Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zabíjí kuřáky e-cigaret kyanid? Testy odhalily ve vapovacích perech smrtící chemikálie

Autor: Darina Jíchová - 
28. září 2019
11:55

Americká televizní stanice NBC nechala otestovat několik vapovacích produktů, které místo tekutiny s nikotinem obsahují marihuanu. Testovány byly padělky značkových e-cigaret, které jsou ve Spojených státech velmi oblíbené. Analýza ukázala, že náplně neobsahují jen marihuanu, ale i směs plnou toxických chemikálií včetně pesticidů a kyanovodíku. Na „marihuanové vapování“ doplatil také devatenáctiletý student a talentovaný zpěvák Fabian Castillo, kterému e-cigaretu dal jeho strýc.

Castillo začal vapovat, protože trpěl „svírající úzkostí“, padělanou e-cigaretu s marihuanovou náplní mu na „zklidnění“ dal loni v prosinci jeho strýc. „Pomůže ti to, řekl mi strejda,“ sdělil reportérům NBC Castillo. Zabralo to, Castillo se uklidnil a úspěšně dokončil střední školu v jižní Kalifornii. Neměl ani tušení, jakou směsku chemikálií vdechuje.

Letos v srpnu mladík zaznamenal problémy s dýcháním, jeho matka ho okamžitě odvezla na pohotovost, kde mu udělali rentgen plic. „Nemohl jsem dýchat, nemohl jsem ani mluvit nebo hýbat rukama,“ popsal Castillo. Lékaři ho uvedli do umělého spánku, po osmi týdnech léčby se mu stále ztěžka dýchá, o návratu ke zpívání si zatím může nechat zdát.

Bilance vapování: Přes 800 nemocných, 13 mrtvých kuřáků

E-cigarety, ať už značkové nebo padělané, jsou neuvěřitelně oblíbené, nicméně v poslední době roste počet pacientů, kteří mají kvůli vapování závažné plicní obtíže. Americké úřady evidují přes 800 nemocných lidí, 13 lidí už v důsledku inhalace e-cigaret zemřelo. Lékaři si nejsou jistí, co přesně k jejich úmrtí vedlo.

„Čelíme nové epidemii,“ uvedla specialistka z newyorské nemocnice Winthrop Hospital Melody Pirzadaová. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) většina nakažených pacientů vdechovala příchutě s kanabinoidy, někteří odborníci se domnívají, že právě vapovací pera s marihuanou můžou za nastalou krizi. Pokud by se ve všech náplních s marihuanou prokázala přítomnost kyanovodíku, mohla by to být odpověď na „záhadnou plicní“ nemoc, která se u kuřáků e-cigaret objevuje a která je zabíjí.

E-cigarety z černého trhu v sobě mají škodliviny

Zatím se nepodařilo plicní potíže spojit s nějakou konkrétní značkou nebo substancí obsaženou v náplních. Situaci navíc ztěžují e-cigarety a náplně prodávané na černém trhu, kde si Američané produkty s marihuanou pořizují nejčastěji bez toho, aby věděli, co vlastně produkty, které si kupují, obsahují.

Reportéři NBC se proto rozhodli nechat padělaná vapovací pera a jejich náplně otestovat, výsledky je překvapily. Analyzováno bylo 18 produktů, jen 3 z nich byly nezávadné. V 15 dalších se objevilo zvýšené množství vitamínu E, v 10 pak stopy po pesticidech a kyanovodíku.

„Člověk rozhodně nechce kouřit kyanid,“ prohlásil Antonio Frazier viceprezident laboratoře CannaSafe, která se podílela na testování. „Asi nikdo by si nekoupil krabičku, kdyby na ní bylo napsáno, že je vevnitř kyanovodík,“ doplnil Frazier.

„Je to velmi znepokojující, vdechování kyanovodíku má na plíce zničující dopad,“ komentovala výsledky Pirzadaová. Specialistka vysvětlila, že plíce může poškodit také inhalace vitamínu E. „Neměl by být vdechován do plic,“ zdůraznila lékařka. V péči má čtyři pacienty-teenagery, kterým vapování výrazně poškodilo plíce.

„Padělaná kabelka vám neublíží, padělaná e-cigareta vás může zabít."

U jednoho z pacientů se potvrdilo, že kouřil směs se zvýšeným obsahem vitamínu E. „Jedná se o osmnáctiletého chlapce, kterého hospitalizovali s příznaky připomínající zápal plic. Během 2 dnů se jeho stav rapidně zhoršil, museli jsme ho připojit na ventilátor. Od přístrojů jsme ho mohli odpojit, až po 5 dnech, jinak by nebyl schopen sám dýchat,“ uvedla Pirzadaová.

Kalifornie legalizovala marihuanu v roce 2016, David Downs z časopisu Leafly, který se zabývá legálním marihuanovým průmyslem, varoval před pirátskými e-cigaretami z Číny. „Začalo to v Číně a skončilo to v amerických rukou. Podívejte se, je to na vaše vlastní nebezpečí. Čína je známá svým širokým trhem s padělky. Když si koupíte padělanou kabelku od Gucciho, vašim plicím se nic nestane, ale když si koupíte padělanou e-cigaretu, tak o ně můžete přijít,“ varoval Downs.

Zobrazit celou diskusi