15. října jsme mohli operovat. Orgány se ujaly, už sám dýchá, mluví, jí, přístroje nepotřebuje. Nicméně je před ním ještě dlouhá cesta, měsíc byl napojený a EMCO v umělém spánku, je zesláblý a potřebuje rehabilitaci,“ konstatoval Nemeh.

Vapování „letí“ mezi středoškoláky

Mladíkova rodina sice dovolila zveřejnit detaily případu, přejí si ale zůstat v anonymitě. „Nikdy jsme neočekávali, že staneme ve středu jedné z největších zdravotních krizí tohoto století,“ uvedla rodina v prohlášení.

Výzkumy ukázaly, že právě teenageři představují nejohroženější skupinu, více než čtvrtina amerických středoškoláků vapuje. Mezi mladými jsou e-cigarety velmi oblíbené zvláště kvůli ovocným příchutím, do boje s vapováním se zapojila také první dáma Melania Trumpová. Prezident Donald Trump se zasadil o zákaz ochucených e-cigaret. Nařízení platí ve státech New York, Michigan, Montana, Rhode Island, Utah a Washington.

Vědci pátrají po příčině

Minulý týden experti oznámili, že se jim podařilo odhalit chemickou sloučeninu, která s „největší pravděpodobností“ stojí za plicními obtížemi. Je však třeba provést další šetření. CDC potvrdila, že 86 procent pacientů kouřila příchutě s marihuanou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi